5,00/3 głosy

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Redakcja Optymalnewybory.pl

27.06.2023

10 minut

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem


Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. 

Składniki

  • 2 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 0,5 mała cukinia
  • 0,5 mały bakłażan
  • 1 łyżeczka majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (12g)
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczkę oliwi z oliwek
  • garść listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 582,9kcal/557g
  • Białko ogółem [g]: 15,5
  • Tłuszcz [g]: 33,5
  • Węglowodany ogółem [g]: 52,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 15,7
  • Sód [mg]: 571,3
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 371,7
  • Witamina D [ug]: 0,9
  • Cholesterol [mg]: 9,8
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,8
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 7,7

Wykonanie

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki. Wrzuć go na patelnię razem z pokrojoną tak samo cukinią i ciecierzycą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażaj na sporym ogniu, często mieszając. Na samym końcu dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz porwane listki bazylii.

Majonez wymieszaj z wędzoną papryką i solą.

Kromki chleba posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+,  i cienką warstwą paprykowego majonezu. Na to rozłóż smażoną mieszankę cukinii, bakłażana i ciecierzycy.
Optima Cardio Potas+

Komentarz dietetyka

Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fitosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Na obniżenie cholesterolu wpływa również zastosowanie margaryny Optima Cardio.

Majonez Kielecki

Majonez Kielecki dostępny jest na polskim na rynku już od 1959 roku. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu. Produkowany jest według tradycyjnych receptur i nie zawiera substancji konserwujących.

Najpopularniejsze artykuły

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Przeczytaj także

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]