5,00

Wpływ spożywania mięsa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych

Redakcja Optymalnewybory.pl

16.12.2021

2 minuty czytania

Na choroby sercowo-naczyniowe zapada duża liczba Polaków, co ma związek nie tylko z uwarunkowaniami genetycznymi, ale i prowadzeniem nieodpowiedniego stylu życia. Szczególną rolę przypisuje się niewłaściwej diecie – z przewagą tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Poznaj wpływ spożywania mięsa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Optima Cardio Potas+

Za główną przyczynę chorób serca i układu krążenia uznaje się miażdżycę tętnic[1]. Jest ona związana przede wszystkim z nieprawidłowym sposobem odżywiania – dietą, która przyczynia się do podwyższenia stężenia cholesterolu. Niekiedy wystarczą więc drobne modyfikacje jadłospisu, aby wartości lipidów powróciły do normy. Trzeba zatem wiedzieć, jakie produkty spożywcze należy ograniczyć, a jakie spożywać w większej ilości.

Tłuszcze a cholesterol

Nie wszystkie rodzaje tłuszczu wpływają negatywnie na organizm, dlatego warto ograniczyć wyłącznie te przyczyniające się do wzrostu poziomu cholesterolu. Wiele badań naukowych potwierdza związek między kwasami tłuszczowymi nasyconymi i tłuszczami trans a wyższym stężeniem frakcji LDL.

Zgodnie z rekomendacjami tłuszcze w diecie nie powinny przekraczać 30% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się przy tym, aby ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu do 200 mg na dobę

Mięso a cholesterol – jak wygląda zależność?

Głównym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego. Szacuje się, że ich zawartość w tłuszczu:

  • drobiowym nie przekracza 34%,
  • zwierząt rzeźnych jest mniejsza niż 50%[3].

Warto przy tym podkreślić, że każdy dodatkowy 1% energii pozyskiwanej z produktów stanowiących źródło kwasów tłuszczowych nasyconych przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL o 0,8-1,6 mg/dl[4]. Jeśli więc podstawę twojej diety stanowi mięso, cholesterol z pewnością będzie przekraczał obowiązujące normy.

Nie musisz jednak całkowicie eliminować tego rodzaju produktów ze swojej diety. Okazuje się, że spożywanie mięsa wołowego w kontrolowanych ilościach – tak, aby całkowita podaż tłuszczów nasyconych nie przekraczała 6% zapotrzebowania energetycznego – może wspomóc redukcję cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL[5].

Warto ograniczyć nie tylko mięso

Chociaż kwasom tłuszczowym nasyconym przypisuje się ogromny wpływ na podwyższanie poziomu cholesterolu, ograniczenie spożycia mięsa wcale nie musi oznaczać przywrócenia równowagi w gospodarce lipidowej. Okazuje się, że produkty mleczne dostarczane do organizmu w nadmiarze mogą odpowiadać za powstawanie zaburzeń lipidowych. Dlaczego?

Niewielkie ilości kwasów tłuszczowych trans pochodzenia naturalnego znajdują się w mięsie przeżuwaczy, a także pozyskiwanym od nich mleku oraz przetworach mlecznych. Tymczasem badania naukowe pokazują, że tłuszcze trans zwiększają stężenie cholesterolu LDL przy jednoczesnym obniżaniu poziomu cholesterolu HDL[6].

Co zamiast mięsa, aby obniżyć cholesterol?

Tłuszcze stanowią ważny element codziennej diety, dlatego nie można ich całkowicie wyeliminować. Ważne jest zatem zmodyfikowanie jadłospisu w taki sposób, aby dostarczać przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególne znaczenie mają oleje roślinne – w tym: oleje: rzepakowy, lniany, słonecznikowy, szafranowy, ponieważ to one w największym stopniu pomagają obniżyć stężenie cholesterolu[7].

Spożycie olejów roślinnych warto połączyć ze sterolami roślinnymi, białkiem sojowym, błonnikiem rozpuszczalnym. Są to produkty będące fundamentem diety Portfolio, która – według badań naukowych – również ma wpływ na redukcję  poziomucholesterolu LDL

Jeśli spożywasz mięso, cholesterol może przekroczyć optymalne wartości. Aby do tego nie dopuścić i jednocześnie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, warto ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie musisz z nich rezygnować całkowicie, ale powinieneś trzymać się zaleceń dotyczących rekomendowanych ilości.

[1] https://ptkardio.pl/aktualnosci/567-tydzien_dla_serca_w_dobie_pandemii_nalezy_pamietac_o_sercu

[2] Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych; Marian Grzymisławski, Angelika Kargulewicz, Dorota Skrzypczak Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki

[3] CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZÓW ZWIERZĘCYCH I ASPEKTY ZDROWOTNE ZWIĄZANE Z ICH SPOŻYWANIEM; POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2016; Dr hab. Krzysztof DASIEWICZ Dr inż. Marta CHMIEL Zakład Technologii Mięsa, Katedra Technologii Żywności Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

[4] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

[5] Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych; Marian Grzymisławski, Angelika Kargulewicz, Dorota Skrzypczak Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; Copyright © 2013 Via Medica ISSN 2081–2450

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/109559,czy-wszystkie-kwasy-tluszczowe-trans-sa-zle

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30006369/

Najpopularniejsze artykuły

Profilaktyka sercowo-naczyniowa: Tydzień dla Serca 2022 (infografika)

Choroby układu sercowo-naczyniowego są jednymi z głównych przyczyn zgonów na świecie. Istnieją jednak skuteczne metody profilaktyki, które każdy może wdrożyć, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych schorzeń.

Co to jest dieta ketogenna? Czy warto zastosować dietę ketogeniczną?

2021-06-16 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Poszukując drogi do zdrowia i szczupłej sylwetki, sięgamy czasem po nieco […]

Słodycze w diecie sercowca: czy należy ich bezwzględnie unikać?

Zmagasz się z chorobą serca? Jesteś po zawale? Jeśli tak, zapewne doskonale wiesz, jak ważna dla Twojego zdrowia jest odpowiednia dieta. Mówi się przede wszystkim o ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, tak aby zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu. Co jednak ze słodyczami? Czy sercowiec powinien ich bezwzględnie unikać? Wyjaśniamy.

Przeczytaj także

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Składniki: 4 małe buraki (400 g) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g) 3 […]

Olejek migdałowy

Olejek Migdałowy – właściwości, skład i zastosowanie

Olejek migdałowy to jasnożółty olej charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem i przyjemnym (również charakterystycznym) zapachem. Choć jego nazwa kojarzy się bardzo smakowicie, jest wykorzystywany głównie w kosmetyce i aromaterapii. W kuchni częściej stosuje się nasiona migdałowca (migdały). Pozyskiwany z nich olejek stosowany jest jako aromat do ciast i ciasteczek. Jak wytwarza się olej migdałowy? Olej […]

Jak radzić sobie z hiperlipidemią? Poradnik

Hiperlipidemia to zaburzenie, które najczęściej określa się potocznie jako podwyższony cholesterol. Mówiąc dokładniej to stan, w którym po przeprowadzeniu badań krwi w jej osoczu wykryto podwyższone stężenie