Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tego elementu jest bezpośrednio związana z poziomem hemoglobiny we krwi, co oznacza, że — z przeniesieniem tlenu do tkanek. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w przemianie materii, odpowiada za proces krwi, wpływa na wzrost ciała.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości żelaza
| Produkt | Zawartość żelaza w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Sezam | 16 mg | 114% |
| Kapusta morska | 16 mg | 114% |
| Otręby pszenne | 14 mg | 100% |
| Grzyb kurduplu | 12.2 mg | 87% |
| Soczewica | 11.8 mg | 84% |
| Soja | 9.7 mg | 69% |
| Proszek jajeczny | 8.9 mg | 64% |
| Gryka | 8.3 mg | 59% |
| Jęczmień | 7.4 mg | 53% |
| Groch | 7 mg | 50% |
| Wątroba wołowa | 6.9 mg | 49% |
| Żółtko jaja | 6.7 mg | 48% |
| Kasza gryczana | 6.7 mg | 48% |
| Ostrygi | 6.2 mg | 44% |
| Nasiona słonecznika | 6.1 mg | 44% |
| Nerki wołowe | 6 mg | 43% |
| Jabłka suszone | 6 mg | 43% |
| Fasola | 5.9 mg | 42% |
| Czekolada gorzka | 5.6 mg | 40% |
| Cedrowe orzechy | 5.5 mg | 39% |
| Owies | 5.5 mg | 39% |
| Otręby owsiane | 5.4 mg | 39% |
| Pszenica | 5.4 mg | 39% |
| Żyto | 5.4 mg | 39% |
| Pszenica (twarda) | 5.3 mg | 38% |
| Orzeszki ziemne | 5 mg | 36% |
| Kasza pszenna | 4.7 mg | 34% |
| Orzech laskowy | 4.7 mg | 34% |
| Migdał | 4.2 mg | 30% |
| Grzyby suszone białe | 4.1 mg | 29% |
| Mąka gryczana | 4.1 mg | 29% |
Żelazo w orzechach i nasionach
| Produkt | Zawartość żelaza w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Orzeszki ziemne | 5 mg | 36% |
| Orzech włoski | 2 mg | 14% |
| Żołędzie suszone | 1 mg | 7% |
| Cedrowe orzechy | 5.5 mg | 39% |
| Orzechy nerkowca | 3.8 mg | 27% |
| Sezam | 16 mg | 114% |
| Migdał | 4.2 mg | 30% |
| Nasiona słonecznika | 6.1 mg | 44% |
| Pistacje | 3.9 mg | 28% |
| Orzech laskowy | 4.7 mg | 34% |
Żelazo w mięsie, rybach i owocach morza
| Produkt | Zawartość żelaza w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kawior czerwony | 1.8 mg | 13% |
| Kawior czarny | 2.4 mg | 17% |
| Kalmar | 1.1 mg | 8% |
| Flądra | 0.7 mg | 5% |
| Krewetka | 1.8 mg | 13% |
| Leszcz | 0.3 mg | 2% |
| Łosoś | 0.8 mg | 6% |
| Omułek | 3.2 mg | 23% |
| Jagnięcina | 2 mg | 14% |
| Wołowina | 2.7 mg | 19% |
| Indyk | 1.4 mg | 10% |
| Królik | 3.3 mg | 24% |
| Kurczak | 1.6 mg | 11% |
| Wieprzowina | 1.4 mg | 10% |
| Okoń morski | 0.9 mg | 6% |
| Okoń rzeczny | 0.7 mg | 5% |
| Jesiotr | 0.7 mg | 5% |
| Halibut | 0.7 mg | 5% |
| Wątroba wołowa | 6.9 mg | 49% |
| Nerki wołowe | 6 mg | 43% |
| Rak rzeczny | 1.8 mg | 13% |
| Śledź | 1 mg | 7% |
| Makrela | 1.7 mg | 12% |
| Som | 1 mg | 7% |
| Sandacz | 0.5 mg | 4% |
| Dorsz | 0.5 mg | 4% |
| Tuńczyk | 1 mg | 7% |
| Zaskórnik | 0.4 mg | 3% |
| Ostrygi | 6.2 mg | 44% |
| Szczupak | 0.7 mg | 5% |
Zawartość żelaza w warzywach i owocach
| Produkt | Zawartość żelaza w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela | 0.7 mg | 5% |
| Awokado | 0.5 mg | 4% |
| Ananas | 0.3 mg | 2% |
| Pomarańcza | 0.3 mg | 2% |
| Kawon | 1 mg | 7% |
| Bazylia (zieleń) | 3.2 mg | 23% |
| Bakłażan | 0.4 mg | 3% |
| Banan | 0.6 mg | 4% |
| Borówka | 0.4 mg | 3% |
| Winogron | 0.6 mg | 4% |
| Wiśnia | 0.5 mg | 4% |
| Granat | 1 mg | 7% |
| Grapefruit | 0.5 mg | 4% |
| Gruszka | 2.3 mg | 16% |
| Gruszka suszona | 1.8 mg | 13% |
| Durian | 0.4 mg | 3% |
| Melon | 1 mg | 7% |
| Jeżyna | 1 mg | 7% |
| Poziomka | 1.2 mg | 9% |
| Sułtanka | 3 mg | 21% |
| Imbir (korzeń) | 0.6 mg | 4% |
| Figi świeże | 3.2 mg | 23% |
| Figi suszone | 0.3 mg | 2% |
| Kabaczek | 0.4 mg | 3% |
| Brokuł | 0.73 mg | 5% |
| Kapusta brukselska | 1.3 mg | 9% |
| Kapusta czerwona, włoska | 0.6 mg | 4% |
| Kapusta pekińska | 0.3 mg | 2% |
| Kalafiory | 1.4 mg | 10% |
| Ziemniak | 0.9 mg | 6% |
| Kiwi | 0.8 mg | 6% |
| Kolendra (zieleń) | 1.8 mg | 13% |
| Żurawina | 0.6 mg | 4% |
| Agrest | 0.8 mg | 6% |
| Suszone morele | 3.2 mg | 23% |
| Cytryn | 0.6 mg | 4% |
| Cebula (pióro) | 1 mg | 7% |
| Por | 1 mg | 7% |
| Cebula | 0.8 mg | 6% |
| Malina | 1.2 mg | 9% |
| Mango | 0.2 mg | 1% |
| Marchew | 0.7 mg | 5% |
| Moroszka | 0.7 mg | 5% |
| Kapusta morska | 16 mg | 114% |
| Nektarynka | 0.28 mg | 2% |
| Rokitnik | 1.4 mg | 10% |
| Ogórek | 0.6 mg | 4% |
| Papaja | 0.25 mg | 2% |
| Pasternak (korzeń) | 0.6 mg | 4% |
| Papryka (nowy) | 0.5 mg | 4% |
| Brzoskwinia | 0.6 mg | 4% |
| Brzoskwinia suszona | 3 mg | 21% |
| Pietruszka (natka) | 1.9 mg | 14% |
| Pietruszka (korzeń) | 0.7 mg | 5% |
| Pomidor | 0.9 mg | 6% |
| Rabarbar (zieleń) | 0.6 mg | 4% |
| Rzodkiewka | 1 mg | 7% |
| Rzep | 0.9 mg | 6% |
| Sałata liściasta (zieleń) | 0.6 mg | 4% |
| Burak | 1.4 mg | 10% |
| Seler (zieleń) | 1.3 mg | 9% |
| Seler (korzeń) | 0.5 mg | 4% |
| Śliwka | 0.5 mg | 4% |
| Porzeczka biała | 0.5 mg | 4% |
| Porzeczka czerwona | 0.9 mg | 6% |
| Porzeczka czarna | 1.3 mg | 9% |
| Szparag | 0.9 mg | 6% |
| Dynia | 0.4 mg | 3% |
| Koperek (zieleń) | 1.6 mg | 11% |
| Daktyl | 1.5 mg | 11% |
| Chrzan (korzeń) | 2 mg | 14% |
| Persimmon | 2.5 mg | 18% |
| Czereśnia | 1.8 mg | 13% |
| Borówka | 0.7 mg | 5% |
| Suszone śliwki | 3 mg | 21% |
| Czosnek | 1.5 mg | 11% |
| Dzika róża | 1.3 mg | 9% |
| Szpinak (zieleń) | 3.5 mg | 25% |
| Szczaw (zieleń) | 2 mg | 14% |
| Jabłko | 2.2 mg | 16% |
| Jabłka suszone | 6 mg | 43% |






