4,67

Jod: gdzie występuje, produkty bogate w jod (tabela)

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.05.2021

6 minut czytania


Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, i im lepiej to działa, tym większe tempo metabolizmu.

Ponadto, jod zapewnia efektywne spalanie kalorii, zamieniając je w energię, a nie w tłuszcz; wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając w ten sposób wypadanie i odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wiele innych.

Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.

Produkty o dużej zawartości jodu

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kapusta morska 300 µg 200%
Kalmar 200 µg 133%
Dorsz 135 µg 90%
Krewetki 110 µg 73%
Proszek jajeczny 64 µg 43%
Okoń morski 60 µg 40%
Mleko w proszku 55 µg 37%
Flądra 50 µg 33%
Łosoś 50 µg 33%
Mleko w proszku 25% 50 µg 33%
Tuńczyk 50 µg 33%
Makrela 45 µg 30%
Śledź 40 µg 27%
Żółtko jaja kurzego 33 µg 22%
Zaskórnik 20 µg 13%
Jajko kurze 20 µg 13%
Grzyby pieczarki 18 µg 12%
Fasola (ziarno) 12 µg 8%
Pszenica 11 µg 7%
Kasza pszenna 10 µg 7%
Pistacja 10 µg 7%
Jogurt 1,5% 9 µg 6%
Jogurt 3,2% 9 µg 6%
Kefir 1% 9 µg 6%
Kefir 2,5% 9 µg 6%
Kefir 3,2% 9 µg 6%
Jogurt niskotłuszczowy 9 µg 6%
Mleko 1,5% 9 µg 6%
Mleko 2,5% 9 µg 6%
Mleko 3,2% 9 µg 6%
Żyto 9 µg 6%
Jęczmień 9 µg 6%

Zawartość jodu w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kalmar 200 µg 133%
Flądra 50 µg 33%
Krewetka 110 µg 73%
Łosoś 50 µg 33%
Okoń morski 60 µg 40%
Śledź tłusta 40 µg 27%
Makrela 45 µg 30%
Som 5 µg 3%
Ostrobok 30 µg 20%
Sandacz 5 µg 3%
Dorsz 135 µg 90%
Tuńczyk 50 µg 33%
Zaskórnik 20 µg 13%
Szczupak 5 µg 3%

Zawartość jodu w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 7 µg 5%
Żółtko jaja kurzego 33 µg 22%
Jogurt 1,5% 9 µg 6%
Jogurt 3,2% 9 µg 6%
Kefir 1% 9 µg 6%
Kefir 2,5% 9 µg 6%
Kefir 3,2% 9 µg 6%
Jogurt niskotłuszczowy 9 µg 6%
Mleko 1,5% 9 µg 6%
Mleko 2,5% 9 µg 6%
Mleko 3,2% 9 µg 6%
Mleko kozie 2 µg 1%
Mleko skondensowane z cukrem 8,5% 7 µg 5%
Mleko w proszku 25% 50 µg 33%
Mleko w proszku chude 55 µg 37%
Śmietana 30% 7 µg 5%
Proszek jajeczny 64 µg 43%
Jajko kurze 20 µg 13%

Zawartość jodu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Groszek zielony (świeży) 1 µg 1%
Gryka (ziarno) 5 µg 3%
Kasza owsiana 5 µg 3%
Kasza pszenna 10 µg 7%
Kasza kasza jaglana 5 µg 3%
Kasza ryżowa 1 µg 1%
Mąka pszenna w/z 2 µg 1%
Mąka żytnia 4 µg 3%
Ciecierzyca 3 µg 2%
Owies (ziarno) 8 µg 5%
Pszenica 11 µg 7%
Ryż (ziarno) 2 µg 1%
Żyta (zboża) 9 µg 6%
Soja (ziarno) 8 µg 5%
Fasola (ziarno) 12 µg 8%
Soczewica (ziarno) 4 µg 3%
Jęczmień (zboża) 9 µg 6%

Zawartość jodu w owocach, warzywach

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 1 µg 1%
Bakłażan 2 µg 1%
Kapusta biała 3 µg 2%
Kapusta pekińska 2 µg 1%
Ziemniaki 5 µg 3%
Cebula 3 µg 2%
Kapusta morska 300 µg 200%
Ogórek 3 µg 2%
Pomidor 2 µg 1%
Rzodkiewka 8 µg 5%
Sałata liściasta (zieleń) 8 µg 5%
Burak 7 µg 5%
Dynia 1 µg 1%

Jakie produkty są bogate w jod? Podsumowanie

Produkty o dużej zawartości jodu

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kapusta morska 300 µg 200%
Kalmar 200 µg 133%
Dorsz 135 µg 90%
Krewetki 110 µg 73%
Proszek jajeczny 64 µg 43%
Okoń morski 60 µg 40%
Mleko w proszku 55 µg 37%
Flądra 50 µg 33%
Łosoś 50 µg 33%
Mleko w proszku 25% 50 µg 33%
Tuńczyk 50 µg 33%

Zawartość jodu w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kalmar 200 µg 133%
Flądra 50 µg 33%
Krewetka 110 µg 73%
Łosoś 50 µg 33%
Okoń morski 60 µg 40%

Najpopularniejsze artykuły

Obniżenie cholesterolu naturalnymi sposobami – to proste!

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Pojęcia takie jak fitosterole, LDL czy triglicerydy są Ci obce, nie […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Masz podwyższony cholesterol? Sprawdź, co może być powodem!

Podwyższony poziom cholesterolu to sytuacja, w której stężenie cholesterolu całkowitego wynosi 190 mg/dl lub więcej, a frakcji LDL – 115 mg/dl lub więcej

Przeczytaj także

Lipidogram: jak interpretować wyniki? Co oznaczają skróty?

Zaburzenia lipidowe są problemem, z którym zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Ich występowanie często nie daje wyraźnych objawów, zaś skutki nieleczonych nieprawidłowości są bardzo poważne.

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – 7 zasad (infografika)

Prosta dieta może być kluczem do zdrowszego i dłuższego życia. Właściwe odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Oto 7 prostych zasad, które pomogą walczyć z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem

Czy zawał można przewidzieć? Nieoczywiste objawy zawału!

Mianem zawału określa się martwicę mięśnia sercowego, do którego doprowadza jego niedokrwienie. Stanowi to konsekwencję zwężenia lub całkowitego zamknięcia światła naczynia przez odłożoną blaszkę miażdżycową[1]. Najczęściej martwica pojawia się bez żadnego ostrzeżenia, ale wiele osób – nawet kilka dni przed wystąpieniem typowego bólu w klatce piersiowej – zaczyna odczuwać inne dolegliwości.