Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (300 g)
  • 1 mały batat (150 g)
  • ½ małej cebuli (30 g)
  • 1 jajko (60 g)
  • 2 łyżki mąki (20 g)
  • 1 plaster pieczonego łososia (100 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (6 g)
  • 5 łyżek gęstego chudego jogurtu (100 g)
  • Gałązki koperku do przybrania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia

Liczba porcji: 3
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj (wraz ze skórką) na grubych oczkach. Przełóż do sitka, lekko posól i odstaw na 10 minut.
  2. Bataty zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Do miski przełóż odciśniętą cukinię, starte bataty i posiekaną cebulę, dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką spryskaj olejem rzepakowym i smaż placuszki na rumiany kolor.
  5. Na małej patelni rozpuść margarynę Optima Cardio i uduś na niej koperek, dodaj następnie jogurt, dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj.
  6. Sosem polewaj placuszki, a na ich wierzchy ułóż cząstki łososia i gałązki koperku.

Komentarz dietetyka:

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw, odznacza się niską kalorycznością.

Najpopularniejsze artykuły

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one […]

Bagietka z błękitnym serem

Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 dobrej bagietki na zakwasie 2 łyżeczki Optimą […]

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

Przeczytaj także

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy […]

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Koktajlowa lista przebojów – który na co najlepszy?

Letnie, słoneczne dni zachęcają nas do przebywania na świeżym powietrzu. Wtedy, kiedy nie chce nam się stać […]