Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Redakcja Optymalnewybory.pl

9.10.2018

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. W okresie zimowym warto sięgać po dynię – wspaniałe warzywo, które posiada wiele właściwości zdrowotnych: m.in. witaminę C, B6 oraz karotenoidy. Te ostatnie należą do jednej z najważniejszych grup naturalnych barwników i pełnią ściśle określone funkcje biologiczne. Dla człowieka są źródłem witaminy A. Mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwymi formami tlenu oraz rodnikami powstającymi na drodze wielu reakcji, zwłaszcza stresu oksydacyjnego. Owoce dyni działają łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy i wątrobę. Warzywo to jest także źródłem wielu minerałów, w tym potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo warzywo to zawiera inne liczne składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, a także bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz kontroli pracy mięśni. Warto również sięgać po olej z pestek dyni – jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa ważną rolę w zapobieganiu szeregu schorzeń określanych mianem chorób cywilizacyjnych.

Na okres jesienno – zimowy proponujemy smaczną i pożywną zupę dyniową z nutą rozgrzewających przypraw korzennych.

Składniki:

• Ok. 600 g obranej dyni
• 30 g oleju rzepakowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
• 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
• ½ łyżeczki chili
• 1/2 puszki krojonych pomidorów
• 1 litr wywaru warzywnego
• Pół filiżanki jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami mąki
• Dodatki: natka pietruszki

Sposób przygotowania:

• Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pozostawiając jedynie twardą jej część. Pokroić w kostkę.
• Zagotować osoloną wodę z włoszczyzną (pokrojone warzywa: marchew, pietruszka, seler, por). Po przygotowaniu wywaru warzywa usunąć z garnka.
• Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać dynię , doprawić solą, pieprzem, podusić kilka minut, a następnie dodać pozostałe przyprawy: kurkumę, paprykę słodką oraz chili i imbir. Regularnie mieszając dusić przez ok. 5 minut.
• Zawartość patelni przesypać do gotującego się wywaru warzywnego i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
• Dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
• Z pomocą blendera ręczne zmiksować zawartość zupy. Zagęścić zupę mieszanką jogurtu połączonego z 2 łyżkami mąki oraz wywaru warzywnego. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
• Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

W Polsce w ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania uprawą i wykorzystaniem dyni w kuchni. Wynika to z jednej strony z faktu, że roślina ta daje duże plony i jest prosta w uprawie, z drugiej ma szerokie zastosowanie w kulinariach – można ją dodawać do potraw przyrządzonych na słodko (ciasta, racuchy, crumble), jak i na słono – świetnie nadaje się do zapiekania z innymi warzywami oraz jako składnik risotto czy potrawek z mięs. Zwiększona konsumpcja dyni wynika także z tego, iż stale rośnie świadomość konsumentów w obszarze zdrowego żywienia i zainteresowanie prozdrowotną funkcją żywności.

Właściwości zdrowotne dyni

Konsumenci chętnie sięgają po produkty o wysokiej wartości odżywczej, do których zaliczyć można dynię, Jej miąższ charakteryzuje się niepowtarzalnym składem chemicznym. Dzięki temu dynia, oprócz bogatych walorów żywieniowych, i smakowych posiada też cenne właściwości farmakologiczne. Badania dowodzą, że produkty zawierające w swoim składzie dynię wpływają korzystnie na zdrowie człowieka, m.in. przeciwcukrzycowo, przeciwnadciśnieniowo, przeciwnowotworowo, immunomodulacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwpasożytniczo . Miąższ oraz świeży sok z dyni działa moczopędnie, dzięki czemu znajduje zastosowanie przy leczeniu schorzeń nerek oraz układu krążenia, jak również reguluje przemianę materii oraz działa odtruwająco. Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi, zapobiegając tym samym cukrzycy , surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii . Dyni przypisuje się także funkcje ochronne przed nowotworami.

Najpopularniejsze artykuły

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Zupa dyniowo-marchewkowa

Jesienna dieta wspierająca serce: rozgrzewające posiłki, które obniżają cholesterol

Kiedy za oknem jest zimno, deszczowo i ponuro, aż chce się sięgnąć po rozgrzewające posiłki. Ale czy wiesz, że możesz połączyć przyjemność ze świadomymi wyborami dietetycznymi? Zobacz, po co warto sięgnąć, jeżeli chcesz zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zdrowie serca. Mamy kilka propozycji, które mogą trafić do Twojego menu! Zupa dyniowo-marchewkowa Jeżeli jesień, […]

Przeczytaj także

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]