Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze.
Składniki:
- 1/2 pełnoziarnistej bagietki
- 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło
- 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas + (12 g)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka dobrego chrzanu
- 1 burak
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- Sól
- Pieprz
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- Garść rukoli
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 584,3 kcal / 343 g |
Białko ogółem | 23,9 g |
Tłuszcz | 28,7 g |
Węglowodany ogółem | 56,9 g |
Błonnik pokarmowy | 4,2 g |
Sód | 1071 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 301,9 µg |
Witamina D | 2,0 µg |
Cholesterol | 244,2 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 5,9 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 13,7 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 6,5 g |
Wykonanie:
- Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny. Po tym czasie obierz go, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z balsamico, solą i pieprzem.
- Pełnoziarnistą bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+, majonezem i chrzanem.
- Na to rozłóż warstwę rukoli, połóż plasterki buraka, szynkę i ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki jajko.
Komentarz dietetyka:
Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.
Składnik regionalny:
Szynka Gotowana – Tradycyjne Jadło
Wyroby Tradycyjnego Jadła produkowane są w 100% z mięsa wieprzowego z zachowaniem starych receptur i tradycji wielkopolskiej. Szynka nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych. W jej przygotowaniu, jako substancja konserwująca, używana jest sól oraz sól peklowa. Peklowanie to sposób konserwowania żywności nawiązujący do jednego z najstarszych sposobów naszych przodków.