Aktywność fizyczna a zdrowie mózgu: kluczowe korzyści [Infografika]

Redakcja

7.01.2024

2 minuty czytania

Aktywność fizyczna a zdrowie mózgu: kluczowe korzyści

Zdrowy mózg to:

  • dobra pamięć
  • świetna koncentracja
  • zdolność do logicznego rozumowania
  • pozytywny nastrój

Zadbaj o niego, prowadząc zdrowy tryb życia. To prostsze niż myślisz!

Aktywność fizyczna – ważniejsza dla mózgu niż myślisz!

„Ćwiczenia” dla mózgu to nie tylko rozwiązywanie krzyżówek czy gra w szachy. Liczy się również fizyczny ruch! Aktywność fizyczna sprzyja:

  • podniesieniu stężenia kluczowych neuroprzekaźników (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny)
  • wytwarzaniu białka BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), które wpływa na regenerację neuronów i tworzenie nowych
  • zachowaniu prawidłowej struktury białej i szarej substancji w mózgu, co ma znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania

Ruszaj się, aby zachować „jasność umysłu”!

Ile wysiłku potrzebujesz?

  • 150-300 minut tygodniowo aktywności o umiarkowanej intensywności
  • lub 75-150 minut tygodniowo intensywnej aktywności

To np.:

  • 30 minut dziennie spaceru, jazdy na rowerze, sprzątania, zabawy z dziećmi, prac w ogrodzie, nordic walking czy pływania
  • 2 x 35 minut intensywniejszego treningu tygodniowo

Zadbaj o ruch na co dzień – proste zmiany dla lepszej pracy umysłu

  • Poruszaj się pieszo tam, gdzie możesz – np. na zakupy do pobliskiego sklepu
  • Chodź w trakcie rozmów telefonicznych – tak zmniejszysz łącznie aktywność bez wysiłku
  • Umówaj się z przyjaciółmi na aktywne spędzanie czasu – spacer zamiast posiedzenia na kanapie to dobre rozwiązanie!
  • Korzystaj ze schodów, a nie z windy
  • Znajdź aktywność, którą lubisz – tak, aby mieć motywację do działania

Połącz ruch ze zdrową dietą

Ruszaj się i zadbaj o świadome wybory żywieniowe, np.:

  • jedz mniej czerwonego mięsa, a więcej tłustego ryb morskich raz tygodniowo
  • stosuj produkty wzbogacone kwasami omega-3 (np. Optima Mega-2 kapsułki DHA z grupy omega-3)
  • wymień białe pieczywo na produkty pełnoziarniste
  • jedz więcej warzyw i owoców

Proste, małe zmiany – wielkie efekty. Spróbuj i żyj zdrowiej => więcej w naszej infografice

Najpopularniejsze artykuły

Oświadczenia zdrowotne: czym są? Jak je czytać?

Na opakowaniach żywności czy suplementów diety często można znaleźć różnego rodzaju informacje – np. o składzie produktów, ale też o tym, jak ich określone składniki mogą wpłynąć na Twoje zdrowie. Warto na nie zwrócić uwagę – zwłaszcza że w Polsce i całej Unii Europejskiej oświadczenia zdrowotne i żywieniowe podlegają ścisłym regulacjom. Zobacz, czym są i jak je czytać.

Olej lniany

Olej lniany – wszystko co powinniśmy wiedzieć?

Olej lniany – co powinniśmy wiedzieć? Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu to cenny składnik diety, który powinien zagościć w niej na stałe. Dzięki wysokiej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Nawilża i odżywia skórę zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Olej lniany to ponad 50% kwasów Omega […]

Jak codzienna aktywność fizyczna wpływa na poziom cholesterolu i zdrowie serca?

Aktywność fizyczna w formie treningu powinna mieć miejsce przynajmniej 3 razy w tygodniu i trwać od 20 do 60 minut. Optymalny, zalecany czas dla osób starszych to około 30 minut – jeśli oczywiście są w stanie tyle wytrzymać. Intensywność wysiłku powinna być umiarkowana, czyli taka, która pozwala na swobodną rozmowę z drugą osobą. Wraz z poprawą kondycji i wzrostem stanu wytrenowania można tę intensywność zwiększać.

Przeczytaj także

Czym właściwie jest margaryna?

2019-10-28 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Początki margaryny sięgają już XIX wieku, kiedy to francuski chemik […]

<p>Man measuring blood pressure at table indoors, closeup</p>

Jak wysokie ciśnienie krwi wpływa na ryzyko zawału serca?

Zgodnie z wytycznymi za prawidłowe uznaje się ciśnienie na poziomie 120-129/80-84 mm Hg. Natomiast wartości na poziomie 140/90 mm Hg lub wyższe uznaje się za wysokie ciśnienie krwi

Olej ryżowy

Olej ryżowy – właściwości odżywcze, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Olej ryżowy – skarb kuchni azjatyckiej Olej ryżowy powstaje z bogatych w błonnik otrąb ryżowych. Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach. Wytwarzany jest poprzez tłoczenie lub ekstrakcję pękniętych łusek ryżowych. Zwykle poddawany zostaje procesowi rafinacji, dzięki czemu charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem. Skład oleju ryżowego – bogate źródło […]