Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one bogate w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 333 kcal.

Składniki na 3 porcje

  • 3 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (18 g);
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku;
  • 1 łyżeczka świeżego oregano;
  • pieprz do smaku;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g);
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili lub pieprzu cayenne;
  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g);
  • 20 pieczarek (400 g);
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych (250 g);
  • 450 g fasolki szparagowej.

Przygotowanie

W miseczce wymieszaj margarynę Optima Omega 3 z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dopraw pieprzem, wymieszaj. Wyłóż na kawałek folii spożywczej, ściśle zawiń, formując mały rulonik, odłóż do zamrażalnika.

Wymieszaj połowę oleju rzepakowego, tymianek, chili i pieprz. Polędwiczkę oczyść, umyj, osusz, natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

Pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z resztą oleju rzepakowego i octem balsamicznym. Dopraw oregano oraz pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego razem z pomidorkami koktajlowymi. Na wierzchu umieść polędwiczkę. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Fasolkę szparagową ugotuj na parze na półtwardo. Wyciągnij rulonik z margaryny z zamrażalnika, pokrój w plasterki. Mięso wyjmij z piekarnika, ułóż na nim plasterki ziołowej margaryny, luźno przykryj folią aluminiową, odstaw na 10 minut.

Podanie

Polędwiczkę pokrój na kawałki, nałóż na talerze. Serwuj z fasolką szparagową i upieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz pieczarkami.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: Jajko – 1 sztuka (60 […]

Przeczytaj także

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]