Cholesterol LDL vs. HDL – dlaczego równowaga jest ważna?

Redakcja

28.11.2024

4 minuty czytania

Cholesterol HDL vs LDL

Czy zdarzyło Ci się słyszeć o dobrym i złym cholesterolu, ale nie do końca wiesz, co oznaczają te pojęcia? Nie wiesz, co kryje się pod skrótami HDL i LDL? Czytaj dalej i dowiedz się więcej o frakcjach cholesterolu oraz tym, dlaczego równowaga pomiędzy nimi jest tak ważna.

Cholesterol – bardziej pojemne pojęcie niż myślisz!

Pojęcie „cholesterol” jest używane w odniesieniu do kilku różnych cząsteczek, dlatego warto na wstępie wyjaśnić, co jest czym.

Sam cholesterol jest alkoholem steroidowym, który organizm syntetyzuje w różnych tkankach, np. w wątrobie. Odgrywa on bardzo ważną rolę, wpływając na zdrowe funkcjonowanie człowieka. To ten składnik:

  • stanowi część błon lipidowych oraz odpowiada za płynność błon komórkowych;
  • uczestniczy w syntezie witaminy D3 oraz hormonów steroidowych;
  • pomaga w trawieniu tłuszczu (jako składnik żółci);
  • wspiera poprawny przebieg szlaków metabolicznych;
  • wchodzi w skład otoczki mielinowej neuronów, więc ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mózgu[1].

Stąd też negatywne skojarzenia z cholesterolem nie są do końca uzasadnione, ponieważ jego obecność w odpowiedniej ilości i proporcjach jest pożądana dla zachowania dobrego zdrowia.

Jednak pod pojęciem cholesterolu kryją się też inne cząsteczki. Chodzi głównie o lipoproteiny, czyli kompleksowe związki białka i lipidów (przede wszystkim cholesterolu)[2]. Są one niezbędne do transportowania cholesterolu we krwi – tak, aby mogła następować jego ciągła wymiana. I to właśnie poszczególne frakcje lipoprotein są znane jako „dobry” i „zły” cholesterol – choć z chemicznego punktu widzenia są zupełnie innymi cząsteczkami.

Cholesterol HDL i LDL – co to jest?

Już wiesz, że HDL i LDL to lipoproteiny. Istnieją między nimi ważne różnice. Podstawowa to gęstość tych cząsteczek. I tak:

  • HDL (High Density Lipoproteins), czyli lipoproteiny o dużej gęstości;
  • LDL (Low Density Lipoproteins), czyli lipoproteiny o małej gęstości.

Ta właściwość przekłada się na ich funkcje w organizmie. Oba typy lipoprotein odpowiadają oczywiście za transport cholesterolu, jednak… w różnych kierunkach.

  • HDL jest nazywany dobrym cholesterolem, ponieważ ta frakcja odpowiada za odprowadzenie cholesterolu do wątroby. Tam jest on metabolizowany, zamiast osadzać się w naczyniach krwionośnych, co mogłoby prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych.
  • LDL jest nazywany złym cholesterolem, ponieważ jest on odpowiedzialny za transport cholesterolu do komórek organizmu, w tym do naczyń krwionośnych. Jego nadmiar może doprowadzić do rozwoju miażdżycy[3].

Można więc śmiało powiedzieć, że HDL i LDL są jak dwie strony tego samego medalu i właśnie dlatego tak istotne jest zachowanie dobrego stosunku między tymi frakcjami lipoprotein – a zatem sytuacji, w której poziom HDL jest wysoki, a LDL – niski.

Dlaczego równowaga między HDL a LDL ma znaczenie?

LDL rozprowadza cholesterol do komórek, w tym do naczyń krwionośnych, a HDL transportuje go z powrotem – tak, aby „nie zalegał w organizmie”. Jak zatem możesz się domyślić, kiedy obie frakcje są w optymalnych proporcjach (wysokie HDL i niskie LDL), spada ryzyko sercowo-naczyniowe[4]. Maleje bowiem zagrożenie, że cholesterol dostarczony w nadmiarze do komórek przez lipoproteiny LDL zacznie się osadzać na ściankach naczyń krwionośnych, przez co dojdzie do rozwoju miażdżycy.

Jakie są normy HDL i LDL?

Poziom „dobrego” i „złego” cholesterolu można zbadać, wykonując lipidogram. Jak interpretować wyniki tego badania? Chociaż to zadanie lepiej powierzyć lekarzowi, warto znać normy poszczególnych parametrów.

Gdy chodzi o HDL, ustalenie norm jest proste. Dla kobiet stężenie „dobrego” cholesterolu powinno wynosić ponad 1,3 mmol/l (50 mg/dl), a dla mężczyzn – ponad 1 mmol/l (40 mg/dl)[5].

Natomiast ustalenie, czy poziom LDL jest odpowiedni, wymaga określenia ryzyka sercowo-naczyniowego u danego pacjenta. Może ono być wyższe np. u osób niewłaściwie odżywiających się, palących tytoń, z małą aktywnością fizyczną, nadciśnieniem, cukrzycą czy otyłością. Im więcej czynników stwarzających zagrożenie, tym niższe powinno być stężenie LDL we krwi[6]. I tak:

  • dla osób z ekstremalnym ryzykiem poziom LDL nie powinien przekraczać 1,0 mmol/l (40 mg/dl);
  • osobom z bardzo dużym ryzykiem zaleca się utrzymanie poziomu LDL poniżej 1,4 mmol/l (55 mg/dl);
  • osoby z dużym ryzykiem powinny dążyć do obniżenia poziomu LDL do wartości mniejszej niż 1,8 mmol/l (70 mg/dl);
  • dla grupy z umiarkowanym ryzykiem rekomendowany poziom LDL to maksymalnie 2,6 mmol/l (100 mg/dl);
  • u osób zdrowych (z małym ryzykiem) poziom LDL najlepiej utrzymywać na poziomie nieprzekraczającym 3,0 mmol/l (115 mg/dl)[7].

Co w sytuacji, gdy Twoje wyniki odbiegają od powyższych norm? Skonsultuj się z lekarzem i wdróż zmiany w stylu życia zgodnie z jego zaleceniami.

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol-funkcje-zrodla-frakcje-stezenie

[2] https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/171956,lipidy-i-lipoproteiny

[3] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,dobry-cholesterol-i-zly-cholesterol

[4] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,dobry-cholesterol-i-zly-cholesterol

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidogram

[6] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidogram

[7] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,dobry-cholesterol-i-zly-cholesterol

Najpopularniejsze artykuły

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – 7 zasad (infografika)

Prosta dieta może być kluczem do zdrowszego i dłuższego życia. Właściwe odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Oto 7 prostych zasad, które pomogą walczyć z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem

Czy spożywanie alkoholu wpływa na poziom cholesterolu?

2021-11-26 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju […]

Sól w diecie sercowca: jak sód wpływa na serce?

Sól to najpopularniejsza przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Jest też wszechobecna w żywności przetworzonej dostępnej w sklepach.

Przeczytaj także

Antyoksydanty

Antyoksydanty a serce: jakie mają znaczenie dla jego zdrowia?

Lista składników odżywczych, które są istotne w diecie sercowca, jest długa. Ważne miejsce zajmują na niej antyoksydanty. Czym są? Jakie są ich właściwości? Dlaczego mają znaczenie dla zdrowia serca? Jakie są ich najważniejsze źródła? Odpowiadamy. Czy wiesz, że Optima Neuro zawiera olej z mikroalg morskich, który jest naturalnym źródłem kwasu DHA. Kwas DHA wspiera prawidłowe […]

Jedz na zdrowie. Jak sezonowe owoce mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca?

Lato w pełni: to prawdziwy raj dla miłośników owoców. To właśnie w tym okresie jest ich najwięcej, a ich intensywne kolory oraz soczystość inspirują do przygotowywania smacznych posiłków i przekąsek.

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]