5,00

Czy za niski poziom cholesterolu może być niebezpieczny dla zdrowia?

Redakcja Optymalnewybory.pl

22.11.2021

2 minuty czytania


Wysoki poziom cholesterolu LDL stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, ponieważ zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że niektóre osoby mają za niski poziom cholesterolu. Dowiedz się, czy to także stanowi powód do zmartwień.

Dążenie do obniżenia poziomu cholesterolu jest ważne u osób ze stwierdzoną hiperlipidemią, ponieważ pozwala to zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz ograniczyć śmiertelność wynikającą z tych schorzeń. Warto jednak mieć świadomość, że spadek stężenia cholesterolu poniżej obowiązujących norm wcale nie jest korzystny. Może bowiem świadczyć o kłopotach zdrowotnych.
Optima Cardio

Cholesterol – dlaczego jest ważny?

Cholesterol wywołuje wiele kontrowersji, ale jest substancją tłuszczową odgrywającą ważną rolę w organizmie człowieka. Zła sława cholesterolu wynika z faktu, że – na skutek dostarczania go w dużych ilościach – dochodzi do jego odkładania i tworzenia tzw. blaszek miażdżycowych. To z kolei zwiększa ryzyko problemów naczyniowych i kardiologicznych.

Poznaj normy cholesterolu

Zgodnie z obowiązującymi normami, prawidłowe wartości lipidogramu przedstawiają się następująco:

  • cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
  • cholesterol LDL < 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL > 45 mg/dl u kobiet i 40 mg/dl u mężczyzn,
  • triglicerydy < 150 mg/dl[1].

Warto podkreślić, że zarówno zbyt wysokie stężenie, jak i za niski cholesterol nie są pożądane. Dlatego ważne jest regularne kontrolowanie poziomu lipidów we krwi, tj. wykonywanie lipidogramu.

Za niski cholesterol – co może być przyczyną?

Hipolipidemia oznacza za niski poziom cholesterolu. Przyczyn takiego stanu może być wiele, dlatego koniecznością staje się dokładne rozpoznanie. Pozwala to bowiem na podjęcie dalszych działań, których celem jest wyrównanie optymalnego poziomu cholesterolu wszystkich frakcji.

Przyjmowanie leków obniżających cholesterol

Za niski poziom cholesterolu jest częstą przypadłością osób, które przyjmują leki obniżające poziom lipidów. Może to więc oznaczać, że dawka preparatu nie została prawidłowo dobrana. To z kolei wymaga konsultacji lekarskiej w celu zmiany dawkowania leku.

Pamiętaj! Jeśli przyjmujesz leki obniżające cholesterol, nie możesz samodzielnie zmieniać ich dawek.

Choroby współistniejące

Zbyt niski poziom cholesterolu może być objawem wielu chorób. Wartości poniżej obowiązujących norm mogą wskazywać np. na nadczynność tarczycy, upośledzone wchłanianie jelitowe, przewlekłe choroby wątroby, przewlekłe stany zapalne.

Uwarunkowania genetyczne

Stężenie cholesterolu poniżej obowiązujących norm może mieć podłoże genetyczne. Mowa o tzw. hipolipidemii związanej z mutacją genetyczną. Może to prowadzić do zaburzeń w metabolizowaniu cholesterolu, co z kolei odpowiada za rozwój wielu chorób, np. Niemanna-Picka typu C, syndromu Smitha-Lemli-Opitza (SLOS)[2].

Skutki zbyt niskiego poziomu cholesterolu

Zbyt niski poziom cholesterolu może stanowić pewne zagrożenie. Warto bowiem mieć świadomość, że ta substancja tłuszczowa:

  • wspomaga produkcję witaminy D,
  • bierze udział w syntezie hormonów,
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
  • wspomaga proces wykorzystania serotoniny.

Niedostateczna ilość cholesterolu może zatem przyczynić się do niedoboru witaminy D, co z kolei niesie za sobą ryzyko spadku odporności, większej łamliwości kości, osłabienia mięśni. Ponadto za niski poziom cholesterolu może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia depresji[3].

Za niski cholesterol – jak sobie pomóc?

Zbyt niskiego poziomu cholesterolu nie można lekceważyć, ponieważ jest to substancja tłuszczowa spełniająca ważne funkcje w organizmie. W przypadku, gdy lipidogram wskazuje wartości poniżej obowiązujących norm, koniecznością jest konsultacja lekarska – szczególnie jeśli problem został wykryty przypadkowo.

Specjalista powinien skierować na badania laboratoryjne w celu wykonania podstawowych oznaczeń, takich jak np. pełna morfologia krwi, TSH, ALAT, ASPAT. Są to badania, które pozwalają na wykrycie ewentualnych nieprawidłowości mogących wpłynąć na znaczne obniżenie stężenia cholesterolu.

Jeżeli diagnostyka wskaże na choroby współistniejące, wówczas koniecznością jest podjęcie leczenia. Tylko wtedy uda się przywrócić optymalne wartości cholesterolu.

W przypadku zbyt niskiego poziomu cholesterolu związanego z uwarunkowaniami genetycznymi nie podejmuje się żadnych działań. Wiele jednak zależy od wyników badań pacjenta oraz stanu jego zdrowia.
Zobacz normy cholesterolu >>>

[1] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/60580,wysoki-poziom-cholesterolu-kiedy-nalezy-przyjmowac-leki

[2] Użarowska M., Surman M., Janik M., Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i jego udział w patogenezie wybranych schorzeń, Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych Tom 67, 2018, Numer 2 (319), s. 375-390

[3] https://www.greatplainslaboratory.com/articles-1/2015/11/13/the-implications-of-low-cholesterol-in-depression-and-suicide

Najpopularniejsze artykuły

Covid-19 a zdrowie serca. Jakie badania serca zrobić po chorobie?

2021-09-06 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Covid-19 jest chorobą, która może mieć zróżnicowany przebieg – od […]

Lipidogram: jak interpretować wyniki? Co oznaczają skróty?

Zaburzenia lipidowe są problemem, z którym zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Ich występowanie często nie daje wyraźnych objawów, zaś skutki nieleczonych nieprawidłowości są bardzo poważne.

Badanie poziomu cholesterolu: kiedy bezwzględnie należy je wykonać?

 Lipidogram to badanie laboratoryjne, które pozwala na oznaczenie poziomu lipidów w osoczu krwi. Polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej, a następnie analizie pod kątem takich parametrów jak:

cholesterol całkowity,
cholesterol LDL,
cholesterol HDL,
trójglicerydy.

Przeczytaj także

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

5 produktów, które szkodzą sercu. Czy znasz je wszystkie?

2022-03-29 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty   Chcesz mieć serce jak dzwon, które będzie funkcjonowało prawidłowo […]

Czym jest żywność funkcjonalna i jakie produkty się do niej zaliczają?

Jaką rolę w organizmie pełni cholesterol? Jakie mogą być skutki zaburzeń lipidowych? Jaką rolę w leczeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi pełni dieta?