Składniki:
- 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista
- 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- 4 plasterki (35 g) dojrzałej gruszki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki kremu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Garść rukoli
- Garść startej gruszki
- Garść orzechów włoskich
- 1 dojrzałe awokado
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 692,5 kcal / 492 g |
Białko ogółem | 26,6 g |
Tłuszcz | 29,5 g |
Węglowodany ogółem | 79,0 g |
Błonnik pokarmowy | 9,9 g |
Sód | 358,1 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 191,6 µg |
Witamina D | 1,5 µg |
Cholesterol | 1,8 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 17,4 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 4,9 g |
Wykonanie:
- Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Polej oliwą, balsamico, oprósz solą, pieprzem i polej miodem. Dobrze wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut lub do czasu aż cebula apetycznie się zapiecze i skarmelizuje.
- Bułkę przetnij na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio.
- Na dolną część bułki rozłóż warstwę rukoli, upieczonej cebuli, startej gruszki, orzechów włoskich i plasterki awokado.
Komentarz dietetyka:
Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado w połączeniu z margaryną obniżającą cholesterol Optima Cardio sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.
Składnik regionalny:
Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Produkt wpisany na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Produkowany jest z mleka najwyższej jakości, dostarczanego przez rolników z terenu Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Wytwarzany tradycyjnymi metodami produkcji stosowanymi od najdawniejszych lat z użyciem chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego. W procesie produkcyjnym twarogu nie są stosowane dodatki – aromaty, barwniki ani substancje konserwujące.