Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.
Składniki
- 1 kajzerka
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 – 10g
- 2 plasterki Ser Salami Spomlek
- 3 łyżki czerwonej fasoli
- 1 dojrzały pomidor
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 kukurydziane chipsy nachos
- 2 liście sałaty karbowanej
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 608,5kcal/456g
- Białko ogółem [g]: 18,3
- Tłuszcz [g]: 37,2
- Węglowodany ogółem [g]: 46,1
- Błonnik pokarmowy [g]: 9,6
- Sód [mg]: 683,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 793,6
- Witamina D [ug]: 1,7
- Cholesterol [mg]: 20,7
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 12,4
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,8
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,3
Wykonanie
Fasolę przełóż do miski i rozgnieć widelcem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj 1/2 posiekanego pomidora i kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Kajzerkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na to rozłóż warstwę pasty fasolowej, liście sałaty karbowanej, plasterki sera salami, pomidora i lekko pokruszone nachosy.
Komentarz dietetyka
Jedząc fasolę dostarczamy witaminy E i z grupy B oraz minerały takie jak: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest ona też bogata w lignany, czyli substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, przede wszystkim raka sutka i jelita grubego. W nasionach znajdziemy bardzo dużą zawartość białka, które jest zasadotwórcze. Przez to pomaga nam utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Powinny ją spożywać osoby, cierpiące na nadkwasotę żołądka, ponieważ hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych. Zastosowanie margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, powoduje lepsze wchłanianie witamy E, która opóźnia proces starzenia się skóry.