Miniserniczki z musem owocowym

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę.

Składniki:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych
  • 4 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (90 g)
  • 300 g chudego serka twarogowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki stewii
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko (60 g)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% (60 ml)
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego jogurtu greckiego (60 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców sezonowych, np. truskawek, malin, jeżyn, jagód (150 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (6 g)
  • stewia do smaku

Liczba porcji:

  • 6

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 160 kcal

Przygotowanie:

Spód:

  1. Herbatniki rozdrobnij w malakserze lub wsyp do woreczka i rozbij tłuczkiem.
  2. Stop margarynę Optima Cardio, gorącą dodaj do herbatników, wymieszaj.
  3. Masą wyklej dno małych szklaneczek lub słoiczków.

Masa twarogowa:

  1. Wymieszaj serek oraz stewię.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, nożem wyskrob ziarenka, dodaj do serka.
  3. Połącz z jajkiem, śmietanką i jogurtem.
  4. Masę nałóż do słoiczków, napełniając je do 3/4 wysokości.
  5. Przykryj folią aluminiową, owiń gumką, w folii zrób 3–4 małe nacięcia.
  6. Garnek wyłóż ściereczką albo gazetą, wstaw serniczki. Ostrożnie wlej wrzącą wodę tak, by słoiczki były zanurzone do 3/4 wysokości.
  7. Gotuj 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Wyjmij serniczki, odstaw do ostudzenia.

Mus:

  1. Do garnuszka wsyp owoce, dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną.
  2. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2–3 minuty, mieszając.
  3. Dopraw do smaku stewią, zmniejsz ogień, gotuj kolejne 2–3 minuty, aż mus zgęstnieje.
  4. Zdejmij z ognia, nałóż na wierzch serniczków.

Podanie:

Miniserniczki z musem owocowym możesz serwować od razu albo dopiero po schłodzeniu.

Komentarz dietetyka:

Ciekawa propozycja na niskokaloryczny deser. Ciastka owsiane lub herbatniki z mąki pełnoziarnistej to dawka błonnika pokarmowego, jednak podczas zakupów zwróć uwagę na ich jakość. Stewia jest doskonałym zamiennikiem cukru – zapewnia słodki smak, ale nie zwiększa wartości energetycznej potrawy, może być bezpiecznie stosowana przez wszystkie osoby dbające o zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Paprykarz z tuńczyka

Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]

Przeczytaj także

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]