Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych.
Składniki:
- 1 bułka razowa
- 2 plasterki szynki wędzonej z indyka – Tradycyjne Jadło
- 4 plasterki (35 g) dojrzałego awokado odmiany hass
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3
- 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
- 1 dojrzały pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- Liść sałaty rzymskiej
- Sól
- Pieprz
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 454 kcal / 410 g |
Białko ogółem | 15,6 g |
Tłuszcz | 22,3 g |
Węglowodany ogółem | 44,5 g |
Błonnik pokarmowy | 10,8 g |
Sód | 621,8 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 474,9 µg |
Witamina D | 1,5 µg |
Cholesterol | 17,4 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 5,4 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 11,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 5,0 g |
Wykonanie:
- Bułkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3.
- Na każdą połówkę połóż po połówce liścia sałaty rzymskiej.
- Na to połóż wędzoną szynkę z indyka, pokrojone w plasterki awokado, plasterek pomidora, kilka kawałków marynowanego jalapeño i krążek czerwonej cebuli.
- Wszystko oprósz jeszcze solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka:
Awokado dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i margaryna obniżająca cholesterol Optima Omega 3 stanowią porcję zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych, które zapobiegają przed zawałem serca, a także wspomagają jego prawidłową pracę.
Składnik regionalny:
Szynka wędzona z indyka – Tradycyjne Jadło
Szynka produkowana w 100% z mięsa z indyka. W trakcie produkcji 14 dni leżakuje w zalewie z soli kamiennej, lubczyku i innych ziołach, a następnie jest wędzona i sparzana. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów.