Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą. To wyjątkowa propozycja na smakowitą i zdrową przekąskę, która z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Idealna na śniadanie lub lekką kolację, dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Składniki:
- 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (chleb wycinamy w kółka)
- 4 plasterki polędwicy Polędwica Kadeta – Krakowski Kredens
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- Garść rzeżuchy
- Szczypiorek
- 1 dojrzały pomidor
- Sól
- Pieprz
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 518,5 kcal / 352 g |
Białko ogółem | 27,0 g |
Tłuszcz | 23,0 g |
Węglowodany ogółem | 50,2 g |
Błonnik pokarmowy | 3,4 g |
Sód | 934,2 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 542,3 µg |
Witamina D | 2,9 µg |
Cholesterol | 241,8 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 7,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 10,7 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 3,3 g |
Wykonanie:
- Z pieczywa tostowego powycinaj duże koła. Każde z nich posmaruj margaryną Optima DHA i posyp rzeżuchą oraz szczypiorkiem.
- Na posmarowane kromki poukładaj plasterki polędwicy, pokrojone jajko i plasterek pomidora.
- Oprósz solą i pieprzem, a następnie złóż w efektowny, piętrowy torcik.
Komentarz dietetyka:
Lecznicza moc rzeżuchy została odkryta i doceniona już lata temu. Znana również jako „zielona trawa” jest świetnym źródłem wielu witamin, takich jak: A, C, K, B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Odpowiada za obniżanie poziomu cukru we krwi, poprawia pracę trzustki, a przede wszystkim zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami skóry.
Połączenie jaj kurzych i margaryny DHA pozwala dbać o nasz wzrok i wpływa na budowę oraz regenerację siatkówki oka.
Składnik regionalny:
Polędwiczki Kadeta – Krakowski Kredens
Polędwiczki wędzone są na żywym ogniu. 100 g produktu powstaje ze 125 g mięsa. Ich kolor i smak jest wynikiem naturalnego procesu wędzarniczego. Podczas produkcji polędwiczek nie używa się konserwantów.