Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością
Wartość kaloryczna 1 porcji: 274 kcal
Składniki na 3 porcje
- 2 cukinie (450 g);
- 2 łyżki oliwy (20 g);
- 1 torebka kaszy gryczanej (100 g);
- 100 g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g);
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Dodatki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach.
Przygotowanie
Cukinie pokrój w plastry o grubości 2–3 mm. Każdy z nich posmaruj oliwą, odstaw na kilkanaście minut. Kaszę ugotuj tak, aby pozostała lekko twarda (skróć czas o 3–5 minut w stosunku do tego podanego na opakowaniu). Szpinak sparz we wrzątku (mrożony rozmroź), posiekaj. Połącz z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, margaryną Optima Cardio, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Farsz nałóż łyżką na każdy plaster cukinii, następnie go zroluj. Gotowe roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Zdejmij folię, piecz kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp roladki tymiankiem lub chili.
Smacznego!