Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Optima

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1/2 pełnoziarnistej bagietki
  • 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas + (12 g)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka dobrego chrzanu
  • 1 burak
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • Garść rukoli

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 584,3 kcal / 343 g
Białko ogółem 23,9 g
Tłuszcz 28,7 g
Węglowodany ogółem 56,9 g
Błonnik pokarmowy 4,2 g
Sód 1071 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 301,9 µg
Witamina D 2,0 µg
Cholesterol 244,2 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,9 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6,5 g

Wykonanie:

  1. Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny. Po tym czasie obierz go, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z balsamico, solą i pieprzem.
  2. Pełnoziarnistą bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+, majonezem i chrzanem.
  3. Na to rozłóż warstwę rukoli, połóż plasterki buraka, szynkę i ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki jajko.

Komentarz dietetyka:

Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.

Składnik regionalny:

Szynka Gotowana – Tradycyjne Jadło

Wyroby Tradycyjnego Jadła produkowane są w 100% z mięsa wieprzowego z zachowaniem starych receptur i tradycji wielkopolskiej. Szynka nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych. W jej przygotowaniu, jako substancja konserwująca, używana jest sól oraz sól peklowa. Peklowanie to sposób konserwowania żywności nawiązujący do jednego z najstarszych sposobów naszych przodków.

Najpopularniejsze artykuły

Jak zrobić guacamole? Dokładny przepis

Guacamole to tradycyjny przysmak kuchni meksykańskiej. W podstawowym wydaniu, oprócz awokado, niezbędne składniki tego dania to sól […]

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę. Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych 4 i 1/2 […]

Wafle ryżowe z miodem

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami. To zdrowa i smaczna propozycja na szybką przekąskę lub lekki posiłek, która łączy w sobie różnorodne smaki i wartości odżywcze. Idealna dla miłośników słodko-słonych kombinacji, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) […]

Przeczytaj także

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią

Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią VS. grzanki z jajkiem sadzonym i bekonem i pietruszką

Zapraszamy do wypróbowania dwóch przepisów na grzanki. Pierwszy przepis na grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką to klasyka śniadaniowa. Nasza propozycja, grzanki z pomidorem, awokado i bazylią, jest zdrowsza i bogata w wartościowe składniki odżywcze, idealna dla tych, którzy dbają o zdrowie. Grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką Składniki: Ciabatta pszenna Boczek wędzony, […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]