Witamina B1 poprawia pamięć, uwagę, pomaga skoncentrować się i utrzymać uwagę przez długi czas. Witamina reguluje nastrój (szczególnie u kobiet) i pomaga przyswajać nową wiedzę. Tiamina wpływa również na to, że dana osoba ma apetyt.
Jak widać z tabel poniżej, większość witaminy B1 znajduje się w orzechach i nasionach (sezam i słonecznik), w roślinach strączkowych (soja, groch, soczewica i fasola), w zbożach (płatki owsiane i gryka) i produktach zbożowych, mące gruboziarnistej, a także w kawiorze.
Witaminy w tabelach: A.
Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.
Produkty z wysoką zawartością witaminy B1
| Produkt | Zawartość witaminy B1 w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania | 
| Nasiona słonecznika | 1.84 µg | 123% | 
| Sezam | 1.27 µg | 85% | 
| Otręby owsiane | 1.17 µg | 78% | 
| Soja | 0.94 µg | 63% | 
| Groch | 0.9 µg | 60% | 
| Pistacje | 0.87 µg | 58% | 
| Chałwa słonecznikowa | 0.8 µg | 53% | 
| Otręby pszenne | 0.75 µg | 50% | 
| Orzeszki ziemne | 0.74 µg | 49% | 
| Kawior mintaja | 0.67 µg | 45% | 
| Kawior czerwony ziarnisty | 0.55 µg | 37% | 
| Mięso wieprzowe | 0.52 µg | 35% | 
| Nerkowca | 0.5 µg | 33% | 
| Fasola | 0.5 µg | 33% | 
| Soczewica | 0.5 µg | 33% | 
| Kasza owsiana | 0.49 µg | 33% | 
| Owies | 0.47 µg | 31% | 
| Orzech laskowy | 0.46 µg | 31% | 
| Pszenica | 0.44 µg | 29% | 
| Żyto | 0.44 µg | 29% | 
| Kasza gryczan | 0.43 µg | 29% | 
| Mąka żytnia | 0.42 µg | 28% | 
| Mąka pszenna | 0.41 µg | 27% | 
| Orzech cedrowy | 0.4 µg | 27% | 
| Mąka gryczana | 0.4 µg | 27% | 
| Wieprzowina tłusta | 0.4 µg | 27% | 
| Orzechy | 0.39 µg | 26% | 
| Durian | 0.37 µg | 25% | 
Zawartość witaminy B1 w orzechach i nasionach
| Produkt | Zawartość witaminy B1 w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania | 
| Orzeszki ziemne | 0.74 µg | 49% | 
| Żołędzie suszone | 0.15 µg | 10% | 
| Orzech cedrowy | 0.4 µg | 27% | 
| Nerkowca | 0.5 µg | 33% | 
| Sezam | 1.27 µg | 85% | 
| Migdał | 0.25 µg | 17% | 
| Nasiona słonecznika | 1.84 µg | 123% | 
| Pistacje | 0.87 µg | 58% | 
| Orzech laskowy | 0.46 µg | 31% | 
Zawartość witaminy B1 w jajach
| Produkt | Zawartość witaminy B1 w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania | 
| Żółtko jaja kurzego | 0.24 µg | 16% | 
| Proszek jajeczny | 0.25 µg | 17% | 
| Jajko kurze | 0.07 µg | 5% | 
| Jajko przepiórcze | 0.11 µg | 7% | 
Zawartość witaminy B1 w mięsie, rybach i owocach morza
| Produkt | Zawartość witaminy B1 w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania | 
| Wobla | 0.12 µg | 8% | 
| Łosoś | 0.2 µg | 13% | 
| Kawior czerwony ziarnisty | 0.55 µg | 37% | 
| Kawior mintaja | 0.67 µg | 45% | 
| Kawior czarny ziarnisty | 0.12 µg | 8% | 
| Kalmar | 0.18 µg | 12% | 
| Flądra | 0.14 µg | 9% | 
| Keta | 0.33 µg | 22% | 
| Stępka Bałtycka | 0.11 µg | 7% | 
| Szprot kaspijski | 0.11 µg | 7% | 
| Krewetki | 0.03 µg | 2% | 
| Leszcz | 0.12 µg | 8% | 
| Łosoś atlantycki | 0.23 µg | 15% | 
| Omułek | 0.1 µg | 7% | 
| Mintai | 0.11 µg | 7% | 
| Gromada Jawor | 0.03 µg | 2% | 
| Jagnięcina | 0.08 µg | 5% | 
| Wołowina | 0.06 µg | 4% | 
| Indyk | 0.05 µg | 3% | 
| Królik | 0.12 µg | 8% | 
| KurczakK | 0.07 µg | 5% | 
| Navaga | 0.23 µg | 15% | 
| Okoń morski | 0.11 µg | 7% | 
| Okoń rzeczny | 0.06 µg | 4% | 
| Jesiotr | 0.05 µg | 3% | 
| Halibut | 0.05 µg | 3% | 
| Wątroba wołowa | 0.3 µg | 20% | 
| Plamiak | 0.09 µg | 6% | 
| Pąki wołowe | 0.39 µg | 26% | 
| Rak rzeczny | 0.15 µg | 10% | 
| Karp | 0.13 µg | 9% | 
| Salaka | 0.12 µg | 8% | 
| Śledź tłusty | 0.08 µg | 5% | 
| Makrela | 0.12 µg | 8% | 
| Som | 0.19 µg | 13% | 
| Ostrobok | 0.17 µg | 11% | 
| Sandacz | 0.08 µg | 5% | 
| Dorsz | 0.09 µg | 6% | 
| Tuńczyk | 0.28 µg | 19% | 
| Zaskórnik | 0.1 µg | 7% | 
| Ostryga | 0.15 µg | 10% | 
| Morszczuk | 0.12 µg | 8% | 
| Szczupak | 0.11 µg | 7% | 
Zawartość witaminy B1 w owocach, suszonych owocach i jagodach
| Produkt | Zawartość witaminy B1 w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania | 
| Morela | 0.03 µg | 2% | 
| Awokado | 0.06 µg | 4% | 
| Pigwa | 0.02 µg | 1% | 
| Śliwka | 0.02 µg | 1% | 
| Ananas | 0.08 µg | 5% | 
| Pomarańcza | 0.04 µg | 3% | 
| Kawon | 0.04 µg | 3% | 
| Banan | 0.04 µg | 3% | 
| Winogron | 0.05 µg | 3% | 
| Wiśnia | 0.03 µg | 2% | 
| Granat | 0.04 µg | 3% | 
| Grapefruit | 0.05 µg | 3% | 
| Gruszka | 0.02 µg | 1% | 
| Gruszka suszona | 0.03 µg | 2% | 
| Durian | 0.37 µg | 25% | 
| Melon | 0.04 µg | 3% | 
| Poziomka | 0.03 µg | 2% | 
| Sułtanka | 0.15 µg | 10% | 
| Figi świeże | 0.06 µg | 4% | 
| Figi suszone | 0.07 µg | 5% | 
| Kiwi | 0.02 µg | 1% | 
| Żurawina | 0.02 µg | 1% | 
| Suszone morele | 0.1 µg | 7% | 
| Cytryna | 0.04 µg | 3% | 
| Malina | 0.02 µg | 1% | 
| Mango | 0.03 µg | 2% | 
| Mandarynka | 0.08 µg | 5% | 
| Moroszka | 0.06 µg | 4% | 
| Nektarynka | 0.03 µg | 2% | 
| Rokitnik | 0.03 µg | 2% | 
| Papaja | 0.02 µg | 1% | 
| Brzoskwinia | 0.04 µg | 3% | 
| Brzoskwinia suszona | 0.03 µg | 2% | 
| Jarzębina czerwona | 0.05 µg | 3% | 
| Śliwka | 0.06 µg | 4% | 
| Porzeczka czarna | 0.03 µg | 2% | 
| Suszone morele | 0.1 µg | 7% | 
| Daktyle | 0.05 µg | 3% | 
| Persimmon | 0.02 µg | 1% | 
| Suszone śliwki | 0.02 µg | 1% | 
| Dzika róża | 0.05 µg | 3% | 
| Jabłko | 0.03 µg | 2% | 
| Jabłka Suszone | 0.02 µg | 1% | 
Witamina B1 w warzywach i zieleni
| Produkt | Zawartość witaminy B1 w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania | 
| Bazylia (zieleń) | 0.03 µg | 2% | 
| Bakłażan | 0.04 µg | 3% | 
| Brukiew | 0.05 µg | 3% | 
| Imbir (korzeń) | 0.02 µg | 1% | 
| Kabaczek | 0.03 µg | 2% | 
| Kapusta biała | 0.03 µg | 2% | 
| Brokuł | 0.07 µg | 5% | 
| Brukselka | 0.1 µg | 7% | 
| Kalarepa | 0.06 µg | 4% | 
| Kapusta czerwona | 0.05 µg | 3% | 
| Kapusta pekińska | 0.04 µg | 3% | 
| Ziemniak | 0.12 µg | 8% | 
| Kolendra (zieleń) | 0.07 µg | 5% | 
| Liście mniszka lekarskiego (zieleń) | 0.19 µg | 13% | 
| Cebula zielona (pióro) | 0.02 µg | 1% | 
| Por | 0.1 µg | 7% | 
| Cebula | 0.05 µg | 3% | 
| Marchew | 0.06 µg | 4% | 
| Kapusta morska | 0.04 µg | 3% | 
| Ogórek | 0.03 µg | 2% | 
| Pasternak (korzeń) | 0.08 µg | 5% | 
| Papryka (Bułgarski) | 0.08 µg | 5% | 
| Pomidor | 0.06 µg | 4% | 
| Rzodkiewka czarna | 0.03 µg | 2% | 
| Rzep | 0.05 µg | 3% | 
| Sałata liściowa | 0.03 µg | 2% | 
| Burak | 0.02 µg | 1% | 
| Seler (zieleń) | 0.02 µg | 1% | 
| Seler (korzeń) | 0.03 µg | 2% | 
| Szparagi | 0.1 µg | 7% | 
| Topinambur | 0.07 µg | 5% | 
| Dynia | 0.05 µg | 3% | 
| Koper | 0.03 µg | 2% | 
| Chrzan (korzeń) | 0.08 µg | 5% | 
| Czosnek | 0.08 µg | 5% | 
| Szpinak | 0.1 µg | 7% | 
| Szczaw | 0.19 µg | 13% | 






