Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Redakcja

30.06.2024

1 minuta czytania

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały.

Składniki:

  • 4 liście sałaty rzymskiej (60 g)
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szalotka (20 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • ½ marchewki (40 g)
  • 2 bataty (450 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 łyżki oliwy (20 g)
  • 1 łyżka natki pietruszki (10 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 432 kcal

Przygotowanie:

  1. Bataty obierz i pokrój w słupki, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę z pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180°C, do lekkiego przyrumienienia.
  2. Marchew oraz pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i marchew, smaż do lekkiego odparowania wody.
  4. Następnie na patelnię dodaj mięso mielone z indyka, przypraw do smaku i smaż kilka minut.
  5. Na talerzu rozłóż liście sałaty, napełnij je farszem z indyka, a następnie posyp natką pietruszki.
  6. Obok wyłóż frytki z batatów.

Komentarz dietetyka:

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one bogate w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.

Najpopularniejsze artykuły

Roladki wieprzowe z purée z fasoli i zielonego groszku

Wieprzowina również może być chuda. Wybieraj takie kawałki, jak polędwica czy szynka, które nie mają białych tłustych części. […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Przeczytaj także

Salatka nicejska – dobry wybór na letnią kolację

  Sałatka nicejska, czyli „la salada nissarda”, należy do najpopularniejszych francuskich przystawek na świecie. We wszystkich zakątkach […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]