Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Kanapka z sereb brie
Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia.

Składniki:

  • 1/2 bagietki korzennej
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3
  • 2 plasterki sera Brie
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • Garść młodego szpinaku
  • 1 łyżka żurawiny niskosłodzonej Krakowski Kredens

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 493,2 kcal / 197 g
Białko ogółem 13,1 g
Tłuszcz 30,1 g
Węglowodany ogółem 42,5 g
Błonnik pokarmowy 2,3 g
Sód 271,5 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 443,7 µg
Witamina D 1,6 µg
Cholesterol 21,6 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 10,2 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,4 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8,9 g

Wykonanie:

  1. Orzechy ostrożnie upraż na suchej patelni.
  2. Bagietkę korzenną przekrój wzdłuż na pół i posmaruj margaryną Optima Omega 3 i żurawiną.
  3. Następnie rozłóż na niej szpinak, ser brie, a całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.

Komentarz dietetyka:

Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Jest źródłem magnezu i potasu, beta-karotenu, a także witamin z grupy B. Użycie w kanapce tłuszczu – margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, zwiększa wchłanianie witamin pochodzących ze szpinaku. Do tego orzechy włoskie, które są świetnym źródłem tłuszczu roślinnego.

Składnik regionalny:

Żurawina niskosłodzona – Krakowski Kredens

Żurawina niskosłodzona została wytworzona z 60 g owoców na 100 g produktu. Przygotowywana na bazie wyselekcjonowanych owoców w oparciu o wyjątkowe receptury.

Najpopularniejsze artykuły

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Roladki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością […]

Przeczytaj także

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]