Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, i im lepiej to działa, tym większe tempo metabolizmu.
Ponadto, jod zapewnia efektywne spalanie kalorii, zamieniając je w energię, a nie w tłuszcz; wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając w ten sposób wypadanie i odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wiele innych.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o dużej zawartości jodu
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kapusta morska |
300 µg |
200% |
Kalmar |
200 µg |
133% |
Dorsz |
135 µg |
90% |
Krewetki |
110 µg |
73% |
Proszek jajeczny |
64 µg |
43% |
Okoń morski |
60 µg |
40% |
Mleko w proszku |
55 µg |
37% |
Flądra |
50 µg |
33% |
Łosoś |
50 µg |
33% |
Mleko w proszku 25% |
50 µg |
33% |
Tuńczyk |
50 µg |
33% |
Makrela |
45 µg |
30% |
Śledź |
40 µg |
27% |
Żółtko jaja kurzego |
33 µg |
22% |
Zaskórnik |
20 µg |
13% |
Jajko kurze |
20 µg |
13% |
Grzyby pieczarki |
18 µg |
12% |
Fasola (ziarno) |
12 µg |
8% |
Pszenica |
11 µg |
7% |
Kasza pszenna |
10 µg |
7% |
Pistacja |
10 µg |
7% |
Jogurt 1,5% |
9 µg |
6% |
Jogurt 3,2% |
9 µg |
6% |
Kefir 1% |
9 µg |
6% |
Kefir 2,5% |
9 µg |
6% |
Kefir 3,2% |
9 µg |
6% |
Jogurt niskotłuszczowy |
9 µg |
6% |
Mleko 1,5% |
9 µg |
6% |
Mleko 2,5% |
9 µg |
6% |
Mleko 3,2% |
9 µg |
6% |
Żyto |
9 µg |
6% |
Jęczmień |
9 µg |
6% |
Zawartość jodu w rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kalmar |
200 µg |
133% |
Flądra |
50 µg |
33% |
Krewetka |
110 µg |
73% |
Łosoś |
50 µg |
33% |
Okoń morski |
60 µg |
40% |
Śledź tłusta |
40 µg |
27% |
Makrela |
45 µg |
30% |
Som |
5 µg |
3% |
Ostrobok |
30 µg |
20% |
Sandacz |
5 µg |
3% |
Dorsz |
135 µg |
90% |
Tuńczyk |
50 µg |
33% |
Zaskórnik |
20 µg |
13% |
Szczupak |
5 µg |
3% |
Zawartość jodu w produktach mlecznych i jajach
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Białko jaja kurzego |
7 µg |
5% |
Żółtko jaja kurzego |
33 µg |
22% |
Jogurt 1,5% |
9 µg |
6% |
Jogurt 3,2% |
9 µg |
6% |
Kefir 1% |
9 µg |
6% |
Kefir 2,5% |
9 µg |
6% |
Kefir 3,2% |
9 µg |
6% |
Jogurt niskotłuszczowy |
9 µg |
6% |
Mleko 1,5% |
9 µg |
6% |
Mleko 2,5% |
9 µg |
6% |
Mleko 3,2% |
9 µg |
6% |
Mleko kozie |
2 µg |
1% |
Mleko skondensowane z cukrem 8,5% |
7 µg |
5% |
Mleko w proszku 25% |
50 µg |
33% |
Mleko w proszku chude |
55 µg |
37% |
Śmietana 30% |
7 µg |
5% |
Proszek jajeczny |
64 µg |
43% |
Jajko kurze |
20 µg |
13% |
Zawartość jodu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groszek zielony (świeży) |
1 µg |
1% |
Gryka (ziarno) |
5 µg |
3% |
Kasza owsiana |
5 µg |
3% |
Kasza pszenna |
10 µg |
7% |
Kasza kasza jaglana |
5 µg |
3% |
Kasza ryżowa |
1 µg |
1% |
Mąka pszenna w/z |
2 µg |
1% |
Mąka żytnia |
4 µg |
3% |
Ciecierzyca |
3 µg |
2% |
Owies (ziarno) |
8 µg |
5% |
Pszenica |
11 µg |
7% |
Ryż (ziarno) |
2 µg |
1% |
Żyta (zboża) |
9 µg |
6% |
Soja (ziarno) |
8 µg |
5% |
Fasola (ziarno) |
12 µg |
8% |
Soczewica (ziarno) |
4 µg |
3% |
Jęczmień (zboża) |
9 µg |
6% |
Zawartość jodu w owocach, warzywach
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
1 µg |
1% |
Bakłażan |
2 µg |
1% |
Kapusta biała |
3 µg |
2% |
Kapusta pekińska |
2 µg |
1% |
Ziemniaki |
5 µg |
3% |
Cebula |
3 µg |
2% |
Kapusta morska |
300 µg |
200% |
Ogórek |
3 µg |
2% |
Pomidor |
2 µg |
1% |
Rzodkiewka |
8 µg |
5% |
Sałata liściasta (zieleń) |
8 µg |
5% |
Burak |
7 µg |
5% |
Dynia |
1 µg |
1% |
Jakie produkty są bogate w jod? Podsumowanie
Produkty o dużej zawartości jodu
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kapusta morska |
300 µg |
200% |
Kalmar |
200 µg |
133% |
Dorsz |
135 µg |
90% |
Krewetki |
110 µg |
73% |
Proszek jajeczny |
64 µg |
43% |
Okoń morski |
60 µg |
40% |
Mleko w proszku |
55 µg |
37% |
Flądra |
50 µg |
33% |
Łosoś |
50 µg |
33% |
Mleko w proszku 25% |
50 µg |
33% |
Tuńczyk |
50 µg |
33% |
Zawartość jodu w rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość jodu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kalmar |
200 µg |
133% |
Flądra |
50 µg |
33% |
Krewetka |
110 µg |
73% |
Łosoś |
50 µg |
33% |
Okoń morski |
60 µg |
40% |