Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki:
- ½ kg śliwek
- 1,5 l wody
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
- 2 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu (25 g)
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g)
- 4 kromki chleba tostowego graham (120 g)
- 4 łyżeczki margaryny Optima Omega (20 g)
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 225 kcal
Przygotowanie:
- Śliwki rozłup na połowy i usuń pestki.
- Goździki i cynamon utrzyj w moździerzu.
- Śliwki przełóż do garnka, dodaj goździki i cynamon, zalej wszystko wodą.
- Gotuj około 15 minut, aż śliwki będą miękkie.
- Zblenduj zupę na gładki krem, dopraw do smaku miodem.
- W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go margaryną Optima Omega.
- Zupę przelej do miseczek, wyłóż na nią jogurt, tworząc na powierzchni okręgi lub fantazyjne esy-floresy.
- Zupę posyp płatkami migdałów, podawaj z grzankami.
Komentarz dietetyka:
Jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu świetnie nadaje się do zabielania oraz zagęszczania zarówno zup, jak i sosów. Ponadto wzbogaca on potrawę w wapń.