Produkty bogate w witaminę A

Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że nasze włosy stają się lśniące, a skóra jest jędrna i elastyczna. Dlatego bardzo często można go znaleźć w kompozycji szamponów i kremów.

Witaminy w tabelach: B1.

Inne przydatne tabele: tabela kalorii i wartości odżywczych, produkty bogate w białko, tłuszcze.

Produkty z wysoką zawartością witaminy A

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Tran 25000 µg 2500%
Wątroba wołowa 8367 µg 837%
Marchew 2000 µg 200%
Jarzębina czerwona 1500 µg 150%
Zaskórnik 1200 µg 120%
Pietruszka 950 µg 95%
Proszek jajeczny 950 µg 95%
Żółtko jaja kurzego 925 µg 93%
Seler 750 µg 75%
Koper 750 µg 75%
Szpinak 750 µg 75%
Masło ghee 667 µg 67%
Masło słodko-kremowe 653 µg 65%
Suszone morele 583 µg 58%
Kawior czarny ziarnisty 550 µg 55%
Liście mniszka lekarskiego 508 µg 51%
Jajko przepiórcze 483 µg 48%
Kawior czerwony ziarnisty 450 µg 45%
Masło 450 µg 45%
Dzika róża 434 µg 43%
Szczaw 417 µg 42%
Brokuł 386 µg 39%
Sok z marchwi 350 µg 35%
Rukiew wodna 346 µg 35%
Kolendra 337 µg 34%
Cebula zielona 333 µg 33%
Por 333 µg 33%
Ser “Camembert” 303 µg 30%
Sałata liściowa 292 µg 29%
Śmietanka 35% 270 µg 27%
Morela 267 µg 27%
Bazylia 264 µg 26%
Jajko z kurczaka 260 µg 26%
Śmietana 30% 255 µg 26%
Rokitnik 250 µg 25%
Słodka papryka 250 µg 25%
Dynia 250 µg 25%

Witamina A w produktach mlecznych

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Bryndza 180 µg 18%
Jogurt 1,5% 10 µg 1%
Jogurt 3.2% 22 µg 2%
Jogurt 6% 33 µg 3%
Kefir 2,5% 22 µg 2%
Kefir 3,2% 22 µg 2%
Mleko 1,5% 10 µg 1%
Mleko 2,5% 22 µg 2%
Mleko 3,2% 22 µg 2%
Mleko 3,5% 33 µg 3%
Mleko kozie 57 µg 6%
Śmietanka 10% 65 µg 7%
Śmietanka 20% 160 µg 16%
Śmietana 25% 158 µg 16%
Śmietanka 35% 270 µg 27%
Śmietanka 8% 52 µg 5%
Śmietana 10% 65 µg 7%
Śmietana 15% 107 µg 11%
Śmietana 20% 160 µg 16%
Śmietana 25% 183 µg 18%
Śmietana 30% 255 µg 26%
Ser Feta 125 µg 13%
Ser Cheddar 277 µg 28%
Ser Gouda 165 µg 17%
Twaróg 11% 65 µg 7%
Twaróg 18% 110 µg 11%
Twaróg 2% 10 µg 1%
Twarożek 4% 31 µg 3%
Twaróg 5% 33 µg 3%
Twaróg 9% 55 µg 6%

Witamina A w jajach

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Żółtko jaja kurzego 925 µg 93%
Proszek jajeczny 950 µg 95%
Jajko kurze 260 µg 26%
Jajko przepiórcze 483 µg 48%

Zawartość witaminy A w mięsie, rybie i owocach morza

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Wobla 20 µg 2%
Garbusza 30 µg 3%
Kawior czerwony 450 µg 45%
Kawior mintaja 40 µg 4%
Kawior czarny 550 µg 55%
Flądra 15 µg 2%
Keta 40 µg 4%
Stępka Bałtycka 40 µg 4%
Szprot kaspijski 60 µg 6%
Krewetki 10 µg 1%
Leszcz 30 µg 3%
Łosoś atlantycki 40 µg 4%
Omułek 60 µg 6%
Mintai 10 µg 1%
Gromada Jawor 50 µg 5%
Mięso (indyk) 10 µg 1%
Mięso (królik) 10 µg 1%
Mięso (kurczak) 72 µg 7%
Navaga 15 µg 2%
Okoń morski 40 µg 4%
Okoń rzeczny 10 µg 1%
Jesiotr 60 µg 6%
Halibut 100 µg 10%
Wątroba wołowa 8367 µg 837%
Plamiak 10 µg 1%
Pąki wołowe 242 µg 24%
Rak rzeczny 15 µg 2%
Tran 25000 µg 2500%
Karp 10 µg 1%
Salaka 30 µg 3%
Śledź tłusty 30 µg 3%
Makrela 10 µg 1%
Som 10 µg 1%
Ostrobok 10 µg 1%
Sandacz 10 µg 1%
Dorsz 10 µg 1%
Tuńczyk 20 µg 2%
Zaskórnik 1200 µg 120%
Ostryga 85 µg 9%
Morszczuk 10 µg 1%
Szczupak 10 µg 1%

Witamina A w owocach

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 267 µg 27%
Pigwa 167 µg 17%
Śliwka 27 µg 3%
Kawon 17 µg 2%
Banan 20 µg 2%
Wiśnia 17 µg 2%
Melon 67 µg 7%
Jeżyna 17 µg 2%
Figi suszone 13 µg 1%
Kiwi 15 µg 2%
Agrest 33 µg 3%
Suszone morele 583 µg 58%
Malina 33 µg 3%
Mango 54 µg 5%
Moroszka 150 µg 15%
Nektarynka 17 µg 2%
Rokitnik 250 µg 25%
Papaja 47 µg 5%
Brzoskwinia 83 µg 8%
Brzoskwinia suszona 167 µg 17%
Jarzębina czerwona 1500 µg 150%
Jarzębina aronia 200 µg 20%
Śliwka 17 µg 2%
Porzeczka czerwona 33 µg 3%
Porzeczka czarna 17 µg 2%
Suszone morele 583 µg 58%
Persimmon 200 µg 20%
Czereśnia 25 µg 3%
Suszone śliwki 10 µg 1%
Dzika róża 434 µg 43%

Witamina A w warzywach

Produkt Zawartość witaminy A w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Bazylia 264 µg 26%
Brokuł 386 µg 39%
Kapusta brukselska 50 µg 5%
Kalarepa 17 µg 2%
Kapusta czerwona 17 µg 2%
Kapusta pekińska 16 µg 2%
Kolendra 337 µg 34%
Liście mniszka lekarskiego 508 µg 51%
Cebula zielona 333 µg 33%
Por 333 µg 33%
Marchew 2000 µg 200%
Ogórek 10 µg 1%
Paprocie 181 µg 18%
Słodka papryka 250 µg 25%
Pietruszka 950 µg 95%
Pomidor 133 µg 13%
Rabarbar 10 µg 1%
Rzep 17 µg 2%
Sałata liściowa 292 µg 29%
Seler 750 µg 75%
Szparagi 83 µg 8%
Dynia 250 µg 25%
Koper 750 µg 75%
Szpinak 750 µg 75%
Szczaw 417 µg 42%