Czy wiesz wszystko o cholesterolu?

Czy wiesz wszystko o cholesterolu?

Samo zło; szkodzi zdrowiu w każdej ilości; nie jest nam potrzebny; przyczyna zawałów; dotyczy osób dorosłych i z nadwagą; dieta nie pomoże; jem mało mięsa, nie mogę mieć podwyższonego cholesterolu. Te wszystkie stwierdzenia są powszechnie słyszane, np. w kolejce u lekarza, czy przy ogólnych rozmowach o zdrowiu i cholesterolu. Ile kryje się w tym prawdy? Obalamy mity.

1. Cholesterol szkodzi zdrowiu

Nie jest to prawdą, dopóki nie przekroczymy zdrowego poziomu we krwi. „Zła”, po przekroczeniu normy, jest jedynie frakcja LDL cholesterolu. To ona, gdy jest w nadmiarze, odkłada się w naczyniach krwionośnych, utrudniając tym samym przepływ krwi. Wpływa to na niedotlenienie i niedożywienie mięśnia sercowego. „Dobry” HDL cholesterol z kolei jest nam potrzebny w jak największej ilości, ponieważ chroni układ krwionośny przed konsekwencjami nadmiaru „złego” cholesterolu, czyli zapobiega rozwojowi miażdżycy.

2. Cholesterol jest absolutnie zbędny

Nieprawda. Jest niezbędny, np. do budowy hormonów, błon komórkowych, kwasów żółciowych i wytwarzania witaminy D. Substancje te są potrzebne by żyć. Bez cholesterolu, w normie oczywiście, zdrowie było by zagrożone.

Cholesterol szkodzi zdrowiu

3. Jestem szczupły, cholesterol mi nie grozi

Niestety, ale zadbana, zgrabna, wysportowana sylwetka nie jest wyznacznikiem normy cholesterolu. Jego poziom zależy głównie od jakości i składu żywności którą zjadamy oraz predyspozycji genetycznych. Jeśli rodzice chorowali na miażdżycę, niestety również możemy mieć podwyższone stężenie cholesterolu.

4. Wystarczające jest badanie tylko stężenia cholesterolu całkowitego

Zdecydowanie nie, bardzo ważna jest ocena dokładnych ilości cholesterolu HDL i LDL. Ogólny cholesterol całkowity będący w normie wcale nie wyklucza zagrożenia miażdżycą, możemy mieć bowiem wysokie stężenie „złego” LDL cholesterolu.

5. Aby obniżyć poziom cholesterolu, musimy zrezygnować z tłuszczów w diecie

Eliminacja wszystkich tłuszczów jest i nie do końca niemożliwa i zdecydowanie niezdrowa. Wskazane jest jednak zamienianie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi m.in. z olejów orzechów. Warto również częściej sięgać po zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb.

6. Alkohol obniża stężenie cholesterolu

To fakt, jednak tylko czerwone wino i w mocno ograniczonych ilościach (100 ml/dzień). Ponadto alkohol poważnie szkodzi wątrobie oraz jego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. No i uzależnia, zdecydowanie lepiej unikać.

7. Cholesterol jest chorobą

Zdecydowanie nie. Cholesterol to substancja chemiczna, której obecność w organizmie jest obowiązkowa i zupełnie naturalna. Niestety w nadmiarze może być jednak czynnikiem chorobotwórczym.

8. Całość cholesterolu spożywamy w posiłkach

Prawdą jest, że z pożywieniem dostarczamy zaledwie 20 – 40 % cholesterolu, a zdecydowaną większość wytwarzamy w organizmie.

9. Podwyższony cholesterol dotyczy tylko osób starszych

Niestety, ale młode osoby (20 – 30 lat) również mogą mieć przekroczone stężenie cholesterolu we krwi. Coraz częściej hipercholesterolemia, czyli zachwiana gospodarka lipidowa, diagnozowana jest już u małych dzieci.

Czytaj także: Objawy podwyższonego poziomu cholesterolu

10. Masz wysoki cholesterol, pomogą tylko leki

Farmakoterapia może być niezbędna, jednak powinna być traktowana jako ostateczność. W pierwszej kolejności powinniśmy postawić na zmianę stylu życia. Zdrowe było by wprowadzenie zbilansowanej diety, bogatej w sterole oraz zdrowe tłuszcze roślinne, rzucenie palenia oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej.

Optima Cardio Potas +

11. Cholesterol w mięsie – co warto wiedzieć?

Cholesterol stanowi nieodzowną część tłuszczu zawartego w mięsie. Nie każdy jednak rodzaj mięsa jest sobie równy. Twoja decyzja na temat rodzaju kupowanego mięsa, części z której pochodzi, sposób jego przechowywania czy przetwarzania ma wpływ na jego jakość.

Pochodzenie mięsa ma znaczenie

Każdy rodzaj mięsa charakteryzuje się innymi walorami, w tym zawartością cholesterolu. Porównując mięso wieprzowe, wołowe, oraz drobiowe zaobserwowano, że najtłustszym mięsem jest mięso wieprzowe, wykazuje ono jednak niższą zawartość cholesterolu niż mięso bydła.

Co ciekawe porównując różne gatunki mięs stwierdzono, że np. piersi z kurczaka nie mają dużo mniejszej ilości tłuszczu niż ten występujący w niektórych częściach mięsa wieprzowego czy wołowego. Stwierdzenie takie jest jednak dużym uproszczeniem myślowym. Kaloryczność mięsa zależy w dużej mierze od miejsca, z którego pochodzi analizowany kawałek – w przypadku mięsa wieprzowego szynka jest tłustsza niż w schab a w przypadku mięsa wołowego udziec jest bardziej pożywny niż rostbef.

Warto zaznaczyć, że uda kurcząt rasy brojler (szybkorosnący) są chudsze niż uda indycze. Ponadto należy podkreślić, że piersi indycze zawierają niemalże 50% mniej tłuszczu niż wspomniane już uda.  Spośród omawianych mięs, to właśnie uda indyków charakteryzują się największą zawartością tłuszczu i cholesterolu!

Tłuszcz ten jednak jest łatwy do usunięcia, gdyż znajduje się głównie w skórze lub tuż pod nią i łatwo jest go wyciąć.

Czy tłuszcz to zawsze zło?

Oczywiście, że nie. Gatunki mięs różnią się między sobą zawartością kwasów tłuszczowych z różnych grup. Największą koncentrację nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) zaobserwowano w udach bydła mięsnego w porównaniu do partii mięsa wieprzowego. To właśnie ten rodzaj kwasów tłuszczowych w największym stopniu wpływa na podwyższenie stężenia szkodliwej frakcji cholesterolu LDL, trójglicerydów i może obniżać cholesterol HDL. O wartościach mięsa decyduje ponadto zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), które to z kolei wpływają pozytywnie na zachowanie właściwego poziomu cholesterolu.

Pamiętaj, że mięso drobiowe zawiera około 4 krotnie więcej tych najkorzystniejszych tłuszczy niż mięso bydła.

Co wpływa na cholesterol w mięsie?

Jakość mięsa zależy przede wszystkim od jego źródła. Zarówno rodzaj podawanej paszy, jak i warunki bytowe zwierząt, decydują o jakości i smaku mięsa. Znaczenie ma też właściwe przechowywanie i rodzaj obróbki termicznej.

Podczas smażenia mięsa mogą powstawać oksysterole, które mogą mieć właściwości cytotoksyczne, kancerogenne, mogą zaburzać syntezę DNA, cholesterolu oraz uszkadzać błony biologiczne. Zaleca się, by przechowywać mięso w warunkach z ograniczonym dostępem powietrza (najlepiej jest pakować go próżniowo), w możliwie najniżej temperaturze i bez dostępu światła. Obróbka cieplna powinna być prowadzona jak najkrócej i powinna być prowadzona w możliwie najniższej temperaturze.

Ponadto przed negatywnym skutkiem działania wysokiej temperatury można chronić mięso poprzez dodatek przeciwutleniaczy. Wiele badań wykazuje, że dodatek cebuli, czosnku czy gorczycy przyczynia się do ograniczenia powstawania szkodliwych dla zdrowia oksysteroli.