3,64

Produkty zawierające miedź

Redakcja Optymalnewybory.pl

3.04.2021

8 minut czytania

Miedź – pierwiastek śladowy, niezbędny dla podtrzymania zdrowia i urody. Jego niedobór prowadzi do rozwoju niedokrwistości, ogniskowej lub rozproszone łysienie, zmęczenie, obniżenie odporności. Miedź jest niezbędna do budowania masy mięśniowej i tkanki kostnej, a także dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i dróg żółciowych.

Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.

Ludzki organizm zawiera 75-150 mg miedzi, w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Ten czas należy codziennie uzupełniać na 1,5-3 mg dziennie. Górna norma jest 5 mg, jej nadmiar może doprowadzić do hiperwitaminozy elementu.

Inne składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen, błonnik, siarka, fluor.

Produkty o wysokiej zawartości miedzi

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 1144 mcg 114%
Otręby pszenne 998 mcg 100%
Żołędzie suszone 818 mcg 82%
Ciecierzyca 660 mcg 66%
Soczewica (ziarno) 660 mcg 66%
Kasza gryczana 640 mcg 64%
Owies (ziarno) 600 mcg 60%
Groch (łuskany) 590 mcg 59%
Fasola (ziarno) 580 mcg 58%
Ryż (ziarno) 560 mcg 56%
Orzech 530 mcg 53%
Pszenica (ziarno) 530 mcg 53%
Mąka gryczana 515 mcg 52%
Kasza owsiana 500 mcg 50%
Kasza pszenna 500 mcg 50%
Soja (ziarno) 500 mcg 50%
Pistacja 500 mcg 50%
Jęczmień (zboża) 470 mcg 47%
Żyta (zboża) 460 mcg 46%
Otręby owsiane 403 mcg 40%
Mąka pszenna tapety 400 mcg 40%
Bazylia (zieleń) 385 mcg 39%
Kasza jaglana (polerowane) 370 mcg 37%
Kasza pęczak 370 mcg 37%
Kasza gryczana 360 mcg 36%
Mąka żytnia tapety 350 mcg 35%
Paprocie 320 mcg 32%
Proszek jajeczny 320 mcg 32%
Czosnek 299 mcg 30%
Grzyby kurki 290 mcg 29%
Mąka pszenna 2 odmiany 290 mcg 29%
Figi suszone 287 mcg 29%
Suszone śliwki 281 mcg 28%
Kasza jęczmienna 280 mcg 28%
Kasza ryżowa 250 mcg 25%
Jagnięcina 238 mcg 24%
Mąka żytnia 230 mcg 23%
Imbir (korzeń) 226 mcg 23%
Kolendra (zieleń) 225 mcg 23%
Mąka kukurydziana 210 mcg 21%
Awokado 190 mcg 19%
Groszek zielony (świeży) 187 mcg 19%
Wołowina 182 mcg 18%
Dynia 180 mcg 18%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 171 mcg 17%
Rzodkiewka 150 mcg 15%

Zawartość miedzi w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 52 mcg 5%
Żółtko jaja kurzego 139 mcg 14%
Jogurt 1,5% 10 mcg 1%
Jogurt 3,2% 10 mcg 1%
Kefir 1% 10 mcg 1%
Kefir 2,5% 10 mcg 1%
Kefir 3,2% 10 mcg 1%
Jogurt niskotłuszczowy 10 mcg 1%
Mleko 1,5% 12 mcg 1%
Mleko 2,5% 12 mcg 1%
Mleko 3,2% 12 mcg 1%
Mleko 3,5% 12 mcg 1%
Mleko kozie 46 mcg 5%
Mleko w proszku 25% 121 mcg 12%
Lody 15 mcg 2%
Śmietana 10% 22 mcg 2%
Śmietana 20% 21 mcg 2%
Śmietana 30% 20 mcg 2%
Camembert 21 mcg 2%
Parmezan 32 mcg 3%
Feta 32 mcg 3%
Cheddar 90 mcg 9%
Twaróg 11% 74 mcg 7%
Twaróg 18% 74 mcg 7%
Twaróg 2% 60 mcg 6%
Twaróg 9% 74 mcg 7%
Twaróg tłusty 60 mcg 6%
Proszek jajeczny 320 mcg 32%
Jajko kurze 83 mcg 8%
Jajko perlicze 110 mcg 11%

Zawartość miedzi w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Groch 590 mcg 59%
Groch zielony 187 mcg 19%
Kasza gryczana (ядрица) 640 mcg 64%
Mąka kukurydziana 210 mcg 21%
Kasza kaszy manny 70 mcg 7%
Kasza owsiana 500 mcg 50%
Kasza jęczmienna 280 mcg 28%
Kasza pszenna 500 mcg 50%
Kasza ryżowa 250 mcg 25%
Kasza pęczak 370 mcg 37%
Kukurydza słodka 54 mcg 5%
Mąka gryczana 515 mcg 52%
Mąka ryżowa 130 mcg 13%
Ciecierzyca 660 mcg 66%
Owies (ziarno) 600 mcg 60%
Otręby owsiane 403 mcg 40%
Otręby pszenne 998 mcg 100%
Ryż (ziarno) 560 mcg 56%
Żyta (zboża) 460 mcg 46%
Soja (ziarno) 500 mcg 50%
Fasola (ziarno) 580 mcg 58%
Soczewica (ziarno) 660 mcg 66%
Jęczmień (zboża) 470 mcg 47%

Zawartość miedzi w orzechach

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 1144 mcg 114%
Orzechy wołoskie 530 mcg 53%
Żołędzie suszone 818 mcg 82%
Migdał 140 mcg 14%
Pistacje 500 mcg 50%

Zawartość miedzi w warzywach i owocach

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 140 mcg 14%
Awokado 190 mcg 19%
Bazylia (zieleń) 385 mcg 39%
Bakłażan 140 mcg 14%
Banan 78 mcg 8%
Imbir (korzeń) 226 mcg 23%
Figi suszone 287 mcg 29%
Kapusta biała 80 mcg 8%
Brokuł 49 mcg 5%
Kapusta pekińska 36 mcg 4%
Kapusta pekińska 135 mcg 14%
Kalafiory 42 mcg 4%
Ziemniak 140 mcg 14%
Kolendra (zieleń) 225 mcg 23%
Rzeżucha (zieleń) 170 mcg 17%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 171 mcg 17%
Cebula (pióro) 90 mcg 9%
Cebula 90 mcg 9%
Ogórek 100 mcg 10%
Paprocie 320 mcg 32%
Papryka (nowy) 115 mcg 12%
Pietruszka (natka) 149 mcg 15%
Pomidor (pomidor) 110 mcg 11%
Rzodkiewka 150 mcg 15%
Sałata liściasta (zieleń) 120 mcg 12%
Burak 140 mcg 14%
Seler (korzeń) 70 mcg 7%
Dynia 180 mcg 18%
Koperek (zieleń) 146 mcg 15%
Suszone śliwki 281 mcg 28%
Czosnek 299 mcg 30%
Szpinak (zieleń) 13 mcg 1%

Najpopularniejsze artykuły

Miażdzyca

Miażdżyca zaczyna się po cichu. Jak rozpoznać pierwsze sygnały zagrożenia?

Miażdżyca to jedna z tych chorób, które wzbudzają przerażenie. Nie bez powodu – choroby układu krążenia, które są jej powikłaniem, odpowiadają nawet za co trzeci zgon na świecie[1]! Dlatego warto uchronić się przed jej rozwojem. Wcześnie wykryte zagrożenie oznacza mniejsze ryzyko poważnych konsekwencji. Zobacz, co powinno wzbudzać niepokój i jak możesz sprawdzić, czy ta choroba […]

Homocysteina – co oznacza przekroczenie normy?

Homocysteina to aminokwas siarkowy, który w ludzkim organizmie powstaje we wszystkich rodzajach komórek w czasie przemian metioniny, […]

Zdrowe śniadanie sercowca – szybkie i smaczne

Jak powinna wyglądać dieta dobra dla serca? Kluczowe jest trzymanie się kilku zasad:wprowadź do jadłospisu odpowiednią ilość warzyw i owoców,ogranicz mięso, a w jego miejsce wprowadź strączki,zmniejsz ilość soli w posiłkach,ogranicz produkty przetworzone i gotowe dania,

Przeczytaj także

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

Badania serca

Jakie badania serca warto regularnie wykonywać?

Dbasz o serce? Kluczową kwestią jest zdrowy styl życia na co dzień. Warto jednak również trzymać rękę na pulsie i regularnie się badać. Jakie parametry należy sprawdzać w ramach profilaktyki chorób kardiologicznych? Oto te najważniejsze. Pomiary ciśnienia tętniczego Serce wraz z każdym uderzeniem tłoczy do naczyń krwionośnych krew. Odbywa się to pod określonym ciśnieniem – […]

Jak walczyć z miażdżycą

Czy można cofnąć zmiany miażdżycowe?

Diagnoza: „miażdżyca” może wzbudzić przerażenie. Zapewne wiesz, że ta choroba jest bardzo niebezpieczna i nie bez powodu jest nazywana cichym zabójcą. Co jednak, jeśli już zostanie stwierdzona? Czy można ją wyleczyć i cofnąć zmiany miażdżycowe? Wyjaśniamy. Miażdżyca, czyli co? W jaki sposób rozwija się miażdżyca? Zrozumienie mechanizmów jej działania jest bardzo ważne, jeśli chcesz sobie […]