Szakszuka, czyli jaja w pomidorach
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 2 jajka (120 g)
- 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g)
- 1 mała cebula (50 g)
- 1 ząbek czosnku (2 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić np. bazylią) (20 g)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayene
- 2 kromki razowego chleba (70 g)
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal
Przygotowanie
Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w średnią kostkę. Cebulę poszatkuj. Czosnek pokrój w plasterki. Na małej patelni rozgrzej Optimę i zeszklij na niej cebulę, dodaj czosnek i pomidory, przypraw i smaż kilka minut. Do pomidorów wbij jajka. Patelnie przykryj pokrywką i duś wszystko na wolnym ogniu, aż białka będą ścięte. Szakszukę podaj z kromką razowego chleba, obficie posypaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.