Jak dbać o serce – naturalne sposoby

Redakcja Optymalnewybory.pl

6.11.2017

3 minuty czytania


Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna – Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Zastanawiasz się jak dbać o serce? Czym powinna charakteryzować dieta zdrowa dla serca? Masz wysoki cholesterol i szukasz sposobu na jego poprawę? Przestawiamy tu krótkie ABC zdrowego serca, uwzględniające właściwą dietę oraz modyfikacje codziennych nawyków.

Podstawa: zamień tłuszcze na te zdrowsze – nienasycone

W diecie dla serca powinniśmy ograniczyć i poprawić jakość spożywanych tłuszczy. Nie wolno ich jednak całkowicie eliminować z diety, ponieważ są niezbędne dla zdrowia. Watro postawić natomiast na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a maksymalnie ograniczyć działające prozapalnie tłuszcze nasycone, podwyższające cholesterol oraz zwiększające ryzyko chorób układu krążenia. Kwasy nasycone występują głównie w produktach zawierających tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, pomijając ryby. Spożywać należy więc chude mięsa, odtłuszczony nabiał, zastąpić masło dobrej jakości margaryną, zdecydowanie wyeliminować śmietanę, a przede wszystkim spożywać tłuste ryby i oleje roślinne.

Czytaj więcej na temat: Czym właściwie jest margaryna?

Tłuszcze roślinne – w czym tkwi ich przewaga?

Tłuszcze pochodzenia roślinnego, w porównaniu do zwierzęcych, mają w swoim składzie bogactwo witamin antyoksydacyjnych oraz zdecydowanie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych (z wyjątkiem głównie nasyconych kwasów w tłuszczach tropikalnych tj. palmowy, kokosowy), a bogactwo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też dobrym źródłem szczególnie ważnych w profilaktyce chorób krążenia kwasów tłuszczowych omega 3 o działaniu przeciwzapalnym, pomocnych w obniżaniu poziomu cholesterolu. Szczególnie warte uwagi w prewencji chorób sercowo-naczyniowych są dostępne na rynku produkty funkcjonalne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak np. margaryny Optima Omega3 i Optima DHA wzbogacona w kwas dokozaheksaenowy, również należący do grupy omega 3.

Nie dosalaj – postaw na aromat i smak ziół!

Jak powszechnie wiadomo sól jest niezdrowa, a nadmiar sodu w diecie przyczynić się może do pojawienia się nadciśnienia tętniczego krwi i zaburzenia równowagi sodowo-potasowej, źle wpływając na płynność i przepuszczalność błon komórkowych. Aby do tego nie dopuścić watro ograniczyć dosalanie, a dania doprawiać ziołami świeżymi bądź suszonymi. Można też zamienić tradycyjną sól solą potasową. Dbajmy też o poziom potasu w diecie lub wzbogaćmy ją w produkty o podwyższonej jego zawartości jak np. margaryna Optima Cardio Potas+.

Wyrobom cukierniczym mówimy stanowcze nie!

Puste kalorie = zero witamin, minerałów, wartościowego białka, za to dużo cukrów prostych , tłuszczy, jednak głównie tych niezdrowych, w tym szczególnie zagrażających zdrowiu naszego układu krążenia, kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans. Wpływają one na wzrost stężenia cholesterolu ogólnego jak i „złego” cholesterolu LDL, a obniżają chroniący nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi „dobry” HDL cholesterol. Jeśli nie jesteśmy w stanie wyeliminować słodkości, postarajmy się przynajmniej mocno je ograniczyć.

Przede wszystkim – warzywa i owoce!

Tego punktu raczej nie trzeba długo tłumaczyć. Mają wszystko co najlepsze dla naszego serca: bogactwo błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz steroli roślinnych , szczególnie pomocnych w obniżaniu cholesterolu. Tych ostatnich niestety spożywamy z żywnością za mało, aby mogły wywołać efekt terapeutyczny, warto dodatkowo sięgnąć więc po produkt funkcjonalny w nie wzbogacony, czyli margarynę Optima Cardio.

Poza dietą talerzową zadbaj też o inne nawyki

Pilnuj zdrowej masy ciała oraz postaw na codzienną aktywność fizyczną. Unikaj stresu lub naucz się sobie z nim radzić. We wszystkim chodzi o równowagę, po całym dniu pracy lub też ciężkim tygodniu, warto zadbać o sen i regenerację organizmu. Używki, jak palenie, czy alkohol – nie dziękuję, dbam przecież o serce.

Optima Cardio

Bibliografia

  • Blesso C. N., Andersen C. J., Barona J.: Effects of carbohydrate restriction and dietary cholesterol provided by eggs on clinical risk factors in metabolic syndrome, The Journal of Clinical Lipidology 2013.
  • Eman M., Ferns G. and A.: Functional Foods and Nutraceuticals in the Primary Prevention of Cardiovascular Diseases, Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2012.
  • Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2012 rok. Kardiologia Polska 2012; 70 (supl. I).
  • Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M.: Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.

Najpopularniejsze artykuły

Dieta dr Dąbrowskiej – czy to zdrowy sposób na oczyszczanie organizmu?

Lektura zajmie 3 minuty. Dieta dr Dąbrowskiej pomaga oczyścić organizm z toksyn i może poprawiać komfort snu. […]

Dieta

Dieta niskosodowa — jak ograniczyć sól w diecie?

Sód to jeden z pierwiastków, które występują w organizmie człowieka, głównie w płynach pozakomórkowych i wewnątrzkomórkowych[1]. Jest dostarczany wraz z dietą. Odgrywa ważną rolę dla zdrowia, jednak jego nadmiar może być problematyczny. Zobacz, komu jest zalecana dieta niskosodowa i jak ograniczyć sól w diecie. Jaką rolę w organizmie odgrywa sód? Sód to jeden z elektrolitów. Składnik […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]

Przeczytaj także

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Leki na serce

Suplementy i leki na serce – wsparcie czy zagrożenie dla serca?

Bierzesz suplementy i leki na serce? A może rozważasz sięgnięcie po wsparcie farmakologiczne dla prawidłowej pracy układu krążenia? Dowiedz się, w jaki sposób podejść do tego tematu z rozsądkiem i dbając o swoje bezpieczeństwo. Oto najważniejsze informacje. Suplementy i leki – czy są tym samym? Suplementy diety i leki są dwiema odrębnymi grupami preparatów. Nie […]