5,00

Wysoki cholesterol u szczupłych osób – czy to możliwe?

Redakcja Optymalnewybory.pl

5.01.2022

2 minuty czytania

Podwyższony poziom cholesterolu kojarzony jest przede wszystkim z nadwagą i otyłością brzuszną. Dlatego wiele szczupłych osób nie podejrzewa u siebie zaburzeń gospodarki lipidowej. Czy słusznie? Okazuje się, że wysoki cholesterol nie zawsze musi iść w parze z nadmierną masą ciała.

Wysoki cholesterol – dlaczego jest niepożądany?

Cholesterol jest substancją tłuszczową, która odgrywa ważną rolę w organizmie. Odpowiada m.in. za syntezę niektórych hormonów, produkcję witaminy D czy kwasów żółciowych. O ile jest prawidłowo metabolizowany przez wątrobę oraz nie jest dostarczany w dużej ilości z produktów spożywczych, o tyle jego obecność nie stanowi zagrożenia.

Problemem staje się wysoki cholesterol LDL, który daje początek miażdżycy odpowiadającej za powstanie niedokrwienia. To z kolei prowadzi do rozwoju choroby wieńcowej, zawału serca, a nawet udaru mózgu[1].

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, o hipercholesterolemii mówi się w przypadku następujących stężeń:

  • cholesterolu LDL ≥3,0 mmol/l (115 mg/dl)
  • cholesterolu całkowitego ≥5,0 mmol/l (190 mg/dl)[2].

Okazuje się, że wartości cholesterolu przekraczające normy często dotyczą osób szczupłych.

Wysoki cholesterol u szczupłych – skąd się bierze?

Hipercholesterolemia to choroba, którą można podzielić na:

  • pierwotną: uwarunkowaną genetycznie,
  • wtórną: będącą następstwem wielu czynników – nie tylko diety, ale również innych schorzeń[3].

Jeżeli więc osoba szczupła zmaga się z wysokim poziomem cholesterolu, warto poznać przyczynę problemu. Pozwoli to podjąć odpowiednie kroki, które nie będą sprowadzać się wyłącznie do tzw. leczenia objawowego.

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna to choroba, za powstanie której w dużej mierze odpowiada mutacja genowa – rzadko związana z mutacją jednego genu. Jak dochodzi do jej rozwoju?

Warto wiedzieć, że wątroba zdrowego człowieka odpowiada za wychwytywanie cząsteczek LDL z krwi. W przypadku mutacji genu receptora LDL, mutacji genu apolipoproteiny B bądź PCSK9, krew nie jest pozbawiana tych „szkodliwych” cząsteczek lipoprotein. W efekcie odkładają się one w ścianach naczyń i innych tkankach, prowadząc do powstania blaszki miażdżycowej[4].

Ryzyko zachorowania uzależnione jest od tego, czy chorują oboje rodzice (75% prawdopodobieństwa hipercholesterolemii), czy tylko jeden (50% prawdopodobieństwa hipercholesoterolemii). W tym pierwszym przypadku nasilenie choroby u dziecka może być dużo większe w porównaniu z dzieckiem, które dziedziczy chorobę tylko od jednego rodzica[5].

Hipercholesterolemia wywołana chorobami

Za główne przyczyny hipercholesterolemii wtórnej uznaje się m.in.:

  • niedoczynność tarczycy,
  • choroby wątroby, którym towarzyszy zastój żółci,
  • zespół nerczycowy[6].

W tym przypadku koniecznością jest rozpoznanie choroby podstawowej i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Pozwoli to na przywrócenie równowagi gospodarce lipidowej.

Wysoki cholesterol – jak z nim walczyć?

Dieta jest jednym z głównych elementów niefarmakologicznego leczenia zaburzeń lipidowych. W przypadku hipercholesterolemii ogromną rolę odgrywa włączenie do jadłospisu produktów pomagających obniżyć poziom cholesterolu LDL. Jednocześnie należy ograniczyć spożycie tych produktów, które wpływają na wzrost stężenia „złej” frakcji lipoprotein.

Włączenie steroli roślinnych

Udowodniono, że sterole roślinne odpowiadają za redukcję poziomu cholesterolu o 7-10% w okresie 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[7].

Najprostszym sposobem na ich włączenie do diety jest zamiana masła na miękką margarynę kubkową do smarowania pieczywa, np. Optima Cardio.

Ograniczenie spożycia tłuszczów trans

Tłuszcze trans powinny stanowić mniej niż 2% zapotrzebowania energetycznego[8]. To ważne, ponieważ odpowiadają one za wzrost poziomu cholesterolu LDL przy jednoczesnym obniżaniu poziomu cholesterolu HDL[9].

Należy zatem zmniejszyć spożycie nie tylko produktów zawierających w składzie częściowo utwardzone / uwodornione tłuszcze roślinne, ale mięso i przetwory mleczne przeżuwaczy (one zawierają niewielkie ilości tłuszczów trans pochodzenia naturalnego).

To kolejny powód, dla którego masło warto zastąpić miękką margaryną do smarowania pieczywa.

Ograniczenie spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych

Nie więcej niż 10% zapotrzebowania kalorycznego – taka jest zalecana dopuszczalna ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie. Natomiast każdy dodatkowy 1% powyżej ustalonego limitu może prowadzić do wzrostu stężenia cholesterolu LDL o 1,6 mg/dl[10].

Pamiętaj! Jeśli w twojej rodzinie były przypadki hipercholesterolemii, warto regularnie kontrolować stan gospodarki lipidowej. Jednocześnie należy dbać o właściwą dietę – taką, która pomaga utrzymać poziom cholesterolu LDL w ryzach.

[1] Radosław Szczęch, Krzysztof Narkiewicz; Zaburzenia lipidowe; Choroby Serca i Naczyń 2008, tom 5, nr 4, 227–228; Copyright © 2008 Via Medica, ISSN 1733–2346

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/88295,hipercholesterolemia

[3] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/63694,jestem-szczupla-a-mimo-to-mam-podwyzszony-poziom-cholesterolu-dlaczego

[4] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna

[6] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/63694,jestem-szczupla-a-mimo-to-mam-podwyzszony-poziom-cholesterolu-dlaczego

[7] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[8] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/02/24/tluszcz-w-diecie-ile-mozemy-go-spozywac/

[9] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/109559,czy-wszystkie-kwasy-tluszczowe-trans-sa-zle

[10] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

Najpopularniejsze artykuły

Rośliny strączkowe: naturalna broń w walce z cholesterolem

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu – wyłączając uwarunkowania genetyczne – jest nieprawidłowy sposób odżywiania. Chodzi między innymi o nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, których optymalna ilość w diecie nie powinna przekraczać 10% energii wynikającej z zapotrzebowania.

Otyłość a serce

Jak chronić serce i skutecznie schudnąć? Kompleksowy przewodnik dla osób z otyłością

Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, ale także realne zagrożenie dla serca. Dowiedz się, jak dieta, aktywność fizyczna i styl życia mogą odwrócić ten trend. Dietetyczka kliniczna Jadwiga Przybyłowska dzieli się z nami praktycznymi poradami, które skutecznie pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego otyłość jest obecnie jednym z największych wyzwań zdrowotnych i jak istotnie zwiększa […]

7 prostych nawyków żywieniowych, które wesprą Twoje serce!

2022-03-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Choroby układu sercowo-naczyniowego rozwijają się „podstępnie”, przez wiele lat nie […]

Przeczytaj także

Olej z orzecha włoskiego – skład i zastosowanie

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Olej z orzecha włoskiego to jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzechów. Coraz częściej można znaleźć olej z orzecha włoskiego na sklepowych półkach w Polsce. Jego popularność jest jednak znaczne większa w krajach śródziemnomorskich (Francja). Jest również bardzo popularny na skraju półkuli wschodniej: w Australii i […]

Tłuszcze

4 największe mity o tłuszczach – obalamy błędne przekonania!

Tłuszcze – czy to samo zło? Wokół tej grupy substancji narosło wiele szkodliwych mitów – takich, które mogą negatywnie odbijać się na sposobie odżywiania. Sprawdź, czy Twoja wiedza o tłuszczach jest prawidłowa i wprowadź ją w życie! Mit #1: tłuszcze są szkodliwe Tłuszcz = zło? Takie skojarzenie pojawia się u bardzo wielu osób. Ale czy […]

Kobieta - zawał serca

Czy grozi Ci zawał? Sprawdź 6 czynników ryzyka typowych dla kobiet

Zawał – brzmi groźnie. I rzeczywiście, z atakiem serca nie ma żartów. To stan, który może doprowadzić nawet do śmierci. Zastanawiasz się, czy Ci grozi? Poznaj najważniejsze czynniki, które zwiększają ryzyko zawału u kobiet. Niektóre Cię zaskoczą. 1.     Menopauza Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego mówi się, że kobiety chorują na serce później niż mężczyźni? To […]