5,00/5 głosów

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Redakcja Optymalnewybory.pl

19.06.2023

10 minut

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.

Składniki

  • 1 kajzerka
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 – 10g
  • 2 plasterki Ser Salami Spomlek
  • 3 łyżki czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały pomidor
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 kukurydziane chipsy nachos
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 608,5kcal/456g
  • Białko ogółem [g]: 18,3
  • Tłuszcz [g]: 37,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 46,1
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,6
  • Sód [mg]: 683,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 793,6
  • Witamina D [ug]: 1,7
  • Cholesterol [mg]: 20,7
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 12,4
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,8
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,3

Wykonanie

Fasolę przełóż do miski i rozgnieć widelcem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj 1/2 posiekanego pomidora i kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Kajzerkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na to rozłóż warstwę pasty fasolowej, liście sałaty karbowanej, plasterki sera salami, pomidora i lekko pokruszone nachosy.

Optima Cardio

Komentarz dietetyka

Jedząc fasolę dostarczamy witaminy E i z grupy B oraz minerały takie jak: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest ona też bogata w lignany, czyli substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, przede wszystkim raka sutka i jelita grubego. W nasionach znajdziemy bardzo dużą zawartość białka, które jest zasadotwórcze. Przez to pomaga nam utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Powinny ją spożywać osoby, cierpiące na nadkwasotę żołądka, ponieważ hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych. Zastosowanie margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, powoduje lepsze wchłanianie witamy E, która opóźnia proces starzenia się skóry.

Najpopularniejsze artykuły

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one […]

Piernik świąteczny – jak zrobić pyszne ciasto na Wigilię?

Prosty przepis na piernik świąteczny:L mamy dla Ciebie tradycyjny przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie! Smacznego!

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]

Przeczytaj także

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Pieczone pączki

Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy […]