5,00

Rola tłuszczów nasyconych w diecie — czy są takie złe, jak się o nich mówi?

Redakcja Optymalnewybory.pl

23.12.2023

2 minuty czytania

Na pewno niejeden raz zdarzyło Ci się spotkać z informacją, że należy unikać tłuszczów nasyconych. Czy rzeczywiście są one tak groźne, jak się o nich mówi? Co jest ich źródłem? Czy można je bezpiecznie spożywać? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Tłuszcze nasycone, czyli co?

Tłuszcze nasycone to takie, w których występują SFA (saturated fatty acids), czyli nasycone kwasy tłuszczowe. Istotna jest ich budowa – w ich cząsteczkach nie ma podwójnych wiązań między atomami węgla, a wszystkie atomy węgla są połączone z atomami wodoru[1].

Do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się kwasy:

  • laurynowy;
  • mirystynowy;
  • palmitynowy;

Można je dość łatwo rozpoznać, ponieważ najczęściej przybierają stałą postać. To dlatego taką formę mają np. oleje palmowy i kokosowy, które są bogate w SFA.

Gdzie znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe?

Najważniejszym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia zwierzęcego[2]. Chodzi zatem przede wszystkim o:

  • mięso, w szczególności czerwone, które jest tłustsze;
  • mleko i jego przetwory – w tym np. sery, masła, śmietany itp.

To właśnie dlatego w zaleceniach dotyczących zdrowego żywienia pojawiają się rekomendacje dotyczące ograniczenie spożycia czerwonego mięsa czy tłustego nabiału[3]. Warto przy tym wspomnieć, że te produkty są także bogate w szkodliwe tłuszcze trans – przyczyniające się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu i spadku stężenia tego „dobrego”[4].

Dlaczego nasycone tłuszcze są na cenzurowanym?

Chociaż nasycone tłuszcze stanowią dobre źródło energii, ich spożywanie jest uznawane za mało trafiony wybór dietetyczny. Dlaczego?

  • Kwasy mirystynowy, palmitynowy i laurynowy, które znajdują się głównie w tłuszczu mlecznym, sprzyjają zwiększeniu stężenia „złej” frakcji cholesterolu LDL w surowicy krwi.
  • Kwasy stearynowy oraz mirystynowy wykazują właściwości prozakrzepowe.
  • W ogólnym ujęciu – nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów: piersi, gruczołu krokowego oraz okrężnicy[5].

Czy to oznacza, że trzeba zupełnie wyeliminować nasycone kwasy tłuszczowe z diety?

Zupełne wyłączenie produktów zawierających nasycone tłuszcze byłoby trudne – także dla osób, które przestrzegają diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Warto jednak ograniczyć ich spożycie do minimum – tak, aby nie stanowiły podstawowej formy dostarczanych sobie tłuszczów, a jedynie „dodatek”.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia:

  • ilość spożytych nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać 10% zapotrzebowania energetycznego;
  • spożycie tłuszczów trans (często powiązanych z nasyconymi) nie powinno być wyższe niż 1%[6].

Natomiast w ogólnym ujęciu tłuszcze powinny stanowić 30% źródeł energii dostarczanej wraz z pożywieniem – przy nacisku na te nienasycone[7].

Jak zatem pokazują rekomendacje WHO, nie trzeba zupełnie rezygnować z produktów zawierających nasycone tłuszcze. Dobrze jest je jednak ograniczyć – zwłaszcza że można to zrobić w prosty sposób.

Jak ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych?

Zastanawiasz się, jakie zmiany możesz wprowadzić do swojego jadłospisu, żeby jeść mniej tłuszczów nasyconych? Oto kilka pomysłów.

  • Zamiast tłustego, czerwonego mięsa, stawiaj na chudsze – np. drób. Dodaj mu „kremowości”, np. przygotowując sos z dodatkiem łyżki masła orzechowego zamiast śmietany.
  • Smaruj pieczywo miękką margaryną kubkową, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe, zamiast masłem. Możesz wybrać np. Optima Cardio, która dodatkowo jest wzbogacona o sterole roślinne. Te substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[8].
  • Wybieraj chudy nabiał, np. jogurty typu skyr bogate w białko, chude twarogi itp.
  • Zamień kilka mięsnych posiłków w tygodniu na takie zawierające tłuste ryby morskie (np. łososia) albo warzywa strączkowe (np. soczewicę czy ciecierzycę).
  • Jeśli smażysz lub pieczesz, wykorzystuj oleje roślinne, np. rzepakowy czy oliwę zamiast smalcu.

Jak widzisz, wcale nie musisz wprowadzać rewolucji w kuchni – dokonuj po prostu rozsądnych wyborów i kieruj się w stronę produktów, które są dla Ciebie zdrowsze. Organizm Ci podziękuje!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/izomery-trans—–warto-wiedziec/

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[6] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[7] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Najpopularniejsze artykuły

Zdrowa dieta jest kluczowa w obniżaniu podwyższonego cholesterolu

Jaką rolę w organizmie pełni cholesterol? Jakie mogą być skutki zaburzeń lipidowych? Jaką rolę w leczeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi pełni dieta?

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Czy wiesz, że choroby serca stanowią przyczynę ponad 55% wszystkich zgonów kobiet w Polsce[1] i są główną przyczyną śmierci pań po 60. roku życia[2]? Takie statystyki to ważny powód, dla którego profilaktyka schorzeń kardiologicznych to istotny element dbania o kobiece zdrowie. Z czego jednak wynika podatność na problemy sercowe? Jak im zapobiegać? Wyjaśniamy. Kobiece ryzyko […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Przeczytaj także

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Dieta wegetariańska i wegańska – jak dostarczać białko do organizmu?

Lektura zajmie 3 minuty. Coraz więcej z nas decyduje się na wykreślenie mięsa lub produktów zwierzęcych ze […]

Produkty bogate w białko – sprawdź zawartość białka w produktach [TABELE]

2021-04-10 Lektura tego artykułu zajmie 7 minut. Bez białka – podobnie jak bez tłuszczy i węglowodanów – […]