Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały.
Składniki:
- 1 średnia cukinia (300 g)
- 1 mały batat (150 g)
- ½ małej cebuli (30 g)
- 1 jajko (60 g)
- 2 łyżki mąki (20 g)
- 1 plaster pieczonego łososia (100 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 2 łyżeczki posiekanego koperku (6 g)
- 5 łyżek gęstego chudego jogurtu (100 g)
- Gałązki koperku do przybrania
- Sól i pieprz do smaku
- Olej rzepakowy do smażenia
Liczba porcji: 3
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj (wraz ze skórką) na grubych oczkach. Przełóż do sitka, lekko posól i odstaw na 10 minut.
- Bataty zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
- Do miski przełóż odciśniętą cukinię, starte bataty i posiekaną cebulę, dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką spryskaj olejem rzepakowym i smaż placuszki na rumiany kolor.
- Na małej patelni rozpuść margarynę Optima Cardio i uduś na niej koperek, dodaj następnie jogurt, dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj.
- Sosem polewaj placuszki, a na ich wierzchy ułóż cząstki łososia i gałązki koperku.
Komentarz dietetyka:
Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw, odznacza się niską kalorycznością.