O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one bogate w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 333 kcal.
Składniki na 3 porcje
- 3 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (18 g);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka świeżego tymianku;
- 1 łyżeczka świeżego oregano;
- pieprz do smaku;
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g);
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili lub pieprzu cayenne;
- 1 polędwiczka wieprzowa (450 g);
- 20 pieczarek (400 g);
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych (250 g);
- 450 g fasolki szparagowej.
Przygotowanie
W miseczce wymieszaj margarynę Optima Omega 3 z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dopraw pieprzem, wymieszaj. Wyłóż na kawałek folii spożywczej, ściśle zawiń, formując mały rulonik, odłóż do zamrażalnika.
Wymieszaj połowę oleju rzepakowego, tymianek, chili i pieprz. Polędwiczkę oczyść, umyj, osusz, natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z resztą oleju rzepakowego i octem balsamicznym. Dopraw oregano oraz pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego razem z pomidorkami koktajlowymi. Na wierzchu umieść polędwiczkę. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Fasolkę szparagową ugotuj na parze na półtwardo. Wyciągnij rulonik z margaryny z zamrażalnika, pokrój w plasterki. Mięso wyjmij z piekarnika, ułóż na nim plasterki ziołowej margaryny, luźno przykryj folią aluminiową, odstaw na 10 minut.
Podanie
Polędwiczkę pokrój na kawałki, nałóż na talerze. Serwuj z fasolką szparagową i upieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz pieczarkami.
Smacznego!