5,00

Rola tłuszczów nasyconych w diecie — czy są takie złe, jak się o nich mówi?

Redakcja Optymalnewybory.pl

23.12.2023

2 minuty czytania

Na pewno niejeden raz zdarzyło Ci się spotkać z informacją, że należy unikać tłuszczów nasyconych. Czy rzeczywiście są one tak groźne, jak się o nich mówi? Co jest ich źródłem? Czy można je bezpiecznie spożywać? Wyjaśniamy.
Optima Cardio

Tłuszcze nasycone, czyli co?

Tłuszcze nasycone to takie, w których występują SFA (saturated fatty acids), czyli nasycone kwasy tłuszczowe. Istotna jest ich budowa – w ich cząsteczkach nie ma podwójnych wiązań między atomami węgla, a wszystkie atomy węgla są połączone z atomami wodoru[1].

Do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się kwasy:

  • laurynowy;
  • mirystynowy;
  • palmitynowy;

Można je dość łatwo rozpoznać, ponieważ najczęściej przybierają stałą postać. To dlatego taką formę mają np. oleje palmowy i kokosowy, które są bogate w SFA.

Gdzie znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe?

Najważniejszym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia zwierzęcego[2]. Chodzi zatem przede wszystkim o:

  • mięso, w szczególności czerwone, które jest tłustsze;
  • mleko i jego przetwory – w tym np. sery, masła, śmietany itp.

To właśnie dlatego w zaleceniach dotyczących zdrowego żywienia pojawiają się rekomendacje dotyczące ograniczenie spożycia czerwonego mięsa czy tłustego nabiału[3]. Warto przy tym wspomnieć, że te produkty są także bogate w szkodliwe tłuszcze trans – przyczyniające się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu i spadku stężenia tego „dobrego”[4].

Dlaczego nasycone tłuszcze są na cenzurowanym?

Chociaż nasycone tłuszcze stanowią dobre źródło energii, ich spożywanie jest uznawane za mało trafiony wybór dietetyczny. Dlaczego?

  • Kwasy mirystynowy, palmitynowy i laurynowy, które znajdują się głównie w tłuszczu mlecznym, sprzyjają zwiększeniu stężenia „złej” frakcji cholesterolu LDL w surowicy krwi.
  • Kwasy stearynowy oraz mirystynowy wykazują właściwości prozakrzepowe.
  • W ogólnym ujęciu – nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów: piersi, gruczołu krokowego oraz okrężnicy[5].

Czy to oznacza, że trzeba zupełnie wyeliminować nasycone kwasy tłuszczowe z diety?

Zupełne wyłączenie produktów zawierających nasycone tłuszcze byłoby trudne – także dla osób, które przestrzegają diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Warto jednak ograniczyć ich spożycie do minimum – tak, aby nie stanowiły podstawowej formy dostarczanych sobie tłuszczów, a jedynie „dodatek”.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia:

  • ilość spożytych nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać 10% zapotrzebowania energetycznego;
  • spożycie tłuszczów trans (często powiązanych z nasyconymi) nie powinno być wyższe niż 1%[6].

Natomiast w ogólnym ujęciu tłuszcze powinny stanowić 30% źródeł energii dostarczanej wraz z pożywieniem – przy nacisku na te nienasycone[7].

Jak zatem pokazują rekomendacje WHO, nie trzeba zupełnie rezygnować z produktów zawierających nasycone tłuszcze. Dobrze jest je jednak ograniczyć – zwłaszcza że można to zrobić w prosty sposób.

Jak ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych?

Zastanawiasz się, jakie zmiany możesz wprowadzić do swojego jadłospisu, żeby jeść mniej tłuszczów nasyconych? Oto kilka pomysłów.

  • Zamiast tłustego, czerwonego mięsa, stawiaj na chudsze – np. drób. Dodaj mu „kremowości”, np. przygotowując sos z dodatkiem łyżki masła orzechowego zamiast śmietany.
  • Smaruj pieczywo miękką margaryną kubkową, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe, zamiast masłem. Możesz wybrać np. Optima Cardio, która dodatkowo jest wzbogacona o sterole roślinne. Te substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[8].
  • Wybieraj chudy nabiał, np. jogurty typu skyr bogate w białko, chude twarogi itp.
  • Zamień kilka mięsnych posiłków w tygodniu na takie zawierające tłuste ryby morskie (np. łososia) albo warzywa strączkowe (np. soczewicę czy ciecierzycę).
  • Jeśli smażysz lub pieczesz, wykorzystuj oleje roślinne, np. rzepakowy czy oliwę zamiast smalcu.

Jak widzisz, wcale nie musisz wprowadzać rewolucji w kuchni – dokonuj po prostu rozsądnych wyborów i kieruj się w stronę produktów, które są dla Ciebie zdrowsze. Organizm Ci podziękuje!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/izomery-trans—–warto-wiedziec/

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[6] https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates

[7] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Najpopularniejsze artykuły

Naturalne spożycie steroli roślinnych

Naturalne spożycie fitosteroli – jak skutecznie obniżyć cholesterol? [Wideo]

Czym są fitosterole i dlaczego są ważne? Fitosterole to naturalne związki występujące w błonach komórkowych wszystkich roślin. Te substancje zyskały uznanie w medycynie ze względu na swoją zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Mechanizm ich działania polega na blokowaniu wchłaniania cholesterolu w jelitach, co prowadzi do zmniejszenia jego stężenia w organizmie. Naturalne źródła fitosteroli […]

Arytmia serca - jak ją rozpoznawać i jak jej zapobiegać?

Arytmia serca – jak ją rozpoznawać i jak jej zapobiegać?

Arytmia to zaburzenie pracy serca objawiające się przyśpieszeniem, zwolnieniem bądź nieregularnością jego pracy. Powody występowania tej dolegliwości […]

Światowy Dzień Serca. Jak rozpoznać problemy kardiologiczne?

Czy wiesz, że choroby serca są każdego roku przyczyną ponad 18,6 mln zgonów na całym świecie? 29 września, jak co roku, obchodzimy Światowy Dzień Serca.

Przeczytaj także

Otyłość a serce

Jak chronić serce i skutecznie schudnąć? Kompleksowy przewodnik dla osób z otyłością

Otyłość to nie tylko kwestia wyglądu, ale także realne zagrożenie dla serca. Dowiedz się, jak dieta, aktywność fizyczna i styl życia mogą odwrócić ten trend. Dietetyczka kliniczna Jadwiga Przybyłowska dzieli się z nami praktycznymi poradami, które skutecznie pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego otyłość jest obecnie jednym z największych wyzwań zdrowotnych i jak istotnie zwiększa […]

6 błędów żywieniowych, które mogą prowadzić do miażdżycy

Miażdżyca to choroba cywilizacyjna, która zagraża bardzo dużej części populacji – nawet ok. 21 mln osób w Polsce[1]! W przypadku większości z nich nie jest to efekt uwarunkowań genetycznych, a niezdrowego stylu życia, w głównej mierze diety[2]. Zastanawiasz się, czy Ty też popełniasz błędy, które mogą prowadzić do osadzania się w tętnicach blaszek miażdżycowych? Te […]

Dieta Seniora

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym Jesień życia jest okresem, w którym warto szczególnie uważnie zatroszczyć się o dietę. Powód jest prosty: potrzeby starzejącego się organizmu są nieco inne niż w młodzieńczych latach. Na szczęście wcale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw i smaków. Zobacz, jakie produkty powinny się znaleźć […]