Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, cynku i potasu. Czosnek nadaje potrawie wyrazisty smak, dzięki czemu można uniknąć dodatku soli.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy pęczak (180 g)
- 2 fi lety z piersi kurczaka (400 g)
- 10 pieczarek lub innych grzybów (200 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 por (50 g)
- 1 cukinia (200 g)
- 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)
- 1 papryczka chili (10 g)
- 3–4 gałązki tymianku
- 2/3 szklanki soku jabłkowego (150 ml)
- 1 szklanka niesłonego wywaru warzywnego (250 ml)
- kmin rzymski
- pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka oraz pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Por potnij w półplasterki, a cukinię w małą kostkę. Na patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio. Dodaj cebulę, por i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, wrzuć pieczarki oraz cukinię, duś ok. 5 minut. Dołóż posiekaną papryczkę chili, ugotowaną kaszę, kurczaka i otarty tymianek. Podlej sokiem jabłkowym oraz wywarem, dopraw kminem rzymskim i świeżo zmielonym pieprzem. Duś 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by kasza się nie przypaliła.
Podanie: Duszoną pierś kurczaka z kaszą i grzybami nałóż na talerze, posyp natką pietruszki. Serwuj z porcją ulubionej surówki.
Autor przepisu: Bernadeta Jarnot-Manecka, mojkulinarnypamietnik.blogspot.com