4,67

Jod: gdzie występuje, produkty bogate w jod (tabela)

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.05.2021

6 minut czytania


Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, i im lepiej to działa, tym większe tempo metabolizmu.

Ponadto, jod zapewnia efektywne spalanie kalorii, zamieniając je w energię, a nie w tłuszcz; wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając w ten sposób wypadanie i odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wiele innych.

Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.

Produkty o dużej zawartości jodu

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kapusta morska 300 µg 200%
Kalmar 200 µg 133%
Dorsz 135 µg 90%
Krewetki 110 µg 73%
Proszek jajeczny 64 µg 43%
Okoń morski 60 µg 40%
Mleko w proszku 55 µg 37%
Flądra 50 µg 33%
Łosoś 50 µg 33%
Mleko w proszku 25% 50 µg 33%
Tuńczyk 50 µg 33%
Makrela 45 µg 30%
Śledź 40 µg 27%
Żółtko jaja kurzego 33 µg 22%
Zaskórnik 20 µg 13%
Jajko kurze 20 µg 13%
Grzyby pieczarki 18 µg 12%
Fasola (ziarno) 12 µg 8%
Pszenica 11 µg 7%
Kasza pszenna 10 µg 7%
Pistacja 10 µg 7%
Jogurt 1,5% 9 µg 6%
Jogurt 3,2% 9 µg 6%
Kefir 1% 9 µg 6%
Kefir 2,5% 9 µg 6%
Kefir 3,2% 9 µg 6%
Jogurt niskotłuszczowy 9 µg 6%
Mleko 1,5% 9 µg 6%
Mleko 2,5% 9 µg 6%
Mleko 3,2% 9 µg 6%
Żyto 9 µg 6%
Jęczmień 9 µg 6%

Zawartość jodu w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kalmar 200 µg 133%
Flądra 50 µg 33%
Krewetka 110 µg 73%
Łosoś 50 µg 33%
Okoń morski 60 µg 40%
Śledź tłusta 40 µg 27%
Makrela 45 µg 30%
Som 5 µg 3%
Ostrobok 30 µg 20%
Sandacz 5 µg 3%
Dorsz 135 µg 90%
Tuńczyk 50 µg 33%
Zaskórnik 20 µg 13%
Szczupak 5 µg 3%

Zawartość jodu w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 7 µg 5%
Żółtko jaja kurzego 33 µg 22%
Jogurt 1,5% 9 µg 6%
Jogurt 3,2% 9 µg 6%
Kefir 1% 9 µg 6%
Kefir 2,5% 9 µg 6%
Kefir 3,2% 9 µg 6%
Jogurt niskotłuszczowy 9 µg 6%
Mleko 1,5% 9 µg 6%
Mleko 2,5% 9 µg 6%
Mleko 3,2% 9 µg 6%
Mleko kozie 2 µg 1%
Mleko skondensowane z cukrem 8,5% 7 µg 5%
Mleko w proszku 25% 50 µg 33%
Mleko w proszku chude 55 µg 37%
Śmietana 30% 7 µg 5%
Proszek jajeczny 64 µg 43%
Jajko kurze 20 µg 13%

Zawartość jodu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Groszek zielony (świeży) 1 µg 1%
Gryka (ziarno) 5 µg 3%
Kasza owsiana 5 µg 3%
Kasza pszenna 10 µg 7%
Kasza kasza jaglana 5 µg 3%
Kasza ryżowa 1 µg 1%
Mąka pszenna w/z 2 µg 1%
Mąka żytnia 4 µg 3%
Ciecierzyca 3 µg 2%
Owies (ziarno) 8 µg 5%
Pszenica 11 µg 7%
Ryż (ziarno) 2 µg 1%
Żyta (zboża) 9 µg 6%
Soja (ziarno) 8 µg 5%
Fasola (ziarno) 12 µg 8%
Soczewica (ziarno) 4 µg 3%
Jęczmień (zboża) 9 µg 6%

Zawartość jodu w owocach, warzywach

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 1 µg 1%
Bakłażan 2 µg 1%
Kapusta biała 3 µg 2%
Kapusta pekińska 2 µg 1%
Ziemniaki 5 µg 3%
Cebula 3 µg 2%
Kapusta morska 300 µg 200%
Ogórek 3 µg 2%
Pomidor 2 µg 1%
Rzodkiewka 8 µg 5%
Sałata liściasta (zieleń) 8 µg 5%
Burak 7 µg 5%
Dynia 1 µg 1%

Jakie produkty są bogate w jod? Podsumowanie

Produkty o dużej zawartości jodu

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kapusta morska 300 µg 200%
Kalmar 200 µg 133%
Dorsz 135 µg 90%
Krewetki 110 µg 73%
Proszek jajeczny 64 µg 43%
Okoń morski 60 µg 40%
Mleko w proszku 55 µg 37%
Flądra 50 µg 33%
Łosoś 50 µg 33%
Mleko w proszku 25% 50 µg 33%
Tuńczyk 50 µg 33%

Zawartość jodu w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Kalmar 200 µg 133%
Flądra 50 µg 33%
Krewetka 110 µg 73%
Łosoś 50 µg 33%
Okoń morski 60 µg 40%

Najpopularniejsze artykuły

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Dieta na zdrowe stawy. Czego nie może zabraknąć w jadłospisie?

2021-07-04 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Chociaż chrząstka stawowa zużywa się wraz z wiekiem, możesz długo […]

Produkty zawierające tłuszcze. Zdrowe i niezdrowe tłuszcze. Gdzie je znajdziemy? [TABELE]

[26-05-2021] Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Jednak nie wszystkie. […]

Przeczytaj także

Tłuszcze w diecie – kiedy należy ich unikać?

Rekomendacje odnoszące się do spożycia tłuszczów są bardzo jasne – i to zarówno w odniesieniu do ilości tego składnika, jak i jego jakości.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby całkowite spożycie tłuszczów wynosiło 30% całkowitej podaży energii w diecie[2]. Eksperci wskazują też, że nieco wyższe zapotrzebowanie na tę grupę składników mają kobiety niż mężczyźni[3]. Natomiast zalecenia nie kończą się na ilości, bo znacznie istotniejsza jest jakość spożywanych tłuszczów.

Dieta na nadciśnienie. Co powinna zawierać?

[30-07-2021] Lektura artykułu zajmie 3 minuty. Nadciśnienie tętnicze stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia – szczególnie, […]

Cholesterol VLDL. Czym jest i jakie ma właściwości?

2021-09-13 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Wiele mówi się o cholesterolu LDL i cholesterolu HDL w […]