Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem.

Składniki:

  • 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką
  • 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g)
  • 1 zielony ogórek
  • Listki świeżej mięty
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Kozi ser twarogowy z Cegłowa
  • Czerwona cebula – 2 talarki
  • Czarnuszka – szczypta

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 485,0 kcal / 366 g
Białko ogółem 24,8 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany ogółem 28,1 g
Błonnik pokarmowy 7,7 g
Sód 1289,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 450,0 µg
Witamina D 0,6 µg
Cholesterol 69,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 23,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,6 g

Wykonanie:

  1. Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio Potas+ i kozim twarożkiem.
  2. Ogórka pokrój obieraczką do warzyw we wstążki. Rozłóż je ozdobnie na twarożku.
  3. Całość posyp siekaną miętą, czerwoną cebulą, czarnuszką i prażonym słonecznikiem.

Komentarz dietetyka:

Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. Kapary w około 83 proc. składają się z wody. Resztę stanowią liczne pierwiastki mineralne, witaminy (zwłaszcza witamina C i A), a także saponozydy steroidowe (mają działanie wykrztuśne, moczopędne, wzmagają wydzielanie śluzu i przyspieszają metabolizm tłuszczów). Użycie margaryny obniżającej cholesterol Optima Potas + w połączeniu z nasionami słonecznika (które są źródłem fitosteroli) chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.

Składnik regionalny:

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Tradycja wytwarzania sera z mleka koziego w okolicach Cegłowa sięga okresu międzywojennego. Wytwarzany w pełni metodami tradycyjnymi z ekologicznego mleka koziego posiadającego certyfikat zgodności AgroBioTest. Ser można kupić m.in. w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, a także podczas Dni Sera w Rososzy, które odbywają się w połowie sierpnia w gminie Cegłów (województwo mazowieckie).

Najpopularniejsze artykuły

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia. Składniki: 1 grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g) 1 […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Przeczytaj także

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Składniki: 4 małe buraki (400 g) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g) 3 […]

Prosty przepis na sałatkę z winogron z kaszą pęczak i mozarellą

Sałatka z winogronami – zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.