Torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą. To wyjątkowa propozycja na smakowitą i zdrową przekąskę, która z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Idealna na śniadanie lub lekką kolację, dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (chleb wycinamy w kółka)
  • 4 plasterki polędwicy Polędwica Kadeta – Krakowski Kredens
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • Garść rzeżuchy
  • Szczypiorek
  • 1 dojrzały pomidor
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 518,5 kcal / 352 g
Białko ogółem 27,0 g
Tłuszcz 23,0 g
Węglowodany ogółem 50,2 g
Błonnik pokarmowy 3,4 g
Sód 934,2 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 542,3 µg
Witamina D 2,9 µg
Cholesterol 241,8 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,3 g

Wykonanie:

  1. Z pieczywa tostowego powycinaj duże koła. Każde z nich posmaruj margaryną Optima DHA i posyp rzeżuchą oraz szczypiorkiem.
  2. Na posmarowane kromki poukładaj plasterki polędwicy, pokrojone jajko i plasterek pomidora.
  3. Oprósz solą i pieprzem, a następnie złóż w efektowny, piętrowy torcik.

Komentarz dietetyka:

Lecznicza moc rzeżuchy została odkryta i doceniona już lata temu. Znana również jako „zielona trawa” jest świetnym źródłem wielu witamin, takich jak: A, C, K, B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Odpowiada za obniżanie poziomu cukru we krwi, poprawia pracę trzustki, a przede wszystkim zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami skóry.

Połączenie jaj kurzych i margaryny DHA pozwala dbać o nasz wzrok i wpływa na budowę oraz regenerację siatkówki oka.

Składnik regionalny:

Polędwiczki Kadeta – Krakowski Kredens

Polędwiczki wędzone są na żywym ogniu. 100 g produktu powstaje ze 125 g mięsa. Ich kolor i smak jest wynikiem naturalnego procesu wędzarniczego. Podczas produkcji polędwiczek nie używa się konserwantów.

Najpopularniejsze artykuły

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Salatka nicejska – dobry wybór na letnią kolację

  Sałatka nicejska, czyli „la salada nissarda”, należy do najpopularniejszych francuskich przystawek na świecie. We wszystkich zakątkach […]

Przeczytaj także

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

Pieczona pierś indyka faszerowana kaszą pęczak i warzywami

Propozycja obiadowa dla tych, którzy o jadaniu kaszy zapomnieli. A kasze jadać powinniśmy, szczególnie te gruboziarniste, gdyż […]

Paprykarz z tuńczyka

Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]