(brak ocen)

Produkty bogate w witaminę A

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że nasze włosy stają się lśniące, a skóra jest jędrna i elastyczna. Dlatego bardzo często można go znaleźć w kompozycji szamponów i kremów.

Witaminy w tabelach: B1.

Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.

Produkty z wysoką zawartością witaminy A

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Tran 25000 µg 2500%
Wątroba wołowa 8367 µg 837%
Marchew 2000 µg 200%
Jarzębina czerwona 1500 µg 150%
Zaskórnik 1200 µg 120%
Pietruszka 950 µg 95%
Proszek jajeczny 950 µg 95%
Żółtko jaja kurzego 925 µg 93%
Seler 750 µg 75%
Koper 750 µg 75%
Szpinak 750 µg 75%
Masło ghee 667 µg 67%
Masło słodko-kremowe 653 µg 65%
Suszone morele 583 µg 58%
Kawior czarny ziarnisty 550 µg 55%
Liście mniszka lekarskiego 508 µg 51%
Jajko przepiórcze 483 µg 48%
Kawior czerwony ziarnisty 450 µg 45%
Masło 450 µg 45%
Dzika róża 434 µg 43%
Szczaw 417 µg 42%
Brokuł 386 µg 39%
Sok z marchwi 350 µg 35%
Rukiew wodna 346 µg 35%
Kolendra 337 µg 34%
Cebula zielona 333 µg 33%
Por 333 µg 33%
Ser “Camembert” 303 µg 30%
Sałata liściowa 292 µg 29%
Śmietanka 35% 270 µg 27%
Morela 267 µg 27%
Bazylia 264 µg 26%
Jajko z kurczaka 260 µg 26%
Śmietana 30% 255 µg 26%
Rokitnik 250 µg 25%
Słodka papryka 250 µg 25%
Dynia 250 µg 25%

Witamina A w produktach mlecznych

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Bryndza 180 µg 18%
Jogurt 1,5% 10 µg 1%
Jogurt 3.2% 22 µg 2%
Jogurt 6% 33 µg 3%
Kefir 2,5% 22 µg 2%
Kefir 3,2% 22 µg 2%
Mleko 1,5% 10 µg 1%
Mleko 2,5% 22 µg 2%
Mleko 3,2% 22 µg 2%
Mleko 3,5% 33 µg 3%
Mleko kozie 57 µg 6%
Śmietanka 10% 65 µg 7%
Śmietanka 20% 160 µg 16%
Śmietana 25% 158 µg 16%
Śmietanka 35% 270 µg 27%
Śmietanka 8% 52 µg 5%
Śmietana 10% 65 µg 7%
Śmietana 15% 107 µg 11%
Śmietana 20% 160 µg 16%
Śmietana 25% 183 µg 18%
Śmietana 30% 255 µg 26%
Ser Feta 125 µg 13%
Ser Cheddar 277 µg 28%
Ser Gouda 165 µg 17%
Twaróg 11% 65 µg 7%
Twaróg 18% 110 µg 11%
Twaróg 2% 10 µg 1%
Twarożek 4% 31 µg 3%
Twaróg 5% 33 µg 3%
Twaróg 9% 55 µg 6%

Witamina A w jajach

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego 925 µg 93%
Proszek jajeczny 950 µg 95%
Jajko kurze 260 µg 26%
Jajko przepiórcze 483 µg 48%

Zawartość witaminy A w mięsie, rybie i owocach morza

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Wobla 20 µg 2%
Garbusza 30 µg 3%
Kawior czerwony 450 µg 45%
Kawior mintaja 40 µg 4%
Kawior czarny 550 µg 55%
Flądra 15 µg 2%
Keta 40 µg 4%
Stępka Bałtycka 40 µg 4%
Szprot kaspijski 60 µg 6%
Krewetki 10 µg 1%
Leszcz 30 µg 3%
Łosoś atlantycki 40 µg 4%
Omułek 60 µg 6%
Mintai 10 µg 1%
Gromada Jawor 50 µg 5%
Mięso (indyk) 10 µg 1%
Mięso (królik) 10 µg 1%
Mięso (kurczak) 72 µg 7%
Navaga 15 µg 2%
Okoń morski 40 µg 4%
Okoń rzeczny 10 µg 1%
Jesiotr 60 µg 6%
Halibut 100 µg 10%
Wątroba wołowa 8367 µg 837%
Plamiak 10 µg 1%
Pąki wołowe 242 µg 24%
Rak rzeczny 15 µg 2%
Tran 25000 µg 2500%
Karp 10 µg 1%
Salaka 30 µg 3%
Śledź tłusty 30 µg 3%
Makrela 10 µg 1%
Som 10 µg 1%
Ostrobok 10 µg 1%
Sandacz 10 µg 1%
Dorsz 10 µg 1%
Tuńczyk 20 µg 2%
Zaskórnik 1200 µg 120%
Ostryga 85 µg 9%
Morszczuk 10 µg 1%
Szczupak 10 µg 1%

Witamina A w owocach

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 267 µg 27%
Pigwa 167 µg 17%
Śliwka 27 µg 3%
Kawon 17 µg 2%
Banan 20 µg 2%
Wiśnia 17 µg 2%
Melon 67 µg 7%
Jeżyna 17 µg 2%
Figi suszone 13 µg 1%
Kiwi 15 µg 2%
Agrest 33 µg 3%
Suszone morele 583 µg 58%
Malina 33 µg 3%
Mango 54 µg 5%
Moroszka 150 µg 15%
Nektarynka 17 µg 2%
Rokitnik 250 µg 25%
Papaja 47 µg 5%
Brzoskwinia 83 µg 8%
Brzoskwinia suszona 167 µg 17%
Jarzębina czerwona 1500 µg 150%
Jarzębina aronia 200 µg 20%
Śliwka 17 µg 2%
Porzeczka czerwona 33 µg 3%
Porzeczka czarna 17 µg 2%
Suszone morele 583 µg 58%
Persimmon 200 µg 20%
Czereśnia 25 µg 3%
Suszone śliwki 10 µg 1%
Dzika róża 434 µg 43%

Witamina A w warzywach

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Bazylia 264 µg 26%
Brokuł 386 µg 39%
Kapusta brukselska 50 µg 5%
Kalarepa 17 µg 2%
Kapusta czerwona 17 µg 2%
Kapusta pekińska 16 µg 2%
Kolendra 337 µg 34%
Liście mniszka lekarskiego 508 µg 51%
Cebula zielona 333 µg 33%
Por 333 µg 33%
Marchew 2000 µg 200%
Ogórek 10 µg 1%
Paprocie 181 µg 18%
Słodka papryka 250 µg 25%
Pietruszka 950 µg 95%
Pomidor 133 µg 13%
Rabarbar 10 µg 1%
Rzep 17 µg 2%
Sałata liściowa 292 µg 29%
Seler 750 µg 75%
Szparagi 83 µg 8%
Dynia 250 µg 25%
Koper 750 µg 75%
Szpinak 750 µg 75%
Szczaw 417 µg 42%

Podziel się swoim przepisem

Prześlij nam swój ulubiony przepis, jeśli chcesz się nim podzielić ze społecznością Optymalnych Wyborów.

Dodaj przepis
Przepisy

Przeczytaj także

Masz podwyższony cholesterol? Sprawdź, co może być powodem!

Podwyższony poziom cholesterolu to sytuacja, w której stężenie cholesterolu całkowitego wynosi 190 mg/dl lub więcej, a frakcji LDL – 115 mg/dl lub więcej

Badania profilaktyczne po 40. roku życia. Co powinny zawierać?

2021-12-01  Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Najlepszą metodą walki z chorobami jest podejmowanie działań zapobiegających ich […]

Żywność dla mózgu – czyli jedzenie na myślenie (infografika)

W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu sprawności naszego organizmu. Jednakże, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ także na kondycję naszego mózgu. Właściwe odżywianie może poprawić funkcje poznawcze, wspierać koncentrację, pamięć oraz wpływać na nasze zdolności uczenia się.