
Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku
Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]
Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną
| Wartość odżywcza | Ilość |
|---|---|
| Energia | 493,2 kcal / 197 g |
| Białko ogółem | 13,1 g |
| Tłuszcz | 30,1 g |
| Węglowodany ogółem | 42,5 g |
| Błonnik pokarmowy | 2,3 g |
| Sód | 271,5 mg |
| Witamina A (ekwiw. retinolu) | 443,7 µg |
| Witamina D | 1,6 µg |
| Cholesterol | 21,6 mg |
| Kwasy tłuszczowe nasycone | 10,2 g |
| Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 9,4 g |
| Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 8,9 g |
Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Jest źródłem magnezu i potasu, beta-karotenu, a także witamin z grupy B. Użycie w kanapce tłuszczu – margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, zwiększa wchłanianie witamin pochodzących ze szpinaku. Do tego orzechy włoskie, które są świetnym źródłem tłuszczu roślinnego.
Żurawina niskosłodzona – Krakowski Kredens
Żurawina niskosłodzona została wytworzona z 60 g owoców na 100 g produktu. Przygotowywana na bazie wyselekcjonowanych owoców w oparciu o wyjątkowe receptury.
Najpopularniejsze artykuły
Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku
Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]
Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca?
Jakie tłuszcze zalecane są w USA
Choć amerykańskie kulinaria często kojarzą się z fast foodem, oficjalne zalecenia żywieniowe USA prezentują znacznie zdrowsze podejście do spożycia tłuszczów. Departament Rolnictwa USA o tłuszczach Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych stworzył kompleksowy podręcznik zawierający zalecenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Dokument ten szczegółowo analizuje różne rodzaje tłuszczów i ich wpływ na zdrowie. Głównym celem tych wytycznych […]
Przeczytaj także
Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową
Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]
Paprykarz z tuńczyka
Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]
Roladki wieprzowe z purée z fasoli i zielonego groszku
Wieprzowina również może być chuda. Wybieraj takie kawałki, jak polędwica czy szynka, które nie mają białych tłustych części. […]
