Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że nasze włosy stają się lśniące, a skóra jest jędrna i elastyczna. Dlatego bardzo często można go znaleźć w kompozycji szamponów i kremów.
Table of contents
Witaminy w tabelach: B1.
Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.
Produkty z wysoką zawartością witaminy A
Produkt
Zawartość witaminy A w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Tran
25000 µg
2500%
Wątroba wołowa
8367 µg
837%
Marchew
2000 µg
200%
Jarzębina czerwona
1500 µg
150%
Zaskórnik
1200 µg
120%
Pietruszka
950 µg
95%
Proszek jajeczny
950 µg
95%
Żółtko jaja kurzego
925 µg
93%
Seler
750 µg
75%
Koper
750 µg
75%
Szpinak
750 µg
75%
Masło ghee
667 µg
67%
Masło słodko-kremowe
653 µg
65%
Suszone morele
583 µg
58%
Kawior czarny ziarnisty
550 µg
55%
Liście mniszka lekarskiego
508 µg
51%
Jajko przepiórcze
483 µg
48%
Kawior czerwony ziarnisty
450 µg
45%
Masło
450 µg
45%
Dzika róża
434 µg
43%
Szczaw
417 µg
42%
Brokuł
386 µg
39%
Sok z marchwi
350 µg
35%
Rukiew wodna
346 µg
35%
Kolendra
337 µg
34%
Cebula zielona
333 µg
33%
Por
333 µg
33%
Ser “Camembert”
303 µg
30%
Sałata liściowa
292 µg
29%
Śmietanka 35%
270 µg
27%
Morela
267 µg
27%
Bazylia
264 µg
26%
Jajko z kurczaka
260 µg
26%
Śmietana 30%
255 µg
26%
Rokitnik
250 µg
25%
Słodka papryka
250 µg
25%
Dynia
250 µg
25%
Witamina A w produktach mlecznych
Produkt
Zawartość witaminy A w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Bryndza
180 µg
18%
Jogurt 1,5%
10 µg
1%
Jogurt 3.2%
22 µg
2%
Jogurt 6%
33 µg
3%
Kefir 2,5%
22 µg
2%
Kefir 3,2%
22 µg
2%
Mleko 1,5%
10 µg
1%
Mleko 2,5%
22 µg
2%
Mleko 3,2%
22 µg
2%
Mleko 3,5%
33 µg
3%
Mleko kozie
57 µg
6%
Śmietanka 10%
65 µg
7%
Śmietanka 20%
160 µg
16%
Śmietana 25%
158 µg
16%
Śmietanka 35%
270 µg
27%
Śmietanka 8%
52 µg
5%
Śmietana 10%
65 µg
7%
Śmietana 15%
107 µg
11%
Śmietana 20%
160 µg
16%
Śmietana 25%
183 µg
18%
Śmietana 30%
255 µg
26%
Ser Feta
125 µg
13%
Ser Cheddar
277 µg
28%
Ser Gouda
165 µg
17%
Twaróg 11%
65 µg
7%
Twaróg 18%
110 µg
11%
Twaróg 2%
10 µg
1%
Twarożek 4%
31 µg
3%
Twaróg 5%
33 µg
3%
Twaróg 9%
55 µg
6%
Witamina A w jajach
Produkt
Zawartość witaminy A w 100 gr
Procent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego
925 µg
93%
Proszek jajeczny
950 µg
95%
Jajko kurze
260 µg
26%
Jajko przepiórcze
483 µg
48%
Zawartość witaminy A w mięsie, rybie i owocach morza