Codzienne wybory żywieniowe a cholesterol – praktyczne rady dla zdrowia serca [Wideo]

Redakcja

1.06.2025

2 minuty czytania

Codzienne wybory żywieniowe a cholesterol - praktyczne rady dla zdrowia serca

Masz wpływ na poziom swojego cholesterolu

Świetną wiadomością jest fakt, że na poziom cholesterolu masz realny wpływ. To daje poczucie sprawstwa i motywuje do działania. Choć geny odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu poziomu cholesterolu, nasze codzienne wybory są równie istotne.

Co podnosi poziom cholesterolu w codziennym życiu

Często nieświadomie podejmujemy decyzje, które negatywnie wpływają na poziom cholesterolu. Do najgorszych nawyków należą:

  • Palenie papierosów – jeden z najbardziej szkodliwych czynników
  • Picie mocnego alkoholu w dużych ilościach
  • Mała aktywność fizyczna – ogranicza pracę układu krwionośnego i pozbawia organizm stymulacji do prawidłowego funkcjonowania

Dieta jako kluczowy element kontroli cholesterolu

Dieta stanowi ogromnie istotny aspekt w kontekście cholesterolu. Część cholesterolu produkujemy sami w organizmie, ale znaczną część spożywamy z jedzeniem. To właśnie wybory żywieniowe mogą być zarówno leczące, jak i obciążające dla organizmu.

Produkty podwyższające cholesterol

Szczególnie szkodliwe dla poziomu cholesterolu są:

  • Tłuszcze zwierzęce nasycone – obecne w tłustych mięsach
  • Smażone i przetworzone mięsa – kiełbasy, mortadele i podobne produkty
  • Fast foody, słone i słodkie przekąski
  • Wszystkie produkty zawierające dużą ilość tłuszczu zwierzęcego, szczególnie te poddawane procesom smażenia

Produkty obniżające cholesterol

Na szczęście istnieją również produkty wspierające zdrowie:

  • Tłuszcze pochodzenia roślinnego
  • Tłuszcze wielonienasycone – mają działanie odwrotne do nasyconych, pomagają organizmowi redukować zły cholesterol i zmniejszać cholesterol całkowity

Małe zmiany, duże efekty

Wprowadzenie zmian w diecie nie wymaga rewolucji w codziennym życiu. Może to być ciekawa przygoda eksplorowania nowych smaków i nawyków żywieniowych. Efekty będą widoczne bardzo szybko – już po miesiącu, dwóch czy trzech miesięcach badania krwi pokażą, że mała zmiana w diecie powoduje dużą różnicę w obniżeniu poziomu cholesterolu.

Najpopularniejsze artykuły

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę. Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych 4 i 1/2 […]

Serce w pandemii: czy COVID-19 wpływa na choroby sercowo-naczyniowe?

2022-02-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty COVID-19 to choroba, której skutki można odczuwać nawet w przypadku […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Przeczytaj także

Menopauza

Jak przygotować się do menopauzy, czyli jak wejść zdrowo w nowy okres życia? Dietetyczka wyjaśnia

Dowiedz się, jak menopauza wpływa na metabolizm, serce i sylwetkę. Poznaj skuteczne – zdaniem dietetyczki klinicznej Jadwigi Przybyłowskiej – strategie żywieniowe i treningowe dopasowane do nowego etapu życia.  Zacznijmy od podstaw – co dzieje się z kobiecym ciałem w okresie menopauzy? Menopauza to naturalny etap w życiu każdej kobiety, który oznacza zakończenie okresu rozrodczego. W […]

Rośliny strączkowe: naturalna broń w walce z cholesterolem

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu – wyłączając uwarunkowania genetyczne – jest nieprawidłowy sposób odżywiania. Chodzi między innymi o nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, których optymalna ilość w diecie nie powinna przekraczać 10% energii wynikającej z zapotrzebowania.

Ostatnia niedziela września: Światowy Dzień Serca (infografika)

Światowy Dzień Serca, obchodzony corocznie 29 września, to ważna inicjatywa międzynarodowa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej na temat chorób serca oraz związanych z nimi zagrożeń. Jest to najważniejsze wydarzenie w dziedzinie zdrowia serca, organizowane przez World Heart Federation (Światową Federację na Rzecz Serca) we współpracy z WHO (Światową Organizacją Zdrowia) oraz innymi organizacjami działającymi na rzecz zdrowia publicznego.