Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem.

Składniki:

  • 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką
  • 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g)
  • 1 zielony ogórek
  • Listki świeżej mięty
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Kozi ser twarogowy z Cegłowa
  • Czerwona cebula – 2 talarki
  • Czarnuszka – szczypta

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 485,0 kcal / 366 g
Białko ogółem 24,8 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany ogółem 28,1 g
Błonnik pokarmowy 7,7 g
Sód 1289,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 450,0 µg
Witamina D 0,6 µg
Cholesterol 69,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 23,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,6 g

Wykonanie:

  1. Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio Potas+ i kozim twarożkiem.
  2. Ogórka pokrój obieraczką do warzyw we wstążki. Rozłóż je ozdobnie na twarożku.
  3. Całość posyp siekaną miętą, czerwoną cebulą, czarnuszką i prażonym słonecznikiem.

Komentarz dietetyka:

Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. Kapary w około 83 proc. składają się z wody. Resztę stanowią liczne pierwiastki mineralne, witaminy (zwłaszcza witamina C i A), a także saponozydy steroidowe (mają działanie wykrztuśne, moczopędne, wzmagają wydzielanie śluzu i przyspieszają metabolizm tłuszczów). Użycie margaryny obniżającej cholesterol Optima Potas + w połączeniu z nasionami słonecznika (które są źródłem fitosteroli) chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.

Składnik regionalny:

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Tradycja wytwarzania sera z mleka koziego w okolicach Cegłowa sięga okresu międzywojennego. Wytwarzany w pełni metodami tradycyjnymi z ekologicznego mleka koziego posiadającego certyfikat zgodności AgroBioTest. Ser można kupić m.in. w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, a także podczas Dni Sera w Rososzy, które odbywają się w połowie sierpnia w gminie Cegłów (województwo mazowieckie).

Najpopularniejsze artykuły

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią VS. grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Zapraszamy do wypróbowania dwóch przepisów na grzanki. Pierwszy przepis na grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką to klasyka śniadaniowa. Nasza propozycja, grzanki z pomidorem, awokado i bazylią, jest zdrowsza i bogata w wartościowe składniki odżywcze, idealna dla tych, którzy dbają o zdrowie. Grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką Składniki: Ciabatta pszenna Boczek wędzony, […]

Oliwa z oliwek

Jakie tłuszcze zalecane są w USA

Choć amerykańskie kulinaria często kojarzą się z fast foodem, oficjalne zalecenia żywieniowe USA prezentują znacznie zdrowsze podejście do spożycia tłuszczów. Departament Rolnictwa USA o tłuszczach Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych stworzył kompleksowy podręcznik zawierający zalecenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Dokument ten szczegółowo analizuje różne rodzaje tłuszczów i ich wpływ na zdrowie. Głównym celem tych wytycznych […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Przeczytaj także

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Pieczone pączki

Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy […]

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki owsiane z jogurtem i owocami. To zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie, która dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g) 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g) 2 białka (70 g) 1 żółtko (20 g) 3 łyżki mleka 0,5% (30 g) 1 szklanka […]