Kwasy Omega-3 – dlaczego są takie ważne

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.11.2017

3 minuty czytania

Czym są popularne omega-3 i skąd ta niezbędność?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, nazywanych też niezbędnymi (NNKT). Skąd ta niezbędność? Otóż kwasy omega-3 są wytwarzanie w organizmie człowieka w niewielkich ilościach – max do 8% zapotrzebowania. Części z nich nie jesteśmy w stanie wytworzyć w ogóle, z powodu braku enzymu, który stworzyłby wiązanie podwójne w cząsteczce kwasu przy węglu 3 (to właśnie temu wiązaniu kwasy te zawdzięczają nazwę omega-3). Niedobór NNKT prowadzić może do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, musimy więc je regularnie dostarczać z pożywieniem.

Omega-3 właściwości – dlaczego są tak ważne?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów w organizmie człowieka, są składnikiem błon komórkowych, układu nerwowego, mózgu. Uczestniczą w procesie widzenia, produkcji hormonów tkankowych, odpowiadają za zdrowy wzrost i rozwój. Ponadto budują też hormony płciowe i kory nadnerczy, a także kwasy żółciowe. Szczególnie istotną funkcję pełnią w regulowaniu działania układu krążenia.

Badania naukowe dowodzą, że odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza procesy zapalne, ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krwionośnego, nerwowego, czy stawów, jak i skłonność do depresji. Omega-3 poprawiają także odporność oraz pamięć. Pomocne mogą być również w przeciwdziałaniu otyłości.

Optima Omega 3

Działanie kwasów omega-3 na układ krążenia

Główne zastosowanie kwasy te mają jednak w profilaktyce chorób układu krążenia, jak np. choroba niedokrwienna serca. Hamują one rozwój blaszek miażdżycowych, zmniejszając ryzyko incydentów wieńcowych tj. zawał lub udar. Pomocne są również przy obniżaniu ciśnienia tętniczego, redukcji trójglicerydów, cholesterolu, poprawie krzepliwości krwi. Zalecana do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów dawka kwasów tłuszczowych omega-3, to 2-4 g dziennie, co stanowi 0,5 – 2% całkowitej dostarczanej energii.

Zawartość omega-3, czyli gdzie ich szukać w pożywieniu?

Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega–3 są tłuste ryby morskie jak łosoś, makrela, śledź, szprot, czy sardynki, tran, owoce morza, glony, olej lniany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz orzechy włoskie. Według rekomendacji American Heart Association dorośli powinni spożywać posiłki z ryb o dużej zawartości tych kwasów przynajmniej dwa razy w tygodniu. Polskie normy żywienia, odnośnie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, zalecają spożycie 2g/dobę kwasu α-linolenowego i 200mg/dobę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Żywność wzbogacana w omega-3

Z racji niskiego spożycia ryb w naszym kraju, co potwierdzają dane statystyczne, warto włączyć do diety produkty spożywcze wzbogacone w kwasy omega-3. Żywność funkcjonalna tego typu, wypada o wiele korzystniej pod względem przyswajania kwasów tłuszczowych omega-3, niż przyjmowanie ich w postaci suplementów diety. Produktem dostępnym na rynku, wartym szczególnej uwagi, jest margaryna Optima Cardio Omega-3, której sugerowana dzienna porcja (30g) dostarczy aż 45% dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. Tak duża ich zawartość wynika bezpośrednio ze składu produktu, gdzie króluje naturalna wysoka zawartość oleju rzepakowego, bogatego w kwas α-linolenowy.

Bibliografia

  • Bartnikowska E.: Fizjologiczne działanie polienowych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Tłuszcze Jadalne, 2008, 1-2, 10-15.
  • Chapkin R.S., McMurray D.N., Davidson L.A., Patil B.S., Fan Y.Y., Lupton J.R.: Bioactive dietary long-chain fatty acids: emerging mechanisms of action. J. Nutr., 2008, 100, 1152-1157.
  • Flachs P., Rossmeisl M., Bryhn M., Kopecky J.: Cellular and molecular effects of n−3 polyunsaturated fatty acids on adipose tissue biology and metabolism. Clin. Sci., 2009, 116, 1-16.
  • Gogus U., Smith C.: n-3 Omega fatty acids: a review of current knowledge. Int. J. Food Sci. Technol., 2010, 45, 417-436.
  • Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 2007, 3, 229-237.
  • Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35.
  • Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M.: Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.

Najpopularniejsze artykuły

<p>Wpływ diety na psychikę</p>

Wpływ diety na psychikę

Pozytywny i szkodliwy wpływ diety na centralny układ nerwowy czyli na sferę psychoemocjonalną jest udokumentowany w wielu […]

Skutecznośćsteroli roślinnych

Sterole roślinne – naturalny sposób na obniżenie cholesterolu [Wideo]

Co to są sterole roślinne? Sterole roślinne to naturalne związki występujące w roślinach, które mają strukturę chemiczną podobną do cholesterolu. Te cenne substancje są obecne w orzechach, nasionach, olejach roślinnych oraz niektórych owocach i warzywach. Ich główną zaletą jest zdolność do obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. Naukowo potwierdzona skuteczność Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają […]

Zawał serca u kobiet

Zawał serca u kobiet – nietypowe objawy, które łatwo przeoczyć [Infografika]

Jakie są nietypowe objawy zawału u kobiet? Silny ból brzucha, nudności, wymioty – mogą przypominać niestrawność, ale pojawiają się nagle i mogą być jedynym objawem ataku serca Dławienie, ucisk lub pieczenie za mostkiem – często mylone ze zgagą, nie ustępuje po zmianie pozycji Nagła duszność – trudności z oddychaniem podczas codziennych czynności, nawet bez towarzyszącego […]

Przeczytaj także

Cholesterol

Podwyższony cholesterol całkowity: co to oznacza?

Ostatni lipidogram wskazuje na podwyższony cholesterol całkowity? Jeśli tak, dowiedz się, co to dokładnie oznacza oraz co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Niekorzystne wyniki badań krwi wcale nie muszą od razu „skazywać” na leczenie farmakologiczne. Czym jest cholesterol całkowity? Cholesterol całkowity, oznaczany w wynikach badań jako TC, to parametr wskazujący na ogólną ilość […]

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Czy twój lipidogram jest prawidłowy? Jakie są normy cholesterolu i trójglicerydów?

Regularna kontrola profilu lipidowego, czyli poziomu cholesterolu, jest ważnym elementem dbania o zdrowie. Lekarz zlecił Ci wykonanie lipidogramu i masz już wyniki? Nie wiesz, jak interpretować wyniki cholesterolu? Co może Cię niepokoić? Wyjaśniamy. Co to jest Lipidogram? Lipidogram to kluczowe badanie, które pozwala ocenić stan gospodarki lipidowej w Twoim organizmie[1]. Mówiąc prościej, daje ono obraz […]