Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one bogate w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 333 kcal.

Składniki na 3 porcje

  • 3 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (18 g);
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku;
  • 1 łyżeczka świeżego oregano;
  • pieprz do smaku;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g);
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili lub pieprzu cayenne;
  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g);
  • 20 pieczarek (400 g);
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych (250 g);
  • 450 g fasolki szparagowej.

Przygotowanie

W miseczce wymieszaj margarynę Optima Omega 3 z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dopraw pieprzem, wymieszaj. Wyłóż na kawałek folii spożywczej, ściśle zawiń, formując mały rulonik, odłóż do zamrażalnika.

Wymieszaj połowę oleju rzepakowego, tymianek, chili i pieprz. Polędwiczkę oczyść, umyj, osusz, natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

Pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z resztą oleju rzepakowego i octem balsamicznym. Dopraw oregano oraz pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego razem z pomidorkami koktajlowymi. Na wierzchu umieść polędwiczkę. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Fasolkę szparagową ugotuj na parze na półtwardo. Wyciągnij rulonik z margaryny z zamrażalnika, pokrój w plasterki. Mięso wyjmij z piekarnika, ułóż na nim plasterki ziołowej margaryny, luźno przykryj folią aluminiową, odstaw na 10 minut.

Podanie

Polędwiczkę pokrój na kawałki, nałóż na talerze. Serwuj z fasolką szparagową i upieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz pieczarkami.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia. Składniki: 1 grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g) 1 […]

Różowe trufle

Różowe trufle: kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem. To zdrowa i pyszna przekąska, idealna na małe co nieco. Jest bogata w wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się jako lekki deser. Składniki: 150 g migdałów 100 g daktyli 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g) 1 łyżeczka kakao (5 g) […]

Przeczytaj także

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Prosty przepis na sałatkę z winogron z kaszą pęczak i mozarellą

Sałatka z winogronami – zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.