5,00

Dieta niskocholesterolowa. Kto powinien na nią przejść?

Redakcja Optymalnewybory.pl

30.11.2021

2 minuty czytania


Rośnie liczba Polaków zmagających się z hipercholesterolemią – szacuje się, że jest ich nawet 20 mln[1]. Tymczasem podwyższony poziom cholesterolu to poważny problem, który – nieleczony – zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Najprostszym sposobem, który pozwala na normalizację jego stężenia, jest dieta na cholesterol. Sprawdź, kto szczególnie powinien się nią zainteresować.
Optima Cardio

Podwyższony poziom cholesterolu uważa się za jeden z głównych niezależnych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Prowadzi bowiem do rozwoju miażdżycy – schorzenia związanego z powstawaniem blaszek miażdżycowych, które zwężają tętnice i przyczyniają się do niedokrwienia tkanek.

Hipercholesterolemia – kiedy występuje?

Podwyższony poziom cholesterolu z reguły nie daje żadnych wyraźnych objawów. Z tego powodu hipercholesterolemię można rozpoznać w oparciu o przeprowadzone badania laboratoryjne. To tzw. profil lipidowy (lipidogram), który informuje o stężeniu poszczególnych frakcji cholesterolu oraz trójglicerydów.

Prawidłowe wyniki lipidogramu przedstawiają się następująco:

  • cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
  • cholesterol LDL < 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL > 45 mg/dl u kobiet i 40 mg/dl u mężczyzn,
  • triglicerydy < 150 mg/dl[2].

Wyniki przekraczające normy świadczą o rozwijającej się hipercholesterolemii.

Dieta niskocholesterolowa – dla kogo?

Zmiana stylu życia – w tym modyfikacja dotychczasowych nawyków żywieniowych – jest jednym z głównych zaleceń w przypadku chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym[3]. Między innymi z tego powodu koniecznością jest wprowadzenie zmian w codziennej diecie przy występowaniu hipercholesterolemii.

Dieta na cholesterol jest polecana osobom:

  • będącym w grupie ryzyka
  • chcącym uniknąć skutków podwyższonego poziomu cholesterolu.

Dieta na cholesterol – najważniejsze zasady

Aby zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, wcale nie musisz sztywno trzymać się ściśle określonego jadłospisu. Wystarczy tylko poznać najważniejsze zasady, które wskazują na konieczność unikania spożycia lub przyjmowania w większych ilościach konkretnych grup produktów spożywczych.

Ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych

Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) to czynnik, który w największym stopniu przyczynia się do podwyższania poziom cholesterolu LDL. Szacuje się, że każdy dodatkowy 1% energii pochodzący z tłuszczów nasyconych podnosi stężenie tej frakcji lipoprotein o 0,8-1,6 mg/dl[4]. Dlatego koniecznością jest ograniczenie spożycia tego rodzaju tłuszczów, których źródłem są m.in.:

  • masło,
  • mięso,
  • produkty mięsne,
  • mleko,
  • słonina,
  • ciasta pieczone na maśle.

Warto mieć świadomość, że spore ilości tego rodzaju tłuszczów zawierają olej palmowy oraz olej kokosowy!

Ograniczenie spożycia tłuszczów trans

Kwasy tłuszczowe trans nienasycone przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL podobnie jak tłuszcze nasycone. Jednocześnie odpowiadają za zmniejszanie poziomu cholesterolu HDL[5].

Całkowite ich wykluczenie z diety nie jest do końca możliwe, ponieważ niewielkie ich ilości znajdują się w produktach mlecznych i mięsie przeżuwaczy. Należy zatem ograniczyć ich spożycie do niezbędnego minimum, przy jednoczesnym wykluczeniu produktów zawierających częściowo utwardzone / uwodornione oleje roślinne. Zalicza się do nich m.in.:

  • wyroby cukiernicze zawierające częściowo utwardzone / uwodornione tłuszcze roślinne,
  • produkty typu fast food, gdzie oleje roślinne poddawane są bardzo wysokiej temperaturze lub wykorzystywane wielokrotnie,

Warto jednak mieć świadomość, że od 2 kwietnia 2021 roku producenci – chociaż nadal nie mają możliwości informować o zawartości tłuszczów trans w produktach – są zobowiązani do nieprzekraczania dopuszczalnej ilości tłuszczów trans: 2 g / 100 g[6].

Włączenie do diety steroli roślinnych

Do codziennej diety warto włączyć źródła steroli roślinnych, ponieważ istnieją naukowe dowody ich redukującego wpływu na cholesterol. Pomagają go obniżyć o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[7].

Ich źródłem jest m.in. margaryna do smarowania pieczywa Optima Cardio, która – jako że należy do żywności funkcjonalnej – stanowi doskonałą alternatywę dla masła.

Zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych

Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej rzepakowy, lniany, słonecznikowy, miękkie margaryny kubkowe) powinny zastąpić produkty zawierające kwasy tłuszczowe nasycone. Wykazano, że taka zmiana prowadzi do zmniejszenia stężeniacholesterolu LDL[8].

Nie musisz zmagać się z hipercholesterolemią, aby wprowadzić zmiany w stylu życia. Dieta na cholesterol świetnie sprawdzi się jako jedno z działań prewencyjnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

[1] https://pulsmedycyny.pl/eksperci-nieliczni-polacy-ze-zbyt-wysokim-poziomem-cholesterolu-sa-skutecznie-leczeni-992524

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/60580,wysoki-poziom-cholesterolu-kiedy-nalezy-przyjmowac-leki

[3] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

[4] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/109559,czy-wszystkie-kwasy-tluszczowe-trans-sa-zle

[6] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32019R0649

[7] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[8] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

 

Najpopularniejsze artykuły

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Menopauza

Jak przygotować się do menopauzy, czyli jak wejść zdrowo w nowy okres życia? Dietetyczka wyjaśnia

Dowiedz się, jak menopauza wpływa na metabolizm, serce i sylwetkę. Poznaj skuteczne – zdaniem dietetyczki klinicznej Jadwigi Przybyłowskiej – strategie żywieniowe i treningowe dopasowane do nowego etapu życia.  Zacznijmy od podstaw – co dzieje się z kobiecym ciałem w okresie menopauzy? Menopauza to naturalny etap w życiu każdej kobiety, który oznacza zakończenie okresu rozrodczego. W […]

Menopauza dieta

Zdrowe serce przez lata: jak kobiety mogą zapobiegać chorobom układu krążenia?

Zależy Ci na długim życiu w dobrym zdrowiu? Zwróć szczególną uwagę na potrzeby swojego serca – nie tylko te romantyczne! Poznaj zasady profilaktyki chorób układu krążenia i przekonaj się, jak niewielkie zmiany mogą pomóc Ci uniknąć poważnych komplikacji nawet do późnej starości. Regularne badania – absolutna podstawa profilaktyki chorób układu krążenia Wiele chorób, które prowadzą […]

Przeczytaj także

Superfoods

Superfoods dla serca: produkty spożywcze, które warto znać

Zależy Ci na długim życiu w dobrym zdrowiu i samopoczuciu? Zadbaj o swoje serce. Kluczową kwestią jest dobrze zbilansowana dieta. Zastanawiasz się, co do niej włączyć? Przygotowaliśmy listę superfoods, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie. Zapoznaj się z nią – być może zainspiruje Cię do tworzenia pysznych, wartościowych posiłków! Co to są superfoods i dlaczego […]

Cholesterol edukacja

Dlaczego tak ważna jest edukacja dotycząca kontroli poziomu cholesterolu? Dietetyczka wyjaśnia

Cholesterol pełni  wiele ważnych funkcji w organizmie, ale wokół niego narosło wiele mitów. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie badać poziom cholesterolu w organizmie, kiedy zgłosić się do lekarza i jak przeciwdziałać miażdżycy. Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Na temat cholesterolu narosło wiele mitów. Wyjaśnijmy, czym on tak naprawdę jest i jaką rolę odgrywa […]

Tłuszcze

4 największe mity o tłuszczach – obalamy błędne przekonania!

Tłuszcze – czy to samo zło? Wokół tej grupy substancji narosło wiele szkodliwych mitów – takich, które mogą negatywnie odbijać się na sposobie odżywiania. Sprawdź, czy Twoja wiedza o tłuszczach jest prawidłowa i wprowadź ją w życie! Mit #1: tłuszcze są szkodliwe Tłuszcz = zło? Takie skojarzenie pojawia się u bardzo wielu osób. Ale czy […]