4,00/19 głosów

Prosty przepis na sałatkę z winogron z kaszą pęczak i mozarellą

Redakcja Optymalnewybory.pl

19.06.2021

20 minut

W letnie i upalne dni nie mamy ochoty gotować. W związku z tym dzisiaj zapraszamy na danie lekkie, ale sycące!

Jest to sałatka z winogronami, która jest zasobna we wszystkie niezbędne składniki odżywcze! Dzięki temu, że zawiera: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, a także witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy stanowi kompletny i dobrze zbilansowany posiłek.

Składniki sałatki z winogronami, kaszą pęczak i mozarellą

  • kasza pęczak – 1/3 woreczka – 40 g
  • winogrona czerwone – 2 garści  – 140 g
  • suszone pomidory – 6 sztuk – 50 g
  • świeży szpinak lub sałata rzymska – 2 garście – 40 g
  • ser mozzarella – ½ kostki – około 60 g
  • olej rzepakowy – 1 łyżka stołowa – 10 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa – 6 g
  • cebula czerwona – 1/3 sztuki – 35 g
  • czosnek – 1 ząbek – 5 g
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • nasiona słonecznika – 1 łyżka stołowa – 10 g

Sposób przygotowania sałatki

Czas przygotowania: 20 minut.

  1. Kaszę pęczak ugotuj we wrzącej wodzie al dente.
  2. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyj i osusz.
  3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw je na kilka minut.
  4. Szpinak lub sałatę pokrój na paski.
  5. Ser odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  6. Cebulę i czosnek obierz ze skórki. Następnie cebulę pokrój na cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  7. Winogrona pokrój na połówki.
  8. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do zrumienienia.
  9. Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą: olej, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek.
  10. Ugotowaną kaszę wymieszaj z kurkumą.
  11. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru wody i pokrój na cienkie paski.
  12. Wszystkie warzywa i owoce, a także kaszę przełóż do miski. Całość wymieszaj, polej sosem i posyp słonecznikiem.

Wartość dietetyczna

  • Kalorie: 685 Kcal
  • Sód: 23,8g
  • Tłuszcz: 36,3
  • Tłuszcz nasycony: 36,3g

Uwagi

W wersji wegańskiej ser mozzarella zamień na tofu. Nie zapomnij wówczas doprawić swojego dania wędzoną papryką!
Również, jeśli nie masz czasu na gotowanie kaszy, możesz ją zamienić na dwie kromki razowego (pełnoziarnistego) chleba lub bułkę grahamkę.

Smacznego!:)

Najpopularniejsze artykuły

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Przeczytaj także

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]

Wafle ryżowe z miodem

Wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wafle ryżowe z miodem, fetą, tymiankiem i pistacjami. To zdrowa i smaczna propozycja na szybką przekąskę lub lekki posiłek, która łączy w sobie różnorodne smaki i wartości odżywcze. Idealna dla miłośników słodko-słonych kombinacji, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) […]

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie.