Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Bagietka z błękitnym serem

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1/2 dobrej bagietki na zakwasie
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (12 g)
  • 1 łyżeczka dobrego pesto
  • 1 plasterek błękitnego sera Lazur
  • 1/2 gruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • Odrobina soku z cytryny
  • Pieprz
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • Garść rukoli

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 588,2 kcal / 240 g
Białko ogółem 15,9 g
Tłuszcz 30,9 g
Węglowodany ogółem 60,7 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g
Sód 606,6 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 144,0 µg
Witamina D 0,9 µg
Cholesterol 0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 10,0 g

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej miód i wrzuć na nią pokrojoną wzdłuż w cienkie półplasterki gruszkę. Dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i karmelizuj aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
  2. Bagietkę przetnij na pół wzdłuż i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Omega 3 i pesto.
  3. Teraz połóż na niej warstwę rukoli, plasterki błękitnego sera przekładane karmelizowaną gruszką.
  4. Całość posyp prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Komentarz dietetyka:

Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Warto spożywać je profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Użycie w kanapce orzechów i margaryny obniżającej cholesterol Optimą Omega 3 zapobiega występowaniu zaburzeń rytmu serca.

Składnik regionalny:

Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”

Ser z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych. Powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach. Ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku.

Najpopularniejsze artykuły

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na roladki z szynki z twarożkiem i pumperniklem. To smaczna i zdrowa przekąska, idealna na lekki posiłek lub przystawkę. Składniki: 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej (40 g) 3 łyżki kremowego chudego serka twarogowego (50 g) 1 łyżeczka posiekanego koperku (3 g) 1 kromka pumpernikla (35 g) Mała garść rukoli (15 […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Przeczytaj także

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Wafle ryżowe z miodem

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami. To zdrowa i smaczna propozycja na szybką przekąskę lub lekki posiłek, która łączy w sobie różnorodne smaki i wartości odżywcze. Idealna dla miłośników słodko-słonych kombinacji, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) […]