W letnie i upalne dni nie mamy ochoty gotować. W związku z tym dzisiaj zapraszamy na danie lekkie, ale sycące!
Jest to sałatka z winogronami, która jest zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.
Składniki sałatki z winogronami, kaszą pęczak i mozarellą
- kasza pęczak – 1/3 woreczka – 40 g
- winogrona czerwone – 2 garści – 140 g
- suszone pomidory – 6 sztuk – 50 g
- świeży szpinak lub sałata rzymska – 2 garście – 40 g
- ser mozzarella – ½ kostki – około 60 g
- olej rzepakowy – 1 łyżka stołowa – 10 g
- sok z cytryny – 1 łyżka stołowa – 6 g
- cebula czerwona – 1/3 sztuki – 35 g
- czosnek – 1 ząbek – 5 g
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- kurkuma – ½ łyżeczki
- nasiona słonecznika – 1 łyżka stołowa – 10 g
Sposób przygotowania sałatki
Czas przygotowania: 20 minut.
- Kaszę pęczak ugotuj we wrzącej wodzie al dente.
- Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyj i osusz.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw je na kilka minut.
- Szpinak lub sałatę pokrój na paski.
- Ser odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz ze skórki. Następnie cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Winogrona pokrój na połówki.
- Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do zrumienienia.
- Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą: olej, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z kurkumą.
- Suszone pomidory odsącz z nadmiaru wody i pokrój na cienkie paski.
- Wszystkie warzywa i owoce, a także kaszę przełóż do miski. Całość wymieszaj, polej sosem i posyp słonecznikiem.
Wartość dietetyczna
- Kalorie: 685 Kcal
- Sód: 23,8g
- Tłuszcz: 36,3
- Tłuszcz nasycony: 36,3g
Uwagi
Również, jeśli nie masz czasu na gotowanie kaszy, możesz ją zamienić na dwie kromki razowego (pełnoziarnistego) chleba lub bułkę grahamkę.
Smacznego!:)