Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na makaron z cukinii z pesto i pomidorkami koktajlowymi. To lekka i smaczna propozycja na obiad, idealna dla osób dbających o zdrową dietę.
Składniki:
- 1 średnia cukinia (500 g)
- ½ żółtej papryki (100 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Omega (20 g)
- 2 małe ząbki czosnku (2 g)
- Garść drobnych pomidorków koktajlowych (150 g)
- 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
- Listki bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 172 kcal
Przygotowanie:
- Cukinię i paprykę pokrój w drobne paski, aby przypominały makaron spaghetti.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Na patelni na wolnym ogniu rozgrzej margarynę Optima Omega, delikatnie zeszklij na niej czosnek, dodaj pesto i pomidorki koktajlowe, wymieszaj.
- Na patelnię wyłóż makaron cukiniowo-paprykowy, wymieszaj go z sosem, trzymaj na ogniu około 40-60 sekund, aby cukinia tylko lekko zmiękła.
- Wykładaj porcje na talerze, udekoruj je listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej kolorowym).
Komentarz dietetyka:
Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością.