(brak ocen)

Zdrowe tłuszcze

Redakcja Optymalnewybory.pl

20.11.2017

3 minuty czytania

Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna – Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

No właśnie, w dobie medialnej nagonki na tłuszcz w diecie, czy tłuszcze w ogóle mogą być zdrowe? Jak rozsądnie podejść do tego tematu w natłoku sprzecznych często informacji?

Przede wszystkim chodzi  o kwasy tłuszczowe

Tłuszcz jest nam niezbędny ponieważ z nim dostarczamy i wchłaniamy witaminy A, D, E i K. Z kwasów tłuszczowych produkujemy hormony, budują one też wszystkie błony komórkowe. Niestety nadmiar tłuszczu i nieodpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. Należy ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce) działające prozapalnie i podnoszące cholesterol, a zwiększyć w diecie ilość pozytywnie wpływających na zdrowie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Główny spór: masło, czy margaryna?

Z punku widzenia prewencji zdrowia, szczególnie chorób układu krążenia, powinniśmy zrezygnować z nasyconych kwasów tłuszczowych z masła i zdecydowanie postawić na margaryny. Wybierajmy te miękkie kubkowe wysokiej jakości, nie zawierające kwasów tłuszczowych trans i charakteryzujące się wysoką zawartością NNKT, najlepiej należących do grupy omega 3, których ilość w produkcie wynika bezpośrednio z jego składu, a nie dodatkowego wzbogacania, jak jest w przypadku margaryny Optima Omega3, gdzie kwasy omega 3 pochodzą z wysokiej zawartości oleju rzepakowego.

Kwasy omega 3 warte szczególnej uwagi

Kwasy tłuszczowe omega 3 mają udowodniony w wielu badaniach naukowych pozytywny wpływ na różne aspekty zdrowia. Zmniejszają one procesy zapalne, ryzyko pojawienia się nowotworów, chorób układu nerwowego, czy stawów. Powstają z nich hormony tkankowe, hamują rozwój blaszki miażdżycowej w profilaktyce chorób układu krążenia i zmniejszają ryzyko takich incydentów wieńcowych jak zawał lub udar. Ponadto poprawiają parametry lipidowe – zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, równocześnie zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL we krwi.

Między wszystkimi kwasami omega 3 warto wyróżnić kwas DHA

DHA to główny budulec siatkówki i błony naczyniowej oka, komórek nerwowych oraz mózgu. Ważną rolę odgrywa już w rozwoju układu nerwowego płodu. Kwas DHA ma też znaczenie zarówno w pierwotnej, jak i wtórnej profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Ponadto wpływa na spadek ciśnienia tętniczego u osób chorujących już na nadciśnienie. Głównym źródłem DHA są tłuste ryby morskie, spożywamy ich jednak zdecydowanie za mało, a kobiety w ciąży i dzieci musza uważać na zawarte w nich zanieczyszczenia środowiskowe. Warto więc aby poza rybami, przede wszystkim osoby pracujące umysłowo, przed komputerem oraz kobiety w ciąży, włączyły do swojej codziennej diety np. margarynę Optima DHA, wzbogaconą w tak ważny dla mózgu, wzroku i rozwoju płodu kwas DHA pochodzący z bezpiecznych mikroalg. Dzienna porcja produktu pokrywa aż 20% dziennego zapotrzebowania na niezbędny dla zdrowia kwas tłuszczowy DHA.

Bibliografia

  • Abedi E, Sahari MA. Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Science & Nutrition. 2014;2(5):443-463. doi:10.1002/fsn3.121
  • Bradbury J. (2011). Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain . Nutrients, 3(5), 529–554. https://doi.org/10.3390/nu3050529
  • Kolanowski W. (2013). Funkcje i przemiany metaboliczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 3, str. 267 – 27
  • Lenihan-Geels G, Bishop KS, Ferguson LR. Alternative Sources of Omega-3 Fats: Can We Find a Sustainable Substitute for Fish?Nutrients. 2013;5(4):1301-1315. doi:10.3390/nu5041301.
  • Makrides M.: Understanding the effects of docosahexaenoic acid (DHA) supplementation during pregnancy on multiple outcomes from the DOMInO trial. OCL 2016, 23(1) D105
  • Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia 2012, Warszawa

Podziel się swoim przepisem

Prześlij nam swój ulubiony przepis, jeśli chcesz się nim podzielić ze społecznością Optymalnych Wyborów.

Dodaj przepis
Przepisy

Przeczytaj także

Dieta niskocholesterolowa. Co powinno się w niej znaleźć?

2021-07-11  Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego dieta niskocholesterolowa […]

Produkty bogate w witaminę A

Korzyści z witaminy A są ogromne. Jest odpowiedzialny za wzrok i wzrost kości. Jest to piękny naturalny […]

Owsianka dla serca – dlaczego nie warto rezygnować z produktów zbożowych?

Stosując dietę, często rezygnujemy z dwóch kategorii produktów: tłustych oraz zbożowych. Produkty zbożowe (takie jak pieczywo czy […]