Produkty bogate w witaminę B1

Witamina B1 poprawia pamięć, uwagę, pomaga skoncentrować się i utrzymać uwagę przez długi czas. Witamina reguluje nastrój (szczególnie u kobiet) i pomaga przyswajać nową wiedzę. Tiamina wpływa również na to, że dana osoba ma apetyt.

Jak widać z tabel poniżej, większość witaminy B1 znajduje się w orzechach i nasionach (sezam i słonecznik), w roślinach strączkowych (soja, groch, soczewica i fasola), w zbożach (płatki owsiane i gryka) i produktach zbożowych, mące gruboziarnistej, a także w kawiorze.

Witaminy w tabelach: A.

Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.

Produkty z wysoką zawartością witaminy B1

ProduktZawartość witaminy B1 w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Nasiona słonecznika1.84 µg123%
Sezam1.27 µg85%
Otręby owsiane1.17 µg78%
Soja0.94 µg63%
Groch0.9 µg60%
Pistacje0.87 µg58%
Chałwa słonecznikowa0.8 µg53%
Otręby pszenne0.75 µg50%
Orzeszki ziemne0.74 µg49%
Kawior mintaja0.67 µg45%
Kawior czerwony ziarnisty0.55 µg37%
Mięso wieprzowe0.52 µg35%
Nerkowca0.5 µg33%
Fasola0.5 µg33%
Soczewica0.5 µg33%
Kasza owsiana0.49 µg33%
Owies0.47 µg31%
Orzech laskowy0.46 µg31%
Pszenica0.44 µg29%
Żyto0.44 µg29%
Kasza gryczan0.43 µg29%
Mąka żytnia0.42 µg28%
Mąka pszenna0.41 µg27%
Orzech cedrowy0.4 µg27%
Mąka gryczana0.4 µg27%
Wieprzowina tłusta0.4 µg27%
Orzechy0.39 µg26%
Durian0.37 µg25%

Zawartość witaminy B1 w orzechach i nasionach

ProduktZawartość witaminy B1 w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne0.74 µg49%
Żołędzie suszone0.15 µg10%
Orzech cedrowy0.4 µg27%
Nerkowca0.5 µg33%
Sezam1.27 µg85%
Migdał0.25 µg17%
Nasiona słonecznika1.84 µg123%
Pistacje0.87 µg58%
Orzech laskowy0.46 µg31%

Zawartość witaminy B1 w jajach

ProduktZawartość witaminy B1 w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego0.24 µg16%
Proszek jajeczny0.25 µg17%
Jajko kurze0.07 µg5%
Jajko przepiórcze0.11 µg7%

Zawartość witaminy B1 w mięsie, rybach i owocach morza

ProduktZawartość witaminy B1 w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Wobla0.12 µg8%
Łosoś0.2 µg13%
Kawior czerwony ziarnisty0.55 µg37%
Kawior mintaja0.67 µg45%
Kawior czarny ziarnisty0.12 µg8%
Kalmar0.18 µg12%
Flądra0.14 µg9%
Keta0.33 µg22%
Stępka Bałtycka0.11 µg7%
Szprot kaspijski0.11 µg7%
Krewetki0.03 µg2%
Leszcz0.12 µg8%
Łosoś atlantycki0.23 µg15%
Omułek0.1 µg7%
Mintai0.11 µg7%
Gromada Jawor0.03 µg2%
Jagnięcina0.08 µg5%
Wołowina0.06 µg4%
Indyk0.05 µg3%
Królik0.12 µg8%
KurczakK0.07 µg5%
Navaga0.23 µg15%
Okoń morski0.11 µg7%
Okoń rzeczny0.06 µg4%
Jesiotr0.05 µg3%
Halibut0.05 µg3%
Wątroba wołowa0.3 µg20%
Plamiak0.09 µg6%
Pąki wołowe0.39 µg26%
Rak rzeczny0.15 µg10%
Karp0.13 µg9%
Salaka0.12 µg8%
Śledź tłusty0.08 µg5%
Makrela0.12 µg8%
Som0.19 µg13%
Ostrobok0.17 µg11%
Sandacz0.08 µg5%
Dorsz0.09 µg6%
Tuńczyk0.28 µg19%
Zaskórnik0.1 µg7%
Ostryga0.15 µg10%
Morszczuk0.12 µg8%
Szczupak0.11 µg7%

Zawartość witaminy B1 w owocach, suszonych owocach i jagodach

ProduktZawartość witaminy B1 w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Morela0.03 µg2%
Awokado0.06 µg4%
Pigwa0.02 µg1%
Śliwka0.02 µg1%
Ananas0.08 µg5%
Pomarańcza0.04 µg3%
Kawon0.04 µg3%
Banan0.04 µg3%
Winogron0.05 µg3%
Wiśnia0.03 µg2%
Granat0.04 µg3%
Grapefruit0.05 µg3%
Gruszka0.02 µg1%
Gruszka suszona0.03 µg2%
Durian0.37 µg25%
Melon0.04 µg3%
Poziomka0.03 µg2%
Sułtanka0.15 µg10%
Figi świeże0.06 µg4%
Figi suszone0.07 µg5%
Kiwi0.02 µg1%
Żurawina0.02 µg1%
Suszone morele0.1 µg7%
Cytryna0.04 µg3%
Malina0.02 µg1%
Mango0.03 µg2%
Mandarynka0.08 µg5%
Moroszka0.06 µg4%
Nektarynka0.03 µg2%
Rokitnik0.03 µg2%
Papaja0.02 µg1%
Brzoskwinia0.04 µg3%
Brzoskwinia suszona0.03 µg2%
Jarzębina czerwona0.05 µg3%
Śliwka0.06 µg4%
Porzeczka czarna0.03 µg2%
Suszone morele0.1 µg7%
Daktyle0.05 µg3%
Persimmon0.02 µg1%
Suszone śliwki0.02 µg1%
Dzika róża0.05 µg3%
Jabłko0.03 µg2%
Jabłka Suszone0.02 µg1%

Witamina B1 w warzywach i zieleni

ProduktZawartość witaminy B1 w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń)0.03 µg2%
Bakłażan0.04 µg3%
Brukiew0.05 µg3%
Imbir (korzeń)0.02 µg1%
Kabaczek0.03 µg2%
Kapusta biała0.03 µg2%
Brokuł0.07 µg5%
Brukselka0.1 µg7%
Kalarepa0.06 µg4%
Kapusta czerwona0.05 µg3%
Kapusta pekińska0.04 µg3%
Ziemniak0.12 µg8%
Kolendra (zieleń)0.07 µg5%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń)0.19 µg13%
Cebula zielona (pióro)0.02 µg1%
Por0.1 µg7%
Cebula0.05 µg3%
Marchew0.06 µg4%
Kapusta morska0.04 µg3%
Ogórek0.03 µg2%
Pasternak (korzeń)0.08 µg5%
Papryka (Bułgarski)0.08 µg5%
Pomidor0.06 µg4%
Rzodkiewka czarna0.03 µg2%
Rzep0.05 µg3%
Sałata liściowa0.03 µg2%
Burak0.02 µg1%
Seler (zieleń)0.02 µg1%
Seler (korzeń)0.03 µg2%
Szparagi0.1 µg7%
Topinambur0.07 µg5%
Dynia0.05 µg3%
Koper0.03 µg2%
Chrzan (korzeń)0.08 µg5%
Czosnek0.08 µg5%
Szpinak0.1 µg7%
Szczaw0.19 µg13%