Krem z kalafiora z sezamową nutą

/*5 września 2016*/
Krem z kalafiora z sezamową nutą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra virgin (12 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • ½ cebuli białej (40 g)
  • Pół kalafiora (400 g)
  • 2 szklanki bulionu (500 g)
  • 1 łyżka tahini (15 g)
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (15 g)
  • 1 łyżka czarnego sezamu (8 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal

Przygotowanie

Cebulę posiekaj. W rondelku rozgrzej Optimę z oliwą, dodaj cebulę i delikatnie uduś do miękkości. Z kalafiora oddziel 3 małe różyczki, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Pokrojonego kalafiora dodaj do cebuli, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do miękkości kalafiora. Co jakiś czas kontroluj miękkość kalafiora, by go nie rozgotować (kalafior nie powinien się rozpadać). Gdy kalafior będzie miękki, zdejmij zupę z ognia i zblenduj ją na gładki krem. Dodaj do niej pastę tahini i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Porcje zupy wykładaj na talerz, posyp je kolendrą i sezamem, a na środek wyłóż odłożoną wcześniej różyczkę kalafiora.

Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.