Miniserniczki z musem owocowym

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę.

Składniki:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych
  • 4 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (90 g)
  • 300 g chudego serka twarogowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki stewii
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko (60 g)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% (60 ml)
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego jogurtu greckiego (60 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców sezonowych, np. truskawek, malin, jeżyn, jagód (150 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (6 g)
  • stewia do smaku

Liczba porcji:

  • 6

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 160 kcal

Przygotowanie:

Spód:

  1. Herbatniki rozdrobnij w malakserze lub wsyp do woreczka i rozbij tłuczkiem.
  2. Stop margarynę Optima Cardio, gorącą dodaj do herbatników, wymieszaj.
  3. Masą wyklej dno małych szklaneczek lub słoiczków.

Masa twarogowa:

  1. Wymieszaj serek oraz stewię.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, nożem wyskrob ziarenka, dodaj do serka.
  3. Połącz z jajkiem, śmietanką i jogurtem.
  4. Masę nałóż do słoiczków, napełniając je do 3/4 wysokości.
  5. Przykryj folią aluminiową, owiń gumką, w folii zrób 3–4 małe nacięcia.
  6. Garnek wyłóż ściereczką albo gazetą, wstaw serniczki. Ostrożnie wlej wrzącą wodę tak, by słoiczki były zanurzone do 3/4 wysokości.
  7. Gotuj 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Wyjmij serniczki, odstaw do ostudzenia.

Mus:

  1. Do garnuszka wsyp owoce, dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną.
  2. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2–3 minuty, mieszając.
  3. Dopraw do smaku stewią, zmniejsz ogień, gotuj kolejne 2–3 minuty, aż mus zgęstnieje.
  4. Zdejmij z ognia, nałóż na wierzch serniczków.

Podanie:

Miniserniczki z musem owocowym możesz serwować od razu albo dopiero po schłodzeniu.

Komentarz dietetyka:

Ciekawa propozycja na niskokaloryczny deser. Ciastka owsiane lub herbatniki z mąki pełnoziarnistej to dawka błonnika pokarmowego, jednak podczas zakupów zwróć uwagę na ich jakość. Stewia jest doskonałym zamiennikiem cukru – zapewnia słodki smak, ale nie zwiększa wartości energetycznej potrawy, może być bezpiecznie stosowana przez wszystkie osoby dbające o zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki owsiane z jogurtem i owocami. To zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie, która dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g) 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g) 2 białka (70 g) 1 żółtko (20 g) 3 łyżki mleka 0,5% (30 g) 1 szklanka […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Przeczytaj także

Zupa dyniowo-marchewkowa

Jesienna dieta wspierająca serce: rozgrzewające posiłki, które obniżają cholesterol

Kiedy za oknem jest zimno, deszczowo i ponuro, aż chce się sięgnąć po rozgrzewające posiłki. Ale czy wiesz, że możesz połączyć przyjemność ze świadomymi wyborami dietetycznymi? Zobacz, po co warto sięgnąć, jeżeli chcesz zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz zdrowie serca. Mamy kilka propozycji, które mogą trafić do Twojego menu! Zupa dyniowo-marchewkowa Jeżeli jesień, […]

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań.