Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, cynku i potasu. Czosnek nadaje potrawie wyrazisty smak, dzięki czemu można uniknąć dodatku soli.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy pęczak (180 g)
  • 2 fi lety z piersi kurczaka (400 g)
  • 10 pieczarek lub innych grzybów (200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por (50 g)
  • 1 cukinia (200 g)
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)
  • 1 papryczka chili (10 g)
  • 3–4 gałązki tymianku
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego (150 ml)
  • 1 szklanka niesłonego wywaru warzywnego (250 ml)
  • kmin rzymski
  • pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka oraz pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Por potnij w półplasterki, a cukinię w małą kostkę. Na patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio. Dodaj cebulę, por i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, wrzuć pieczarki oraz cukinię, duś ok. 5 minut. Dołóż posiekaną papryczkę chili, ugotowaną kaszę, kurczaka i otarty tymianek. Podlej sokiem jabłkowym oraz wywarem, dopraw kminem rzymskim i świeżo zmielonym pieprzem. Duś 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by kasza się nie przypaliła.

Podanie: Duszoną pierś kurczaka z kaszą i grzybami nałóż na talerze, posyp natką pietruszki. Serwuj z porcją ulubionej surówki.

Autor przepisu: Bernadeta Jarnot-Manecka, mojkulinarnypamietnik.blogspot.com

Najpopularniejsze artykuły

Bagietka z błękitnym serem

Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 dobrej bagietki na zakwasie 2 łyżeczki Optimą […]

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Kanapka: chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. Składniki: 2 kromki chleba razowego 4 łyżki ciecierzycy 0,5 małej cukinii 0,5 małego […]

Przeczytaj także

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy […]

Pieczona pierś indyka faszerowana kaszą pęczak i warzywami

Propozycja obiadowa dla tych, którzy o jadaniu kaszy zapomnieli. A kasze jadać powinniśmy, szczególnie te gruboziarniste, gdyż […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]