Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki owsiane z jogurtem i owocami. To zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie, która dostarczy wielu cennych wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g)
  • 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g)
  • 2 białka (70 g)
  • 1 żółtko (20 g)
  • 3 łyżki mleka 0,5% (30 g)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 1 łyżka miodu (15 g)
  • 3/4 opakowania chudego twarogu (200 g)
  • 2 garści ulubionych owoców – truskawek, porzeczek, czereśni, malin, borówek itp. (140 g)
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 405 kcal

Przygotowanie:

Placuszki:

  1. Płatki owsiane zmiksuj w blenderze, wymieszaj z razową mąką pszenną.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Połącz mleko, 3/4 szklanki jogurtu, żółtko, stopioną margarynę Optima Cardio i miód. Wlej do suchych składników, wymieszaj.
  4. Delikatnie połącz z pianą.
  5. Rozgrzej teflonową patelnię, nie dodawaj tłuszczu. Łyżką nakładaj porcje ciasta, przyrumień placki z obu stron.

Twaróg z jogurtem:

  1. Twaróg zmiksuj z resztą jogurtu i łyżeczką skórki z cytryny.

Owoce:

  1. Owoce umyj, ewentualnie pokrój.

Podanie:

  1. Na talerzu umieść placek, nałóż na niego po łyżce twarogu oraz owoców.
  2. Przykryj kolejnym plackiem, czynność powtórz tak, by powstał trzywarstwowy torcik.
  3. Posyp resztą skórki z cytryny.

Komentarz dietetyka:

Płatki owsiane, mąka razowa oraz drobne owoce dostarczają błonnika pokarmowego, który pomaga w walce z dyslipidemią. Ten nietypowy torcik to też prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego z nabiału oraz wapnia. Bardzo ważne jest, aby zawsze sięgać po produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Najpopularniejsze artykuły

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Zupa dyniowo-marchewkowa

Jesienna dieta wspierająca serce: rozgrzewające posiłki, które obniżają cholesterol

Kiedy za oknem jest zimno, deszczowo i ponuro, aż chce się sięgnąć po rozgrzewające posiłki. Ale czy wiesz, że możesz połączyć przyjemność ze świadomymi wyborami dietetycznymi? Zobacz, po co warto sięgnąć, jeżeli chcesz zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zdrowie serca. Mamy kilka propozycji, które mogą trafić do Twojego menu! Zupa dyniowo-marchewkowa Jeżeli jesień, […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Przeczytaj także

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę. Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych 4 i 1/2 […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]