Kanapka: chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Redakcja

27.06.2024

2 minuty czytania

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie.

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 0,5 małej cukinii
  • 0,5 małego bakłażana
  • 1 łyżeczka majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Garść listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza Ilość %RWS
Energia [kcal] 582,9
Białko ogółem [g] 15,5
Tłuszcz [g] 33,5
Węglowodany ogółem [g] 52,3
Błonnik pokarmowy [g] 15,7
Sód [mg] 571,3
Witamina A (ekwiw. retinolu) [µg] 371,7
Witamina D [µg] 0,9
Cholesterol [mg] 9,8
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 5,3
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 17,8
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 7,7

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki. Wrzuć go na patelnię razem z pokrojoną tak samo cukinią i ciecierzycą.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażaj na sporym ogniu, często mieszając.
  4. Na samym końcu dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz porwane listki bazylii.
  5. Majonez wymieszaj z wędzoną papryką i solą.
  6. Kromki chleba posmaruj margaryną Optima Cardio Potas+ oraz cienką warstwą paprykowego majonezu.
  7. Na to rozłóż smażoną mieszankę cukinii, bakłażana i ciecierzycy.

Magiczny składnik:

Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fitosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Na obniżenie cholesterolu wpływa również zastosowanie margaryny Optima Cardio.

Najpopularniejsze artykuły

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi […]

Przeczytaj także

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]