Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na krem z kalafiora z dodatkiem tahini i czarnego sezamu. Ta zdrowa i pożywna zupa jest doskonałym wyborem na lekki obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy extra virgin (12 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- ½ białej cebuli (40 g)
- Pół kalafiora (400 g)
- 2 szklanki bulionu (500 g)
- 1 łyżka tahini (15 g)
- 2 łyżki posiekanej kolendry (15 g)
- 1 łyżka czarnego sezamu (8 g)
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj. W rondelku rozgrzej margarynę Optima Cardio z oliwą, dodaj cebulę i delikatnie uduś do miękkości.
- Z kalafiora oddziel 3 małe różyczki, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojonego kalafiora dodaj do cebuli, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości kalafiora. Co jakiś czas kontroluj miękkość kalafiora, by go nie rozgotować (kalafior nie powinien się rozpadać).
- Gdy kalafior będzie miękki, zdejmij zupę z ognia i zblenduj ją na gładki krem.
- Dodaj do niej pastę tahini i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Porcje zupy wykładaj na talerz, posyp je kolendrą i sezamem, a na środek wyłóż odłożoną wcześniej różyczkę kalafiora.
Komentarz dietetyka:
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.
4o