Ryzyko miażdżycy: czy można je określić?

Redakcja Optymalnewybory.pl

4.05.2022

2 minuty czytania

Miażdżyca to poważna choroba tętnic, która zwykle zapoczątkowuje inne schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Często nie daje wyraźnych objawów, dlatego łatwo ją zlekceważyć. Dowiedz się, czy i w jaki sposób można określić ryzyko miażdżycy. Taka wiedza pozwoli ci podjąć działania prewencyjne w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa jej rozwoju.

Miażdżyca jest podstępną chorobą – może rozwijać się latami, nie dając żadnych wyraźnych objawów. Tymczasem jej skutki są bardzo groźne – począwszy od zawału serca, a skończywszy na udarze mózgu. Dlatego tak ważne jest określenie ryzyka rozwoju miażdżycy.
Optima Cardio

Miażdżyca – co to za choroba?

Mianem miażdżycy określa się chorobę tętnic, która prowadzi do zwężenia światła naczyń. Dochodzi do tego na skutek odkładania się blaszki miażdżycowej, zbudowanej przede wszystkim z cholesterolu[1]. Prowadzi to do zwężenia światła tętnicy, co z kolei skutkuje zmniejszeniem przepływu krwi i niedotlenieniem narządów.

Miażdżyca, w zależności od lokalizacji, może dawać różne symptomy:

  • miażdżyca tętnic kończyn dolnych objawia się bólem łydek, który ustępuje po spoczynku,
  • miażdżyca tętnicy wieńcowej może powodować ból wieńcowy – podczas wysiłku,
  • miażdżyca tętnic szyjnych i kręgowych objawia się zawrotami głowy, dezorientacją, przejściowym niedowładem[2].

Czynniki ryzyka miażdżycy – jakie są?

Miażdżyca jest chorobą, która występuje właściwie u każdego – pierwsze zmiany miażdżycowe można zauważyć już w dzieciństwie. Jednak tempo jej rozwoju zależy w dużej mierze od nasilenia czynników[3]. Dzieli się je na dwie grupy:

  • czynniki genetyczne,
  • czynniki środowiskowe[4].

O ile uwarunkowania genetyczne należą do czynników niemodyfikowalnych, o tyle można wpłynąć na czynniki środowiskowe. Zalicza się do nich m.in. podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, otyłość brzuszną, cukrzycę typu 2, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu.

Jeżeli więc należysz do którejś z grup, istnieje duże prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy. W takim przypadku należy systematycznie kontrolować lipidogram czy wykonywać pomiar ciśnienia tętniczego krwi.

Lipidogram – badanie, które pozwala określić ryzyko miażdżycy?

Lipidogram (tzw. profil lipidowy) jest jednym z podstawowych badań laboratoryjnych, które pozwala na określenie ryzyka rozwoju miażdżycy. Jego istotą jest oznaczenie stężenia poszczególnych frakcji lipidów – wartości niezgodne z obowiązującymi normami będą wskazywać na zaburzenia gospodarki lipidowej.

Lipidogram – poszczególne rodzaje lipidów

Lipidogram obejmuje oznaczenie takich wskaźników jak:

  • cholesterol LDL – część cholesterolu całkowitego, odpowiadająca za transport cholesterolu z wątroby do mięśni;
  • cholesterol HDL – część cholesterolu całkowitego, odpowiadająca za transport cholesterolu z tkanek do wątroby;
  • cholesterol całkowity – stężenie obu frakcji: LDL i HDL;
  • trójglicerydy – stanowią podstawowy składnik tkanki tłuszczowej.

Warto wiedzieć, że podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL i wysoki poziom trójglicerydów zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jest ono większe wówczas, gdy stężenie cholesterolu HDL jest mniejsze, niż to wynika z obowiązujących norm.

Lipidogram – normy

Za wartości optymalne profilu lipidowego przyjmuje się:

  • cholesterol całkowity: 114– 200 mg/dl
  • cholesterol HDL: kobiety >50 mg/dl, mężczyźni >40 mg/dl
  • cholesterol LDL: <100 mg/dl
  • trójglicerydy: <150 mg/dl[5].

W przypadku uzyskania wyników niezgodnych z zalecanymi wartościami należy skonsultować się z lekarzem. Specjalista, na podstawie wykonanego lipidogramu i przeprowadzonego wywiadu lekarskiego, udzieli dalszych wskazówek co do postępowania. Najczęściej rekomendacje dotyczą zmiany stylu życia – wprowadzenia modyfikacji żywieniowych oraz zwiększenia aktywności fizycznej.

Miażdżyca a profilaktyka

W zmniejszaniu ryzyka miażdżycy oraz jej następstw ogromną rolę odgrywa prewencja. Znaczenie mają m.in.:

  • przestrzeganie zasad zdrowego żywienia;
  • obniżenie stężenia cholesterolu LDL;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – minimum 150 minut/tygodniowo wysiłku aerobowego o umiarkowanej intensywności;
  • niepalenie papierosów;
  • redukcja masy ciała[6].

Warto przy tym pamiętać, aby regularnie kontrolować stężenie lipidów w organizmie – są one istotnym wyznacznikiem ryzyka rozwoju miażdżycy.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[2] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[3] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[4] Patogeneza aterotrombozy; Wybrane problemy kliniczne; Forum Medycyny Rodzinnej 2009, tom 3, nr 5, 396–40; Copyright © 2009 Via Medica ISSN 1897–3590

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[6] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.3.

 

Najpopularniejsze artykuły

Rehabilitacja po zawale serca

Każdego roku  W Polsce na zawał serca zapada ok. 100 tys. osób. Mimo obaw wielu chorych, po […]

Nieoczywiste objawy zawału serca – jak rozpoznać (infografika)

Cichy zawał serca to zawał, który występuje bez typowych objawów bólowych, a przez to często jest trudny do rozpoznania. W niektórych przypadkach może nie być nawet związany z wyraźnymi dolegliwościami, co sprawia, że osoby dotknięte tym zjawiskiem nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Pomimo braku klasycznych objawów, takich jak ból w klatce piersiowej, cichy zawał może prowadzić do trwałego uszkodzenia mięśnia serca.

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Przeczytaj także

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Wafle ryżowe z miodem

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami. To zdrowa i smaczna propozycja na szybką przekąskę lub lekki posiłek, która łączy w sobie różnorodne smaki i wartości odżywcze. Idealna dla miłośników słodko-słonych kombinacji, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) […]

Jedzenie na serce: dieta DASH w profilaktyce miażdżycy

Dieta DASH jest od wielu lat uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie