Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem.

Składniki:

  • 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką
  • 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g)
  • 1 zielony ogórek
  • Listki świeżej mięty
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Kozi ser twarogowy z Cegłowa
  • Czerwona cebula – 2 talarki
  • Czarnuszka – szczypta

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 485,0 kcal / 366 g
Białko ogółem 24,8 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany ogółem 28,1 g
Błonnik pokarmowy 7,7 g
Sód 1289,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 450,0 µg
Witamina D 0,6 µg
Cholesterol 69,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 23,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,6 g

Wykonanie:

  1. Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio Potas+ i kozim twarożkiem.
  2. Ogórka pokrój obieraczką do warzyw we wstążki. Rozłóż je ozdobnie na twarożku.
  3. Całość posyp siekaną miętą, czerwoną cebulą, czarnuszką i prażonym słonecznikiem.

Komentarz dietetyka:

Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. Kapary w około 83 proc. składają się z wody. Resztę stanowią liczne pierwiastki mineralne, witaminy (zwłaszcza witamina C i A), a także saponozydy steroidowe (mają działanie wykrztuśne, moczopędne, wzmagają wydzielanie śluzu i przyspieszają metabolizm tłuszczów). Użycie margaryny obniżającej cholesterol Optima Potas + w połączeniu z nasionami słonecznika (które są źródłem fitosteroli) chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.

Składnik regionalny:

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Tradycja wytwarzania sera z mleka koziego w okolicach Cegłowa sięga okresu międzywojennego. Wytwarzany w pełni metodami tradycyjnymi z ekologicznego mleka koziego posiadającego certyfikat zgodności AgroBioTest. Ser można kupić m.in. w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, a także podczas Dni Sera w Rososzy, które odbywają się w połowie sierpnia w gminie Cegłów (województwo mazowieckie).

Najpopularniejsze artykuły

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Przeczytaj także

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kanapka: kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań. Składniki: 1 kajzerka 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g) 2 plasterki sera […]

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]