Żywność dla mózgu – czyli jedzenie na myślenie (infografika)

W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu sprawności naszego organizmu. Jednakże, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ także na kondycję naszego mózgu. Właściwe odżywianie może poprawić funkcje poznawcze, wspierać koncentrację, pamięć oraz wpływać na nasze zdolności uczenia się.

  1. Warzywa liściaste są niezwykle bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają zdrowie mózgu. Szpinak, jarmuż, sałata czy kapusta to tylko niektóre z nich. Są one źródłem witaminy K, która poprawia funkcje poznawcze i wpływa korzystnie na pamięć.
  2. Owoce jagodowe: jagody, maliny, borówki, czy truskawki – te słodkie owoce są skarbnicą antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się mózgu. Regularne spożywanie owoców jagodowych przyczynia się do poprawy pamięci, koncentracji i zdolności uczenia się.
  3. Zdrowe tłuszcze zwane też tłuszczami nienasyconymi, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Znajdują się w awokado, oliwie z oliwek, oleju kokosowym czy orzechach. Wpływają na poprawę funkcjonowania układu nerwowego i ochronę komórek mózgowych przed uszkodzeniami.
  4. Ryby i owoce morza  takie jak łosoś, makrela czy sardynki, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia mózgu. Owoce morza, takie jak małże, ostrygi czy krewetki, dostarczają również jodu, który wpływa na zdolności poznawcze.
  5. Orzechy Orzechy, takie jak migdały, orzechy włoskie, nerkowca czy laskowe, są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy, które wpływają na zdolności poznawcze. Regularne spożywanie orzechów może przyczynić się do poprawy pamięci i koncentracji.
  6. Nasiona roślin strączkowych  takie jak soczewica, ciecierzyca czy fasola, dostarczają organizmowi białka, błonnika i wielu witamin. Mają one korzystny wpływ na układ nerwowy i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla funkcjonowania mózgu.
  7. Produkty pełnoziarniste P takie jak chleb, makaron czy kasza, dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Są one istotne dla utrzymania równowagi energetycznej mózgu, co przekłada się na lepszą koncentrację i zdolność uczenia się.

Zaczerpnij wiedzę od ekspertów OPTIMA i zadbaj o swoje zdrowie!

Żywność dla mózgu

 

Cała infografika 428 x 2560px : kliknij >>>