Olej z pestek dyni – zielone złoto o orzechowym smaku

Redakcja

6.04.2024

3 minuty czytania

Ciemnozielony olej z pestek dyni, o charakterystycznym orzechowym smaku, jest tłoczony z surowych lub prażonych pestek. Ten wyjątkowy produkt zyskuje coraz większą popularność zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.

Olej z pestek dyni i jego wpływ na zdrowie

Poza tym, że olej z pestek dyni jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wskazuje się na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza wysokiej zawartości tokoferoli i fitosteroli. Odznacza się korzystnym składem kwasów tłuszczowych (>90% kwasu oleinowego i linolowego, niska zawartość kwasu stearynowego i palmitynowego).

Ze względu na skład przypisuje się mu pozytywny wpływ na zdrowie:

  • Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
  • Zmniejszenie ryzyka niektórych chorób nowotworowych
  • Poprawa funkcjonowania gruczołu krokowego u mężczyzn

Stosunek omega-3 do omega-6 w oleju z pestek dyni

Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju dyniowym w większości składają się kwasy omega-6 i niestety jedynie śladowe ilości kwasów omega-3. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest niekorzystny.

Należy urozmaicić dietę także w produkty bogate w kwasy omega-3 takie jak:

  • Ryby i owoce morza
  • Oleje (np. olej rzepakowy)
  • Wysokiej jakości margaryny wzbogacane w kwasy omega-3 lub czysty kwas DHA

Jak poprawnie przechowywać olej z pestek dyni?

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają, olej z pestek dyni należy przechowywać:

  • W ciemnej butelce
  • W suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu
  • W temperaturze nieprzekraczającej 20°C

Mimo podatności na utlenianie, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E), olej może być przechowywany w szczelnym opakowaniu nawet do 3 miesięcy.

W kuchni i w kosmetyce

Zastosowanie kulinarne: Olej z pestek dyni można spotkać zazwyczaj w postaci nierafinowanej i stosuje się go tylko na zimno, jako dodatek do:

  • Sałatek
  • Makaronów
  • Warzyw
  • Deserów
  • Bezpośredniego spożycia

Zastosowanie kosmetyczne: Olej z pestek dyni odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę:

  • Nawilża
  • Ujędrnia
  • Koi podrażnienia
  • Wspomaga procesy regeneracyjne

Źródła

  1. Galus, S., Kadzińska, J. (2014). Właściwości Optyczne Filmów z izolatu białek serwatkowych z dodatkiem wybranych olejów roślinnych. Acta Agrophysica, 21(2), 132.
  2. Przybyłowski, K., Benedycka, Z., Skorina, V. (2015). Uprawa dyni oleistej (Cucurbita pepo var. oleifera Pietsch.) jako alternatywne źródło dochodu dla małych gospodarstw rolnych. Zeszyty naukowe, WWSA w Łomży, 59, 42.
  3. Rabrenović, B., Dimić, E., Maksimović, M. (2023). The Most Important Bioactive Compounds of Pumpkin Seed Oil. Food Science and Technology, 45(1), 139-147.
  4. Stevenson, D.G., Eller, F.J., Wang, L. (2022). Oil and Tocopherol Content and Composition of Pumpkin Seed Oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 70(3), 1102-1108.
  5. Nawirska-Olszańska, A. (2024). Prozdrowotne właściwości oleju z pestek dyni. Przemysł Spożywczy, 78(2), 34-38.

Najpopularniejsze artykuły

Triglicerydy. Czym są? Jaki jest ich właściwy poziom?

2021-11-30 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty W kontekście dyslipidemii sporą uwagę poświęca się głównie cholesterolowi LDL. […]

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu plamistego – właściwości i zastosowanie

Ostropest plamisty jest rośliną pochodząca z ciepłych regionów Europy, Azji i Afryki. Zarówno jako lek, olej, a także jako surowiec zielarski, znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu stanu zdrowia. Substancja czynna obecna w tej roślinne – sylimaryna – charakteryzuje się działaniem hepatoprotekcyjnym, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Olej z ostropestu plamistego, jako jeden z ważniejszych przetworów powstałych na bazie tej […]

<p>Piece of Butter (selective focus, detailed close-up shot)</p>

Margaryna a masło: wpływ na poziom trójglicerydów

Margaryna vs masło : osoby z podwyższoną ilością trójglicerydów powinny dokładnie przyjrzeć się swojej diecie. Zmiany muszą objąć przede wszystkim spożywane tłuszcze. Jak wygląda kwestia produktów do smarowania chleba, czyli margaryny i masła?

Przeczytaj także

Wakacyjne menu: jakie owoce i warzywa warto jeść latem?

05-07-27 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Lato to ulubiona pora roku wielu osób. Nie ma się […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

<p>Senior couple is doing </p>

Letnia aktywność fizyczna: co może trenować sercowiec?

Dowiedz się, co i jak ćwiczyć latem, aby wzmocnić serce i nie narazić się na problemy zdrowotne.