Witamina B1 poprawia pamięć, uwagę, pomaga skoncentrować się i utrzymać uwagę przez długi czas. Witamina reguluje nastrój (szczególnie u kobiet) i pomaga przyswajać nową wiedzę. Tiamina wpływa również na to, że dana osoba ma apetyt.
Jak widać z tabel poniżej, większość witaminy B1 znajduje się w orzechach i nasionach (sezam i słonecznik), w roślinach strączkowych (soja, groch, soczewica i fasola), w zbożach (płatki owsiane i gryka) i produktach zbożowych, mące gruboziarnistej, a także w kawiorze.
Witaminy w tabelach: A.
Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.
Produkty z wysoką zawartością witaminy B1
Produkt
Zawartość witaminy B1 w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Nasiona słonecznika
1.84 µg
123%
Sezam
1.27 µg
85%
Otręby owsiane
1.17 µg
78%
Soja
0.94 µg
63%
Groch
0.9 µg
60%
Pistacje
0.87 µg
58%
Chałwa słonecznikowa
0.8 µg
53%
Otręby pszenne
0.75 µg
50%
Orzeszki ziemne
0.74 µg
49%
Kawior mintaja
0.67 µg
45%
Kawior czerwony ziarnisty
0.55 µg
37%
Mięso wieprzowe
0.52 µg
35%
Nerkowca
0.5 µg
33%
Fasola
0.5 µg
33%
Soczewica
0.5 µg
33%
Kasza owsiana
0.49 µg
33%
Owies
0.47 µg
31%
Orzech laskowy
0.46 µg
31%
Pszenica
0.44 µg
29%
Żyto
0.44 µg
29%
Kasza gryczan
0.43 µg
29%
Mąka żytnia
0.42 µg
28%
Mąka pszenna
0.41 µg
27%
Orzech cedrowy
0.4 µg
27%
Mąka gryczana
0.4 µg
27%
Wieprzowina tłusta
0.4 µg
27%
Orzechy
0.39 µg
26%
Durian
0.37 µg
25%
Zawartość witaminy B1 w orzechach i nasionach
Produkt
Zawartość witaminy B1 w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne
0.74 µg
49%
Żołędzie suszone
0.15 µg
10%
Orzech cedrowy
0.4 µg
27%
Nerkowca
0.5 µg
33%
Sezam
1.27 µg
85%
Migdał
0.25 µg
17%
Nasiona słonecznika
1.84 µg
123%
Pistacje
0.87 µg
58%
Orzech laskowy
0.46 µg
31%
Zawartość witaminy B1 w jajach
Produkt
Zawartość witaminy B1 w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego
0.24 µg
16%
Proszek jajeczny
0.25 µg
17%
Jajko kurze
0.07 µg
5%
Jajko przepiórcze
0.11 µg
7%
Zawartość witaminy B1 w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt
Zawartość witaminy B1 w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Wobla
0.12 µg
8%
Łosoś
0.2 µg
13%
Kawior czerwony ziarnisty
0.55 µg
37%
Kawior mintaja
0.67 µg
45%
Kawior czarny ziarnisty
0.12 µg
8%
Kalmar
0.18 µg
12%
Flądra
0.14 µg
9%
Keta
0.33 µg
22%
Stępka Bałtycka
0.11 µg
7%
Szprot kaspijski
0.11 µg
7%
Krewetki
0.03 µg
2%
Leszcz
0.12 µg
8%
Łosoś atlantycki
0.23 µg
15%
Omułek
0.1 µg
7%
Mintai
0.11 µg
7%
Gromada Jawor
0.03 µg
2%
Jagnięcina
0.08 µg
5%
Wołowina
0.06 µg
4%
Indyk
0.05 µg
3%
Królik
0.12 µg
8%
KurczakK
0.07 µg
5%
Navaga
0.23 µg
15%
Okoń morski
0.11 µg
7%
Okoń rzeczny
0.06 µg
4%
Jesiotr
0.05 µg
3%
Halibut
0.05 µg
3%
Wątroba wołowa
0.3 µg
20%
Plamiak
0.09 µg
6%
Pąki wołowe
0.39 µg
26%
Rak rzeczny
0.15 µg
10%
Karp
0.13 µg
9%
Salaka
0.12 µg
8%
Śledź tłusty
0.08 µg
5%
Makrela
0.12 µg
8%
Som
0.19 µg
13%
Ostrobok
0.17 µg
11%
Sandacz
0.08 µg
5%
Dorsz
0.09 µg
6%
Tuńczyk
0.28 µg
19%
Zaskórnik
0.1 µg
7%
Ostryga
0.15 µg
10%
Morszczuk
0.12 µg
8%
Szczupak
0.11 µg
7%
Zawartość witaminy B1 w owocach, suszonych owocach i jagodach