Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych.
Składniki:
- 1/2 dobrej bagietki na zakwasie
- 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (12 g)
- 1 łyżeczka dobrego pesto
- 1 plasterek błękitnego sera Lazur
- 1/2 gruszki
- 1 łyżeczka miodu
- Odrobina soku z cytryny
- Pieprz
- 1 łyżka orzechów włoskich
- Garść rukoli
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 588,2 kcal / 240 g |
Białko ogółem | 15,9 g |
Tłuszcz | 30,9 g |
Węglowodany ogółem | 60,7 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
Sód | 606,6 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 144,0 µg |
Witamina D | 0,9 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 4,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 10,0 g |
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej miód i wrzuć na nią pokrojoną wzdłuż w cienkie półplasterki gruszkę. Dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i karmelizuj aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
- Bagietkę przetnij na pół wzdłuż i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Omega 3 i pesto.
- Teraz połóż na niej warstwę rukoli, plasterki błękitnego sera przekładane karmelizowaną gruszką.
- Całość posyp prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka:
Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Warto spożywać je profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Użycie w kanapce orzechów i margaryny obniżającej cholesterol Optimą Omega 3 zapobiega występowaniu zaburzeń rytmu serca.
Składnik regionalny:
Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”
Ser z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych. Powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach. Ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku.