Witamina B1 poprawia pamięć, uwagę, pomaga skoncentrować się i utrzymać uwagę przez długi czas. Witamina reguluje nastrój (szczególnie u kobiet) i pomaga przyswajać nową wiedzę. Tiamina wpływa również na to, że dana osoba ma apetyt.
Jak widać z tabel poniżej, większość witaminy B1 znajduje się w orzechach i nasionach (sezam i słonecznik), w roślinach strączkowych (soja, groch, soczewica i fasola), w zbożach (płatki owsiane i gryka) i produktach zbożowych, mące gruboziarnistej, a także w kawiorze.
Witaminy w tabelach: A.
Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.
Produkty z wysoką zawartością witaminy B1
Produkt |
Zawartość witaminy B1 w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Nasiona słonecznika |
1.84 µg |
123% |
Sezam |
1.27 µg |
85% |
Otręby owsiane |
1.17 µg |
78% |
Soja |
0.94 µg |
63% |
Groch |
0.9 µg |
60% |
Pistacje |
0.87 µg |
58% |
Chałwa słonecznikowa |
0.8 µg |
53% |
Otręby pszenne |
0.75 µg |
50% |
Orzeszki ziemne |
0.74 µg |
49% |
Kawior mintaja |
0.67 µg |
45% |
Kawior czerwony ziarnisty |
0.55 µg |
37% |
Mięso wieprzowe |
0.52 µg |
35% |
Nerkowca |
0.5 µg |
33% |
Fasola |
0.5 µg |
33% |
Soczewica |
0.5 µg |
33% |
Kasza owsiana |
0.49 µg |
33% |
Owies |
0.47 µg |
31% |
Orzech laskowy |
0.46 µg |
31% |
Pszenica |
0.44 µg |
29% |
Żyto |
0.44 µg |
29% |
Kasza gryczan |
0.43 µg |
29% |
Mąka żytnia |
0.42 µg |
28% |
Mąka pszenna |
0.41 µg |
27% |
Orzech cedrowy |
0.4 µg |
27% |
Mąka gryczana |
0.4 µg |
27% |
Wieprzowina tłusta |
0.4 µg |
27% |
Orzechy |
0.39 µg |
26% |
Durian |
0.37 µg |
25% |
Zawartość witaminy B1 w orzechach i nasionach
Produkt |
Zawartość witaminy B1 w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
0.74 µg |
49% |
Żołędzie suszone |
0.15 µg |
10% |
Orzech cedrowy |
0.4 µg |
27% |
Nerkowca |
0.5 µg |
33% |
Sezam |
1.27 µg |
85% |
Migdał |
0.25 µg |
17% |
Nasiona słonecznika |
1.84 µg |
123% |
Pistacje |
0.87 µg |
58% |
Orzech laskowy |
0.46 µg |
31% |
Zawartość witaminy B1 w jajach
Produkt |
Zawartość witaminy B1 w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Żółtko jaja kurzego |
0.24 µg |
16% |
Proszek jajeczny |
0.25 µg |
17% |
Jajko kurze |
0.07 µg |
5% |
Jajko przepiórcze |
0.11 µg |
7% |
Zawartość witaminy B1 w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość witaminy B1 w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Wobla |
0.12 µg |
8% |
Łosoś |
0.2 µg |
13% |
Kawior czerwony ziarnisty |
0.55 µg |
37% |
Kawior mintaja |
0.67 µg |
45% |
Kawior czarny ziarnisty |
0.12 µg |
8% |
Kalmar |
0.18 µg |
12% |
Flądra |
0.14 µg |
9% |
Keta |
0.33 µg |
22% |
Stępka Bałtycka |
0.11 µg |
7% |
Szprot kaspijski |
0.11 µg |
7% |
Krewetki |
0.03 µg |
2% |
Leszcz |
0.12 µg |
8% |
Łosoś atlantycki |
0.23 µg |
15% |
Omułek |
0.1 µg |
7% |
Mintai |
0.11 µg |
7% |
Gromada Jawor |
0.03 µg |
2% |
Jagnięcina |
0.08 µg |
5% |
Wołowina |
0.06 µg |
4% |
Indyk |
0.05 µg |
3% |
Królik |
0.12 µg |
8% |
KurczakK |
0.07 µg |
5% |
Navaga |
0.23 µg |
15% |
Okoń morski |
0.11 µg |
7% |
Okoń rzeczny |
0.06 µg |
4% |
Jesiotr |
0.05 µg |
3% |
Halibut |
0.05 µg |
3% |
Wątroba wołowa |
0.3 µg |
20% |
Plamiak |
0.09 µg |
6% |
Pąki wołowe |
0.39 µg |
26% |
Rak rzeczny |
0.15 µg |
10% |
Karp |
0.13 µg |
9% |
Salaka |
0.12 µg |
8% |
Śledź tłusty |
0.08 µg |
5% |
Makrela |
0.12 µg |
8% |
Som |
0.19 µg |
13% |
Ostrobok |
0.17 µg |
11% |
Sandacz |
0.08 µg |
5% |
Dorsz |
0.09 µg |
6% |
Tuńczyk |
0.28 µg |
19% |
Zaskórnik |
0.1 µg |
7% |
Ostryga |
0.15 µg |
10% |
Morszczuk |
0.12 µg |
8% |
Szczupak |
0.11 µg |
7% |
Zawartość witaminy B1 w owocach, suszonych owocach i jagodach
Produkt |
Zawartość witaminy B1 w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
0.03 µg |
2% |
Awokado |
0.06 µg |
4% |
Pigwa |
0.02 µg |
1% |
Śliwka |
0.02 µg |
1% |
Ananas |
0.08 µg |
5% |
Pomarańcza |
0.04 µg |
3% |
Kawon |
0.04 µg |
3% |
Banan |
0.04 µg |
3% |
Winogron |
0.05 µg |
3% |
Wiśnia |
0.03 µg |
2% |
Granat |
0.04 µg |
3% |
Grapefruit |
0.05 µg |
3% |
Gruszka |
0.02 µg |
1% |
Gruszka suszona |
0.03 µg |
2% |
Durian |
0.37 µg |
25% |
Melon |
0.04 µg |
3% |
Poziomka |
0.03 µg |
2% |
Sułtanka |
0.15 µg |
10% |
Figi świeże |
0.06 µg |
4% |
Figi suszone |
0.07 µg |
5% |
Kiwi |
0.02 µg |
1% |
Żurawina |
0.02 µg |
1% |
Suszone morele |
0.1 µg |
7% |
Cytryna |
0.04 µg |
3% |
Malina |
0.02 µg |
1% |
Mango |
0.03 µg |
2% |
Mandarynka |
0.08 µg |
5% |
Moroszka |
0.06 µg |
4% |
Nektarynka |
0.03 µg |
2% |
Rokitnik |
0.03 µg |
2% |
Papaja |
0.02 µg |
1% |
Brzoskwinia |
0.04 µg |
3% |
Brzoskwinia suszona |
0.03 µg |
2% |
Jarzębina czerwona |
0.05 µg |
3% |
Śliwka |
0.06 µg |
4% |
Porzeczka czarna |
0.03 µg |
2% |
Suszone morele |
0.1 µg |
7% |
Daktyle |
0.05 µg |
3% |
Persimmon |
0.02 µg |
1% |
Suszone śliwki |
0.02 µg |
1% |
Dzika róża |
0.05 µg |
3% |
Jabłko |
0.03 µg |
2% |
Jabłka Suszone |
0.02 µg |
1% |
Witamina B1 w warzywach i zieleni
Produkt |
Zawartość witaminy B1 w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia (zieleń) |
0.03 µg |
2% |
Bakłażan |
0.04 µg |
3% |
Brukiew |
0.05 µg |
3% |
Imbir (korzeń) |
0.02 µg |
1% |
Kabaczek |
0.03 µg |
2% |
Kapusta biała |
0.03 µg |
2% |
Brokuł |
0.07 µg |
5% |
Brukselka |
0.1 µg |
7% |
Kalarepa |
0.06 µg |
4% |
Kapusta czerwona |
0.05 µg |
3% |
Kapusta pekińska |
0.04 µg |
3% |
Ziemniak |
0.12 µg |
8% |
Kolendra (zieleń) |
0.07 µg |
5% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
0.19 µg |
13% |
Cebula zielona (pióro) |
0.02 µg |
1% |
Por |
0.1 µg |
7% |
Cebula |
0.05 µg |
3% |
Marchew |
0.06 µg |
4% |
Kapusta morska |
0.04 µg |
3% |
Ogórek |
0.03 µg |
2% |
Pasternak (korzeń) |
0.08 µg |
5% |
Papryka (Bułgarski) |
0.08 µg |
5% |
Pomidor |
0.06 µg |
4% |
Rzodkiewka czarna |
0.03 µg |
2% |
Rzep |
0.05 µg |
3% |
Sałata liściowa |
0.03 µg |
2% |
Burak |
0.02 µg |
1% |
Seler (zieleń) |
0.02 µg |
1% |
Seler (korzeń) |
0.03 µg |
2% |
Szparagi |
0.1 µg |
7% |
Topinambur |
0.07 µg |
5% |
Dynia |
0.05 µg |
3% |
Koper |
0.03 µg |
2% |
Chrzan (korzeń) |
0.08 µg |
5% |
Czosnek |
0.08 µg |
5% |
Szpinak |
0.1 µg |
7% |
Szczaw |
0.19 µg |
13% |