Jedz na zdrowie. Jak sezonowe owoce mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

3.06.2023

2 minuty czytania

2023-06-03 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty
2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (No Ratings Yet)
Loading...
Owoce sezonowe

Lato w pełni: to prawdziwy raj dla miłośników owoców. To właśnie w tym okresie jest ich najwięcej, a ich intensywne kolory oraz soczystość inspirują do przygotowywania smacznych posiłków i przekąsek. Pamiętaj jednak, że sięganie po owoce przynosi znacznie więcej korzyści niż tylko te dla podniebienia. Kryje się w nich bogactwo składników cennych dla Twojego zdrowia. Zobacz, po jakie owoce sezonowe warto sięgać z myślą o sercu.

Optima Cardio

Owoce sezonowe w diecie – dlaczego są takie ważne?

Zapewne wiesz, że owoce oraz warzywa są podstawą zdrowo zbilansowanej diety. Zgodnie z zaleceniami ekspertów te produkty powinny stanowić ok. 50% jadłospisu każdego dnia[1]. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na ilość tych produktów w diecie, ale także na ich jakość. Szczególnie rekomendowane są produkty sezonowe. Powód jest prosty: trafiają one na Twój talerz z zachowaniem „krótkiego łańcucha logistycznego”. A to oznacza, że dystans między producentem a ostatecznym klientem jest krótki, a produkty nie muszą być poddawane szeroko zakrojonym zabiegom przedłużającym ich trwałość. Nie trzeba się więc obawiać nadmiaru tzw. chemii czy też obniżonej zawartości cennych substancji odżywczych[2].

To właśnie powód, dla którego warto jeść przede wszystkim te owoce, które dojrzewają w kraju o danej porze roku. Będą one najkorzystniejszym wyborem dla zdrowia, a często również dla Twoich finansów.

Owoce sezonowe w diecie a serce – jakie mają znaczenie?

Owoce są doskonałym źródłem wielu cennych substancji odżywczych – witamin, minerałów oraz innych składników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wiele z nich jest istotnych dla optymalnego działania Twojego serca. Dlatego – zwłaszcza jeśli jesteś „sercowcem” lub chcesz wesprzeć najważniejszy mięsień ciała – dokonuj świadomego wyboru produktów, które są dla niego korzystne. A jakich konkretnie? Oto lista!

Truskawki

Truskawki królują w Polsce na przełomie wiosny i lata. Te krajowe są słodkie i soczyste. Doskonale smakują samodzielnie, ale również np. w koktajlach, jako dodatek do owsianki, sałatki czy… nadzienie do pierogów lub towarzystwo dla pełnoziarnistego makaronu.

Są bogatym źródłem witaminy C, która jako antyoksydant wspiera ochronę przed wolnymi rodnikami. Zawierają również foliany oraz witaminy z grupy B, a także kwas elagowy czy fitocydy[3]. Z perspektywy sercowca istotne jest, że te owoce są bogate w potas, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Ważną kwestią jest też zawartość błonnika, którego optymalna podaż pomaga utrzymanie prawidłowej sylwetki czy gospodarki lipidowej.

Czarne jagody

Pojawiają się latem i urzekają przyjemnym smakiem. Zawierają duże ilości flawonoidów, antocyjanów i garbników. Te substancje są również ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca. Szczególnie warto zwrócić uwagę na antocyjany, które wspomagają zmniejszenie przepuszczalności oraz kruchości naczyń krwionośnych i hamowanie zlepiania się płytek krwi[4]. To istotne wsparcie m.in. w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Jagody to świetny dodatek do zdrowych koktajli (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym do picia), a także idealna przekąska w podróży.

Maliny

Znajdziesz je podczas niejednego spaceru po lesie, a nawet we własnym ogrodzie. Stosunkowo łatwe do uprawiania, maliny są doskonałymi owocami sezonowymi dla sercowców. Stanowią bogate źródło: polifenoli, witamin A i C, tokoferoli, karotenoidów czy selenu, jak również kwasu elagowego i minerałów, a także błonnika pokarmowego[5]. Z perspektywy sercowca znaczenie mają również obecność potasu, a także ketonu malinowego, który ma wspierać walkę z otyłością, stanowiącą czynnik rozwoju chorób sercowo-naczyniowych[6].

Śliwki

Pojawiają się w drugiej połowie lata, i to wtedy warto po nie sięgać. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a także polifenoli, antocyjanów (którym zawdzięczają swój ciemny kolor) czy flawanoli. Istotne jest również, że śliwki zawierają kwas chlorogenowy, który wspomaga obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL i glukozy we krwi[7]. Dla sercowca istotna jest także wysoka zawartość potasu[8].

Co poza owocami sezonowymi w diecie sercowca?

Owoce to istotny element zdrowo zbilansowanego jadłospisu sercowca. Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę również na inne składowe menu. Najlepiej podążać zasadami diety DASH lub śródziemnomorskiej, uznawanych za najzdrowsze na świecie. Istotnymi ich składnikami są również m.in.:

  • nienasycone tłuszcze roślinne przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, czyli przykładowo zamiana masła na miękką margarynę kubkową Optima Omega 3, będącą naturalnym źródłem kwasów omega-3, które wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi lub Optima Cardio, wzbogaconą o sterole roślinne,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • nasiona roślin strączkowych[10].

Zwróć zatem uwagę na całokształt tego, co jesz i dokonuj zdrowych, świadomych wy

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[2] https://dbc.wroc.pl/Content/116445/Tarapata_Lesiow_Zmiany_zachodzace_w_owocach_i_warzywach.pdf

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/122096,truskawki

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/190801,czarna-jagoda

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/147371,maliny

[6] J.w.

[7] Walkowiak-Tomczak, D. (2008). Characteristics of plums as a raw material with valuable nutritive and dietary properties – a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 58(4), 401-405

[8] Kunachowicz, H., Przygoda, B., Nadolna, I., Iwanow, K. (2017). Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL

[9] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[10] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/63640,dieta-srodziemnomorska

Najpopularniejsze artykuły

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Kanapka: chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. Składniki: 2 kromki chleba razowego 4 łyżki ciecierzycy 0,5 małej cukinii 0,5 małego […]

5 błędów

5 nawyków, które szkodzą Twojemu sercu!

W codziennym pośpiechu, pomiędzy domowymi obowiązkami a pracą, bardzo łatwo wpaść w rutynę, która nie sprzyja zdrowemu stylowi życia. Zastanawiasz się, czy Ty również masz jakieś niezdrowe nawyki? Poznaj 5 najczęstszych „grzechów”, które zdarza się popełniać i zobacz, jak w prosty sposób naprawić błędy i zadbać o swoje zdrowie. 1.     Kanapa zamiast ruchu Twój jedyny […]

Cukier: cichy zabójca układu krążenia

Cukier: cichy zabójca układu krążenia

Lubisz sięgać po słodycze na co dzień? Przekąski typu ciasteczka i czekoladki często są Twoim sposobem na relaks i pozbycie się stresu? Jeśli tak, uważaj! Wszystko w nadmiarze szkodzi. Zobacz, dlaczego tak jest, i dowiedz się również, co oznacza podwyższony cukier w wynikach. Słodycze a serce: dlaczego cukier w pożywieniu może szkodzić? Cukier jest obecny […]

Przeczytaj także

Zawał serca

Czy zawał może być dziedziczny? Wyjaśniamy!

Zawał – to słowo brzmi przerażająco. I rzeczywiście, atak serca jest niezwykle poważnym stanem, który może doprowadzić nawet do śmierci. Zasadne jest więc pytanie: co sprzyja jego wystąpieniu? Czy zawał serca jest dziedziczny? Czytaj dalej, by poznać szczegóły. Co to jest zawał serca? Zawał serca to stan, w którym część mięśnia sercowego obumiera z powodu […]

Geny a choroby serca kobiet

Geny a serce: czy choroby układu krążenia u kobiet mogą być dziedziczne?

Masz w rodzinie historię chorób serca i zastanawiasz się, czy to oznacza, że mogłaś „odziedziczyć” problemy kardiologiczne? I tak, i nie. Zobacz, w jakim stopniu geny wpływają na skłonność do chorób serca (i jakich) oraz jak duży wpływ na Twoje zdrowie mają codzienne wybory związane z dietą czy ruchem. Możesz być zaskoczona! Choroby serca u […]

Kwasy omega-3: Gdzie je znajdziesz?

Kwasy omega-3: Gdzie je znajdziesz? [Infografika]

Kwasy omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Co warto o nich wiedzieć i jak włączyć je do codziennej diety? Czym są kwasy omega-3? Organizm człowieka nie wytwarza ich samodzielnie Muszą być dostarczane z pożywieniem Nazwa pochodzi od ich budowy chemicznej (podwójne wiązanie przy 3. atomie węgla) Rodzina […]