3,64

Produkty zawierające miedź

Redakcja Optymalnewybory.pl

3.04.2021

8 minut czytania

Miedź – pierwiastek śladowy, niezbędny dla podtrzymania zdrowia i urody. Jego niedobór prowadzi do rozwoju niedokrwistości, ogniskowej lub rozproszone łysienie, zmęczenie, obniżenie odporności. Miedź jest niezbędna do budowania masy mięśniowej i tkanki kostnej, a także dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i dróg żółciowych.

Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.

Ludzki organizm zawiera 75-150 mg miedzi, w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Ten czas należy codziennie uzupełniać na 1,5-3 mg dziennie. Górna norma jest 5 mg, jej nadmiar może doprowadzić do hiperwitaminozy elementu.

Inne składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen, błonnik, siarka, fluor.

Produkty o wysokiej zawartości miedzi

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 1144 mcg 114%
Otręby pszenne 998 mcg 100%
Żołędzie suszone 818 mcg 82%
Ciecierzyca 660 mcg 66%
Soczewica (ziarno) 660 mcg 66%
Kasza gryczana 640 mcg 64%
Owies (ziarno) 600 mcg 60%
Groch (łuskany) 590 mcg 59%
Fasola (ziarno) 580 mcg 58%
Ryż (ziarno) 560 mcg 56%
Orzech 530 mcg 53%
Pszenica (ziarno) 530 mcg 53%
Mąka gryczana 515 mcg 52%
Kasza owsiana 500 mcg 50%
Kasza pszenna 500 mcg 50%
Soja (ziarno) 500 mcg 50%
Pistacja 500 mcg 50%
Jęczmień (zboża) 470 mcg 47%
Żyta (zboża) 460 mcg 46%
Otręby owsiane 403 mcg 40%
Mąka pszenna tapety 400 mcg 40%
Bazylia (zieleń) 385 mcg 39%
Kasza jaglana (polerowane) 370 mcg 37%
Kasza pęczak 370 mcg 37%
Kasza gryczana 360 mcg 36%
Mąka żytnia tapety 350 mcg 35%
Paprocie 320 mcg 32%
Proszek jajeczny 320 mcg 32%
Czosnek 299 mcg 30%
Grzyby kurki 290 mcg 29%
Mąka pszenna 2 odmiany 290 mcg 29%
Figi suszone 287 mcg 29%
Suszone śliwki 281 mcg 28%
Kasza jęczmienna 280 mcg 28%
Kasza ryżowa 250 mcg 25%
Jagnięcina 238 mcg 24%
Mąka żytnia 230 mcg 23%
Imbir (korzeń) 226 mcg 23%
Kolendra (zieleń) 225 mcg 23%
Mąka kukurydziana 210 mcg 21%
Awokado 190 mcg 19%
Groszek zielony (świeży) 187 mcg 19%
Wołowina 182 mcg 18%
Dynia 180 mcg 18%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 171 mcg 17%
Rzodkiewka 150 mcg 15%

Zawartość miedzi w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 52 mcg 5%
Żółtko jaja kurzego 139 mcg 14%
Jogurt 1,5% 10 mcg 1%
Jogurt 3,2% 10 mcg 1%
Kefir 1% 10 mcg 1%
Kefir 2,5% 10 mcg 1%
Kefir 3,2% 10 mcg 1%
Jogurt niskotłuszczowy 10 mcg 1%
Mleko 1,5% 12 mcg 1%
Mleko 2,5% 12 mcg 1%
Mleko 3,2% 12 mcg 1%
Mleko 3,5% 12 mcg 1%
Mleko kozie 46 mcg 5%
Mleko w proszku 25% 121 mcg 12%
Lody 15 mcg 2%
Śmietana 10% 22 mcg 2%
Śmietana 20% 21 mcg 2%
Śmietana 30% 20 mcg 2%
Camembert 21 mcg 2%
Parmezan 32 mcg 3%
Feta 32 mcg 3%
Cheddar 90 mcg 9%
Twaróg 11% 74 mcg 7%
Twaróg 18% 74 mcg 7%
Twaróg 2% 60 mcg 6%
Twaróg 9% 74 mcg 7%
Twaróg tłusty 60 mcg 6%
Proszek jajeczny 320 mcg 32%
Jajko kurze 83 mcg 8%
Jajko perlicze 110 mcg 11%

Zawartość miedzi w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Groch 590 mcg 59%
Groch zielony 187 mcg 19%
Kasza gryczana (ядрица) 640 mcg 64%
Mąka kukurydziana 210 mcg 21%
Kasza kaszy manny 70 mcg 7%
Kasza owsiana 500 mcg 50%
Kasza jęczmienna 280 mcg 28%
Kasza pszenna 500 mcg 50%
Kasza ryżowa 250 mcg 25%
Kasza pęczak 370 mcg 37%
Kukurydza słodka 54 mcg 5%
Mąka gryczana 515 mcg 52%
Mąka ryżowa 130 mcg 13%
Ciecierzyca 660 mcg 66%
Owies (ziarno) 600 mcg 60%
Otręby owsiane 403 mcg 40%
Otręby pszenne 998 mcg 100%
Ryż (ziarno) 560 mcg 56%
Żyta (zboża) 460 mcg 46%
Soja (ziarno) 500 mcg 50%
Fasola (ziarno) 580 mcg 58%
Soczewica (ziarno) 660 mcg 66%
Jęczmień (zboża) 470 mcg 47%

Zawartość miedzi w orzechach

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 1144 mcg 114%
Orzechy wołoskie 530 mcg 53%
Żołędzie suszone 818 mcg 82%
Migdał 140 mcg 14%
Pistacje 500 mcg 50%

Zawartość miedzi w warzywach i owocach

Produkt Zawartość miedzi w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 140 mcg 14%
Awokado 190 mcg 19%
Bazylia (zieleń) 385 mcg 39%
Bakłażan 140 mcg 14%
Banan 78 mcg 8%
Imbir (korzeń) 226 mcg 23%
Figi suszone 287 mcg 29%
Kapusta biała 80 mcg 8%
Brokuł 49 mcg 5%
Kapusta pekińska 36 mcg 4%
Kapusta pekińska 135 mcg 14%
Kalafiory 42 mcg 4%
Ziemniak 140 mcg 14%
Kolendra (zieleń) 225 mcg 23%
Rzeżucha (zieleń) 170 mcg 17%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 171 mcg 17%
Cebula (pióro) 90 mcg 9%
Cebula 90 mcg 9%
Ogórek 100 mcg 10%
Paprocie 320 mcg 32%
Papryka (nowy) 115 mcg 12%
Pietruszka (natka) 149 mcg 15%
Pomidor (pomidor) 110 mcg 11%
Rzodkiewka 150 mcg 15%
Sałata liściasta (zieleń) 120 mcg 12%
Burak 140 mcg 14%
Seler (korzeń) 70 mcg 7%
Dynia 180 mcg 18%
Koperek (zieleń) 146 mcg 15%
Suszone śliwki 281 mcg 28%
Czosnek 299 mcg 30%
Szpinak (zieleń) 13 mcg 1%

Najpopularniejsze artykuły

Sterole roślinne

Jak skutecznie obniżyć cholesterol? Sterole roślinne i dieta dla zdrowia serca [Wideo]

Twoje serce je dokładnie to, co Ty – to ogromna odpowiedzialność, którą każdy z nas ponosi codziennie. Wysoki cholesterol to cichy zabójca, który uszkadza tętnice i zwiększa ryzyko chorób serca. Na szczęście, wprowadzając proste zmiany w diecie – sterole roślinne, tłuszcze nienasycone i produkty dostępne w każdym sklepie – możesz obniżyć poziom cholesterolu nawet o […]

Wpływ otyłości na serce

Przeciążenie serca – jak nadwaga obciąża serce?   

Dodatkowe kilogramy? Wbrew pozorom to nie tylko problem estetyczny. To poważne obciążenie dla organizmu, a w szczególności dla serca. Jakie konsekwencje mogą mieć nadwaga i otyłość dla najważniejszego mięśnia? Wyjaśniamy. Dodatkowe kilogramy – wyzwanie dla układu krążenia Czy wiesz, że niemal co trzecia osoba na świecie zmaga się z nadwagą lub otyłością?[1] W Polsce sytuacja […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Przeczytaj także

Aktywność fizyczna a zdrowie mózgu: jak unikać demencji?

Badania pokazują, że aktywność to jeden z kluczowych elementów profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych

Lipidogram

Kiedy zrobić lipidogram? Jak czytać wyniki?

Lipidogram zajmuje bardzo ważne miejsce na liście badań, które warto wykonywać regularnie, z myślą o stanie swojego zdrowia. Czym dokładnie jest? Co pozwalają ocenić jego wyniki? Jak je odczytywać? Oto najważniejsze rzeczy, które trzeba wiedzieć. Co to jest lipidogram? Lipidogram to badanie, które ma na celu ocenę gospodarki lipidowej. Inaczej określa się je jako profil […]

Tłuszcze trans: czym są i jak wpływają na nasze zdrowie?

Tłuszcze trans są na cenzurowanym. Czy słusznie? Dowiedz się o nich więcej i sprawdź, jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka.