„Polska jabłkiem stoi..” Nasz kraj od ponad 12 lat zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji tych smacznych owoców.
Nic więc dziwnego, że mieszkańcy naszego kraju chętnie sięgają po jabłka w przeróżnych odmianach i pod różną postacią, m.in. soków , konfitur, przecierów i innych owocowych przetworów.
Jedno jabłko dziennie
Popularne za granicą, ale i również w naszym kraju powiedzenie mówi, że spożycie jednego jabłka dziennie pozwoli nam utrzymać się z dala od gabinetu lekarskiego. O ile zdrowy rozsądek podpowiada, że w naszym życiu mamy do czynienia z tak dużą liczbą niekorzystnych czynników, że jedno jabłko to po prostu za mało, o tyle regularne spożycie tego owocu może naprawdę poprawić stan naszego zdrowia.
Tę kwestię na warsztat postanowili wziąć naukowcy z Oxfordu, działający w British Heart Foundation Health Promotion Research Group. Według przeprowadzonych przez nich badań, aż 2/3 dorosłych przyznało się, że nie spożywają oni w ciągu dnia pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw. Jak wynika z końcowych wniosków naukowców, gdyby osoby dorosłe niezależnie od wieku, włączyły do zdrowej diety dodatkową porcję owoców lub warzyw, co roku można byłoby uniknąć 11 000 zgonów z powodu chorób układu krążenia.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Przede wszystkim, jabłka pomagają walczyć z nadmiarem cholesterolu, ponieważ same w ogóle go nie zawierają. Poza tym, jabłko dostarcza duże ilości wartościowego błonnika, który nie tylko syci, ale również blokuje wchłanianie lipoprotein pokarmowych w jelicie. Poza tym, pektyny zawarte w tych owocach przyczyniają się do neutralizowania kwasów żółciowych.
Poza tym, jabłka są również bogatym źródłem flawonoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami. Związki te wyłapują wolne rodniki, z działaniem których wiąże się powstawanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.
Oprócz tego, szkodliwa działalność wolnych rodników obejmuje również przyspieszone starzenie się komórek, co jest chyba najbardziej widoczne na skórze. Pojawiają się wówczas zmarszczki mimiczne, przebarwienia oraz miejsca o zmniejszonej elastyczności, wyglądające dość nieestetycznie.
Zwiększone spożycie jabłek jest również korzystne z punktu widzenia układu odpornościowego. W 100 gramach tego owocu znajdziemy 8 mg witaminy C, jednak taka ilość nie wydaje się zbyt duża na tle np. malin, jagód czy papryki. Jabłka zawierają jednak jeszcze cynk – pierwiastek usprawniający pracę limfocytów T, będących jednymi z głównych „strażników” naszego organizmu.
Kto powinien jeść jabłka?
Przede wszystkim osoby, które są najbardziej narażone na rozwój chorób układu krążenia, a więc ludzie po 50. roku życia. Według oxfordzkich naukowców, gdyby 7 na 10 osób po pięćdziesiątce regularnie jadło jabłka, każdego roku można byłoby uniknąć od 8500-9400 przypadków zgonów.Zważając na jednostkową wartość życia ludzkiego, taka liczba jest przeogromna.
[1] http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci/jedno-jablko-dziennie-moze-uratowac-zycie,artykul,1693320.html