Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Redakcja

30.06.2024

1 minuta czytania

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na makaron z cukinii z pesto i pomidorkami koktajlowymi. To lekka i smaczna propozycja na obiad, idealna dla osób dbających o zdrową dietę.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (500 g)
  • ½ żółtej papryki (100 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Omega (20 g)
  • 2 małe ząbki czosnku (2 g)
  • Garść drobnych pomidorków koktajlowych (150 g)
  • 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
  • Listki bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 172 kcal

Przygotowanie:

  1. Cukinię i paprykę pokrój w drobne paski, aby przypominały makaron spaghetti.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  3. Na patelni na wolnym ogniu rozgrzej margarynę Optima Omega, delikatnie zeszklij na niej czosnek, dodaj pesto i pomidorki koktajlowe, wymieszaj.
  4. Na patelnię wyłóż makaron cukiniowo-paprykowy, wymieszaj go z sosem, trzymaj na ogniu około 40-60 sekund, aby cukinia tylko lekko zmiękła.
  5. Wykładaj porcje na talerze, udekoruj je listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej kolorowym).

Komentarz dietetyka:

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością.

Najpopularniejsze artykuły

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Optima

Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1/2 pełnoziarnistej bagietki 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas […]

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. 

Przeczytaj także

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Imbirowy łosoś z chrupiącymi warzywami z orientalną nutą

Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich […]