Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Bułka razowa z szynką

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych.

Składniki:

  • 1 bułka razowa
  • 2 plasterki szynki wędzonej z indyka – Tradycyjne Jadło
  • 4 plasterki (35 g) dojrzałego awokado odmiany hass
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3
  • 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • Liść sałaty rzymskiej
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 454 kcal / 410 g
Białko ogółem 15,6 g
Tłuszcz 22,3 g
Węglowodany ogółem 44,5 g
Błonnik pokarmowy 10,8 g
Sód 621,8 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 474,9 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 17,4 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,4 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 11,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 5,0 g

Wykonanie:

  1. Bułkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3.
  2. Na każdą połówkę połóż po połówce liścia sałaty rzymskiej.
  3. Na to połóż wędzoną szynkę z indyka, pokrojone w plasterki awokado, plasterek pomidora, kilka kawałków marynowanego jalapeño i krążek czerwonej cebuli.
  4. Wszystko oprósz jeszcze solą i pieprzem.

Komentarz dietetyka:

Awokado dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i margaryna obniżająca cholesterol Optima Omega 3 stanowią porcję zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych, które zapobiegają przed zawałem serca, a także wspomagają jego prawidłową pracę.

Składnik regionalny:

Szynka wędzona z indyka – Tradycyjne Jadło

Szynka produkowana w 100% z mięsa z indyka. W trakcie produkcji 14 dni leżakuje w zalewie z soli kamiennej, lubczyku i innych ziołach, a następnie jest wędzona i sparzana. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów.

Najpopularniejsze artykuły

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy dbają o linię. Połączenie świeżych malin, kremowego jogurtu i gorzkiej czekolady tworzy wyjątkowo smakowitą i zdrową kompozycję. Łatwy w przygotowaniu i niskokaloryczny, ten deser dostarczy Ci nie tylko przyjemności, ale także wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 szklanki malin (250 g) […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Przeczytaj także

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Krem marchewkowy z imbirem

Krem marchewkowy z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to aromatyczna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację. Połączenie słodkiej marchewki z ostrym imbirem i cytrusową nutą pomarańczy sprawia, że zupa jest wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca. Dodatkowo, jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Składniki: 10 marchewek (600 g) 1 pietruszka (80 g) 1 cebula (120 g) 2-centymetrowy […]