Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku.
Składniki:
- 2 jajka (120 g)
- 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g)
- 1 mała cebula (50 g)
- 1 ząbek czosnku (2 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić np. bazylią) (20 g)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 kromki razowego chleba (70 g)
Wartość kaloryczna:
- Liczba porcji: 2
- Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal
Przygotowanie:
- Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w średnią kostkę. Cebulę poszatkuj. Czosnek pokrój w plasterki.
- Na małej patelni rozgrzej Optimę i zeszklij na niej cebulę, dodaj czosnek i pomidory, przypraw i smaż kilka minut.
- Do pomidorów wbij jajka. Patelnię przykryj pokrywką i duś wszystko na wolnym ogniu, aż białka będą ścięte.
- Szakszukę podaj z kromką razowego chleba, obficie posypaną pietruszką.
Komentarz dietetyka:
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.