Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, i im lepiej to działa, tym większe tempo metabolizmu.
Ponadto, jod zapewnia efektywne spalanie kalorii, zamieniając je w energię, a nie w tłuszcz; wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając w ten sposób wypadanie i odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wiele innych.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o dużej zawartości jodu
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kapusta morska | 300 µg | 200% |
| Kalmar | 200 µg | 133% |
| Dorsz | 135 µg | 90% |
| Krewetki | 110 µg | 73% |
| Proszek jajeczny | 64 µg | 43% |
| Okoń morski | 60 µg | 40% |
| Mleko w proszku | 55 µg | 37% |
| Flądra | 50 µg | 33% |
| Łosoś | 50 µg | 33% |
| Mleko w proszku 25% | 50 µg | 33% |
| Tuńczyk | 50 µg | 33% |
| Makrela | 45 µg | 30% |
| Śledź | 40 µg | 27% |
| Żółtko jaja kurzego | 33 µg | 22% |
| Zaskórnik | 20 µg | 13% |
| Jajko kurze | 20 µg | 13% |
| Grzyby pieczarki | 18 µg | 12% |
| Fasola (ziarno) | 12 µg | 8% |
| Pszenica | 11 µg | 7% |
| Kasza pszenna | 10 µg | 7% |
| Pistacja | 10 µg | 7% |
| Jogurt 1,5% | 9 µg | 6% |
| Jogurt 3,2% | 9 µg | 6% |
| Kefir 1% | 9 µg | 6% |
| Kefir 2,5% | 9 µg | 6% |
| Kefir 3,2% | 9 µg | 6% |
| Jogurt niskotłuszczowy | 9 µg | 6% |
| Mleko 1,5% | 9 µg | 6% |
| Mleko 2,5% | 9 µg | 6% |
| Mleko 3,2% | 9 µg | 6% |
| Żyto | 9 µg | 6% |
| Jęczmień | 9 µg | 6% |
Zawartość jodu w rybach i owocach morza
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kalmar | 200 µg | 133% |
| Flądra | 50 µg | 33% |
| Krewetka | 110 µg | 73% |
| Łosoś | 50 µg | 33% |
| Okoń morski | 60 µg | 40% |
| Śledź tłusta | 40 µg | 27% |
| Makrela | 45 µg | 30% |
| Som | 5 µg | 3% |
| Ostrobok | 30 µg | 20% |
| Sandacz | 5 µg | 3% |
| Dorsz | 135 µg | 90% |
| Tuńczyk | 50 µg | 33% |
| Zaskórnik | 20 µg | 13% |
| Szczupak | 5 µg | 3% |
Zawartość jodu w produktach mlecznych i jajach
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Białko jaja kurzego | 7 µg | 5% |
| Żółtko jaja kurzego | 33 µg | 22% |
| Jogurt 1,5% | 9 µg | 6% |
| Jogurt 3,2% | 9 µg | 6% |
| Kefir 1% | 9 µg | 6% |
| Kefir 2,5% | 9 µg | 6% |
| Kefir 3,2% | 9 µg | 6% |
| Jogurt niskotłuszczowy | 9 µg | 6% |
| Mleko 1,5% | 9 µg | 6% |
| Mleko 2,5% | 9 µg | 6% |
| Mleko 3,2% | 9 µg | 6% |
| Mleko kozie | 2 µg | 1% |
| Mleko skondensowane z cukrem 8,5% | 7 µg | 5% |
| Mleko w proszku 25% | 50 µg | 33% |
| Mleko w proszku chude | 55 µg | 37% |
| Śmietana 30% | 7 µg | 5% |
| Proszek jajeczny | 64 µg | 43% |
| Jajko kurze | 20 µg | 13% |
Zawartość jodu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Groszek zielony (świeży) | 1 µg | 1% |
| Gryka (ziarno) | 5 µg | 3% |
| Kasza owsiana | 5 µg | 3% |
| Kasza pszenna | 10 µg | 7% |
| Kasza kasza jaglana | 5 µg | 3% |
| Kasza ryżowa | 1 µg | 1% |
| Mąka pszenna w/z | 2 µg | 1% |
| Mąka żytnia | 4 µg | 3% |
| Ciecierzyca | 3 µg | 2% |
| Owies (ziarno) | 8 µg | 5% |
| Pszenica | 11 µg | 7% |
| Ryż (ziarno) | 2 µg | 1% |
| Żyta (zboża) | 9 µg | 6% |
| Soja (ziarno) | 8 µg | 5% |
| Fasola (ziarno) | 12 µg | 8% |
| Soczewica (ziarno) | 4 µg | 3% |
| Jęczmień (zboża) | 9 µg | 6% |
Zawartość jodu w owocach, warzywach
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela | 1 µg | 1% |
| Bakłażan | 2 µg | 1% |
| Kapusta biała | 3 µg | 2% |
| Kapusta pekińska | 2 µg | 1% |
| Ziemniaki | 5 µg | 3% |
| Cebula | 3 µg | 2% |
| Kapusta morska | 300 µg | 200% |
| Ogórek | 3 µg | 2% |
| Pomidor | 2 µg | 1% |
| Rzodkiewka | 8 µg | 5% |
| Sałata liściasta (zieleń) | 8 µg | 5% |
| Burak | 7 µg | 5% |
| Dynia | 1 µg | 1% |

Jakie produkty są bogate w jod? Podsumowanie
Produkty o dużej zawartości jodu
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kapusta morska | 300 µg | 200% |
| Kalmar | 200 µg | 133% |
| Dorsz | 135 µg | 90% |
| Krewetki | 110 µg | 73% |
| Proszek jajeczny | 64 µg | 43% |
| Okoń morski | 60 µg | 40% |
| Mleko w proszku | 55 µg | 37% |
| Flądra | 50 µg | 33% |
| Łosoś | 50 µg | 33% |
| Mleko w proszku 25% | 50 µg | 33% |
| Tuńczyk | 50 µg | 33% |
Zawartość jodu w rybach i owocach morza
| Produkt | Zawartość jodu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kalmar | 200 µg | 133% |
| Flądra | 50 µg | 33% |
| Krewetka | 110 µg | 73% |
| Łosoś | 50 µg | 33% |
| Okoń morski | 60 µg | 40% |





