2020-02-13 Lektura przepisów zajmie 3 minuty
Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.
W czasie świąt łatwo można przeholować z nadprogramowym cholesterolem, dlatego też podpowiadamy, jak przygotować zdrowe śniadanie, za które nasze serce nam podziękuje.
Poniżej znajdziesz 6 propozycji na pyszne „odchudzone” wielkanocne śniadanie zgodne z dieta dla serca:
Faszerowane jajka w wersji light
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw z jaj. Jedną z naszych propozycji są jajka faszerowane. To szybki i prosty sposób na przekąskę, dającą mnóstwo możliwości doboru farszu. Nasza propozycja to jajka z farszem z twarożkiem i szpinakiem.
Aby zrobić zdrowe wielkanocne śniadanie, potrzebujesz:
- 4 jajek
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- kilka liści świeżego szpinaku
- 4 łyżki twarożku
- łyżki margaryny OptimaCardio
- sól i pieprz
Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół, wyciągnij żółtka. Na paleni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i szpinak. Następnie zmiksuj żółtka z twarożkiem i szpinakiem, przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz nałóż za pomocą szprycy i napełnij połówki jajek.
Przeczytaj również: Jajka a cholesterol
Pieczarkowe łódeczki
Lubisz pieczarki? Wypróbuj nasze pieczarkowe łódeczki. Pieczarki polecane są szczególnie osobom zmagającym się z chorobami serca. Dzięki wysokiej zawartości potasu, mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka udaru i zawału serca. Zawarta w pieczarkach miedź może mieć pozytywny wpływ na cały układ krążenia.
Do przygotowania zdrowego wielkanocnego śniadania potrzebujesz:
- 4 jajka
- 10 pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki
- ½ cebuli
- 2 łyżki jogurtu
- łyżka oleju
- sól i pieprz
- tymianek
Obierz i posiekaj pieczarki. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pieczarki. Na koniec oprósz solą i szczyptą tymianku. Ostudź jajka, przekrój je wzdłuż i wyjmij żółtko. Następnie pieczarki, cebulę i żółtka zmiksuj oraz dodaj jogurt i natkę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Pastą napełnij połówki jaj.
Polecamy także: Jak uchronić się przed Wielkanocnym obżarstwem?
Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem
Awokado to wspaniały owoc, który powinien na dobre zagości w domach osób zmagających się z chorobami serca. A to za sprawą kwasu oleinowego, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Co więcej zawarty w nim potas przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Do duetu z awokado dodaj łososia.
Przygotuj:
- 2 awokado
- 100g wędzonego łososia
- łyżeczkę soku z cytryny
- 150g twarożku
- szczypiorek
- sól i pieprz
Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę, a następnie łyżeczką wydrąż miąższ tak, aby nie uszkodzić łupiny. Rozdrobnij miąższ, wymieszaj z serkiem, pokrojonym łososiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Dopraw do smaku. Łupinki napełnij farszem, a wierz udekoruj resztą szczypiorku.
Sprawdź również: Nietolerancja laktozy a uczulenie na nabiał – jak rozpoznać?
Wiosenna sałatka
Prawdziwą ucztą dla oka będzie kolorowa sałatka, ale nie ta tradycyjna jarzynowa z majonezem. Wypróbuj nową wersję z jakiem i chrupiącymi warzywami.
Składniki na zdrowe wielkanocne śniadanie:
- opakowanie mieszanych sałat
- 60g wędzonego łososia
- 1 garść kiełków lucerny
- 2 jajka
- 4 k rzodkiewki
- marchew
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu light
- sól i pieprz
Do miski wysyp opakowanie sałaty, dodaj do niej startą na tarce marchew. Następnie pokrój rzodkiewki w plastry, dodaj kiełki i wymieszaj z resztą składników. Przekrój wzdłuż jajka, połóż je na sałacie, dodaj wędzonego łososia zawiniętego w małe ruloniki. Na koniec wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i polej sałatkę gotowym sosem.
Sos tzatziki
Świetna propozycja na dodatek do wędlin. Potrzebujesz jedynie szklanki jogurtu, świeżego ogórka, 2 ząbków czosnku oraz łyżki oliwy z oliwek. Zatrzyj ogórka drobno na tarce, wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
Kanapka w zdrowej wersji
Wielkanocne śniadanie może też przypominać to tradycyjne, które spożywamy na co dzień. Zadbaj jednak, by składało się ze zdrowych produktów. Doskonałą propozycją śniadaniową będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem margaryny ze sterolami roślinnymi. Dobrym dodatkiem do pełnoziarnistej kanapki z margaryną funkcjonalną będzie także samodzielnie upieczona chuda wędlina drobiowa.