Składniki:
- 1 bułka grahamka
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g)
- 2 plasterki oscypka
- 1 burak
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- Garść suszonej żurawiny
- Garść roszponki
- Sól
- Pieprz
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 524,3 kcal / 284 g |
Białko ogółem | 17,2 g |
Tłuszcz | 17,1 g |
Węglowodany ogółem | 75,3 g |
Błonnik pokarmowy | 9,1 g |
Sód | 756,2 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 185,0 µg |
Witamina D | 0,9 µg |
Cholesterol | 0,0 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,7 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6,4 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,4 g |
Wykonanie:
- Buraka owiń folią aluminiową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny. Po tym czasie obierz go i pokrój w cienkie plasterki. Polej balsamico i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Chleb posmaruj Optimą Cardio, następnie rozłóż na nim roszponkę i suszoną żurawinę.
- Na górę połóż plasterki pieczonego buraka i oscypka.
Komentarz dietetyka:
Żurawina jest niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych, dzięki temu że zawiera antocyjany, flawonoidy i taninę, ogranicza przyleganie drobnoustrojów do dróg moczowych, jednocześnie przyspieszając proces zdrowienia. Połączenie żurawiny i margaryny na cholesterol Optimy Cardio ochrania nasz układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi miażdżycy.
Składnik regionalny:
Oscypek
Oscypek wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Prawdziwe oscypki muszą mieć minimum 60% mleka owczego i wytwarzane są na konkretnych terenach jedynie w okresie wypasu owiec – od końca kwietnia do października. Oscypek pojawił się na Podhalu wraz z pasterzami wołoskimi. Jego produkcja związana jest z wołoskim sposobem wypasania owiec na górskich polanach, organizowaniem bacówek i wyrobów z mleka. Najlepiej zaopatrywać się w oscypka w jednej z certyfikowanych bacówek np. u bacy Stanisława Pawlikowskiego. Jego bacówkę znajdziemy jadąc „zakopianką”, zaraz za Nowym Targiem, po minięciu stacji benzynowych.