Miniserniczki z musem owocowym

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Miniserniczki z musem owocowym

Miniserniczki z musem owocowym to idealna propozycja na niskokaloryczny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przygotowane na bazie pełnoziarnistych herbatników, chudego serka twarogowego i świeżych owoców sezonowych, te serniczki są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Doskonale nadają się na lekki deser lub słodką przekąskę.

Składniki:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek owsianych
  • 4 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (90 g)
  • 300 g chudego serka twarogowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki stewii
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko (60 g)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% (60 ml)
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego jogurtu greckiego (60 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców sezonowych, np. truskawek, malin, jeżyn, jagód (150 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (6 g)
  • stewia do smaku

Liczba porcji:

  • 6

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 160 kcal

Przygotowanie:

Spód:

  1. Herbatniki rozdrobnij w malakserze lub wsyp do woreczka i rozbij tłuczkiem.
  2. Stop margarynę Optima Cardio, gorącą dodaj do herbatników, wymieszaj.
  3. Masą wyklej dno małych szklaneczek lub słoiczków.

Masa twarogowa:

  1. Wymieszaj serek oraz stewię.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, nożem wyskrob ziarenka, dodaj do serka.
  3. Połącz z jajkiem, śmietanką i jogurtem.
  4. Masę nałóż do słoiczków, napełniając je do 3/4 wysokości.
  5. Przykryj folią aluminiową, owiń gumką, w folii zrób 3–4 małe nacięcia.
  6. Garnek wyłóż ściereczką albo gazetą, wstaw serniczki. Ostrożnie wlej wrzącą wodę tak, by słoiczki były zanurzone do 3/4 wysokości.
  7. Gotuj 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Wyjmij serniczki, odstaw do ostudzenia.

Mus:

  1. Do garnuszka wsyp owoce, dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną.
  2. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2–3 minuty, mieszając.
  3. Dopraw do smaku stewią, zmniejsz ogień, gotuj kolejne 2–3 minuty, aż mus zgęstnieje.
  4. Zdejmij z ognia, nałóż na wierzch serniczków.

Podanie:

Miniserniczki z musem owocowym możesz serwować od razu albo dopiero po schłodzeniu.

Komentarz dietetyka:

Ciekawa propozycja na niskokaloryczny deser. Ciastka owsiane lub herbatniki z mąki pełnoziarnistej to dawka błonnika pokarmowego, jednak podczas zakupów zwróć uwagę na ich jakość. Stewia jest doskonałym zamiennikiem cukru – zapewnia słodki smak, ale nie zwiększa wartości energetycznej potrawy, może być bezpiecznie stosowana przez wszystkie osoby dbające o zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Prosty przepis na sałatkę z winogron z kaszą pęczak i mozarellą

Sałatka z winogronami – zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.

Wafle ryżowe z miodem

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami. To zdrowa i smaczna propozycja na szybką przekąskę lub lekki posiłek, która łączy w sobie różnorodne smaki i wartości odżywcze. Idealna dla miłośników słodko-słonych kombinacji, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) […]

Przeczytaj także

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]