Miedź – pierwiastek śladowy, niezbędny dla podtrzymania zdrowia i urody. Jego niedobór prowadzi do rozwoju niedokrwistości, ogniskowej lub rozproszone łysienie, zmęczenie, obniżenie odporności. Miedź jest niezbędna do budowania masy mięśniowej i tkanki kostnej, a także dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i dróg żółciowych.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Ludzki organizm zawiera 75-150 mg miedzi, w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Ten czas należy codziennie uzupełniać na 1,5-3 mg dziennie. Górna norma jest 5 mg, jej nadmiar może doprowadzić do hiperwitaminozy elementu.
Inne składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen, błonnik, siarka, fluor.
Produkty o wysokiej zawartości miedzi
Produkt |
Zawartość miedzi w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
1144 mcg |
114% |
Otręby pszenne |
998 mcg |
100% |
Żołędzie suszone |
818 mcg |
82% |
Ciecierzyca |
660 mcg |
66% |
Soczewica (ziarno) |
660 mcg |
66% |
Kasza gryczana |
640 mcg |
64% |
Owies (ziarno) |
600 mcg |
60% |
Groch (łuskany) |
590 mcg |
59% |
Fasola (ziarno) |
580 mcg |
58% |
Ryż (ziarno) |
560 mcg |
56% |
Orzech |
530 mcg |
53% |
Pszenica (ziarno) |
530 mcg |
53% |
Mąka gryczana |
515 mcg |
52% |
Kasza owsiana |
500 mcg |
50% |
Kasza pszenna |
500 mcg |
50% |
Soja (ziarno) |
500 mcg |
50% |
Pistacja |
500 mcg |
50% |
Jęczmień (zboża) |
470 mcg |
47% |
Żyta (zboża) |
460 mcg |
46% |
Otręby owsiane |
403 mcg |
40% |
Mąka pszenna tapety |
400 mcg |
40% |
Bazylia (zieleń) |
385 mcg |
39% |
Kasza jaglana (polerowane) |
370 mcg |
37% |
Kasza pęczak |
370 mcg |
37% |
Kasza gryczana |
360 mcg |
36% |
Mąka żytnia tapety |
350 mcg |
35% |
Paprocie |
320 mcg |
32% |
Proszek jajeczny |
320 mcg |
32% |
Czosnek |
299 mcg |
30% |
Grzyby kurki |
290 mcg |
29% |
Mąka pszenna 2 odmiany |
290 mcg |
29% |
Figi suszone |
287 mcg |
29% |
Suszone śliwki |
281 mcg |
28% |
Kasza jęczmienna |
280 mcg |
28% |
Kasza ryżowa |
250 mcg |
25% |
Jagnięcina |
238 mcg |
24% |
Mąka żytnia |
230 mcg |
23% |
Imbir (korzeń) |
226 mcg |
23% |
Kolendra (zieleń) |
225 mcg |
23% |
Mąka kukurydziana |
210 mcg |
21% |
Awokado |
190 mcg |
19% |
Groszek zielony (świeży) |
187 mcg |
19% |
Wołowina |
182 mcg |
18% |
Dynia |
180 mcg |
18% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
171 mcg |
17% |
Rzodkiewka |
150 mcg |
15% |
Zawartość miedzi w produktach mlecznych i jajach
Produkt |
Zawartość miedzi w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Białko jaja kurzego |
52 mcg |
5% |
Żółtko jaja kurzego |
139 mcg |
14% |
Jogurt 1,5% |
10 mcg |
1% |
Jogurt 3,2% |
10 mcg |
1% |
Kefir 1% |
10 mcg |
1% |
Kefir 2,5% |
10 mcg |
1% |
Kefir 3,2% |
10 mcg |
1% |
Jogurt niskotłuszczowy |
10 mcg |
1% |
Mleko 1,5% |
12 mcg |
1% |
Mleko 2,5% |
12 mcg |
1% |
Mleko 3,2% |
12 mcg |
1% |
Mleko 3,5% |
12 mcg |
1% |
Mleko kozie |
46 mcg |
5% |
Mleko w proszku 25% |
121 mcg |
12% |
Lody |
15 mcg |
2% |
Śmietana 10% |
22 mcg |
2% |
Śmietana 20% |
21 mcg |
2% |
Śmietana 30% |
20 mcg |
2% |
Camembert |
21 mcg |
2% |
Parmezan |
32 mcg |
3% |
Feta |
32 mcg |
3% |
Cheddar |
90 mcg |
9% |
Twaróg 11% |
74 mcg |
7% |
Twaróg 18% |
74 mcg |
7% |
Twaróg 2% |
60 mcg |
6% |
Twaróg 9% |
74 mcg |
7% |
Twaróg tłusty |
60 mcg |
6% |
Proszek jajeczny |
320 mcg |
32% |
Jajko kurze |
83 mcg |
8% |
Jajko perlicze |
110 mcg |
11% |
Zawartość miedzi w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt |
Zawartość miedzi w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch |
590 mcg |
59% |
Groch zielony |
187 mcg |
19% |
Kasza gryczana (ядрица) |
640 mcg |
64% |
Mąka kukurydziana |
210 mcg |
21% |
Kasza kaszy manny |
70 mcg |
7% |
Kasza owsiana |
500 mcg |
50% |
Kasza jęczmienna |
280 mcg |
28% |
Kasza pszenna |
500 mcg |
50% |
Kasza ryżowa |
250 mcg |
25% |
Kasza pęczak |
370 mcg |
37% |
Kukurydza słodka |
54 mcg |
5% |
Mąka gryczana |
515 mcg |
52% |
Mąka ryżowa |
130 mcg |
13% |
Ciecierzyca |
660 mcg |
66% |
Owies (ziarno) |
600 mcg |
60% |
Otręby owsiane |
403 mcg |
40% |
Otręby pszenne |
998 mcg |
100% |
Ryż (ziarno) |
560 mcg |
56% |
Żyta (zboża) |
460 mcg |
46% |
Soja (ziarno) |
500 mcg |
50% |
Fasola (ziarno) |
580 mcg |
58% |
Soczewica (ziarno) |
660 mcg |
66% |
Jęczmień (zboża) |
470 mcg |
47% |
Zawartość miedzi w orzechach
Produkt |
Zawartość miedzi w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
1144 mcg |
114% |
Orzechy wołoskie |
530 mcg |
53% |
Żołędzie suszone |
818 mcg |
82% |
Migdał |
140 mcg |
14% |
Pistacje |
500 mcg |
50% |
Zawartość miedzi w warzywach i owocach
Produkt |
Zawartość miedzi w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
140 mcg |
14% |
Awokado |
190 mcg |
19% |
Bazylia (zieleń) |
385 mcg |
39% |
Bakłażan |
140 mcg |
14% |
Banan |
78 mcg |
8% |
Imbir (korzeń) |
226 mcg |
23% |
Figi suszone |
287 mcg |
29% |
Kapusta biała |
80 mcg |
8% |
Brokuł |
49 mcg |
5% |
Kapusta pekińska |
36 mcg |
4% |
Kapusta pekińska |
135 mcg |
14% |
Kalafiory |
42 mcg |
4% |
Ziemniak |
140 mcg |
14% |
Kolendra (zieleń) |
225 mcg |
23% |
Rzeżucha (zieleń) |
170 mcg |
17% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
171 mcg |
17% |
Cebula (pióro) |
90 mcg |
9% |
Cebula |
90 mcg |
9% |
Ogórek |
100 mcg |
10% |
Paprocie |
320 mcg |
32% |
Papryka (nowy) |
115 mcg |
12% |
Pietruszka (natka) |
149 mcg |
15% |
Pomidor (pomidor) |
110 mcg |
11% |
Rzodkiewka |
150 mcg |
15% |
Sałata liściasta (zieleń) |
120 mcg |
12% |
Burak |
140 mcg |
14% |
Seler (korzeń) |
70 mcg |
7% |
Dynia |
180 mcg |
18% |
Koperek (zieleń) |
146 mcg |
15% |
Suszone śliwki |
281 mcg |
28% |
Czosnek |
299 mcg |
30% |
Szpinak (zieleń) |
13 mcg |
1% |