Zapraszamy do wypróbowania dwóch przepisów na grzanki. Pierwszy przepis na grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką to klasyka śniadaniowa. Nasza propozycja, grzanki z pomidorem, awokado i bazylią, jest zdrowsza i bogata w wartościowe składniki odżywcze, idealna dla tych, którzy dbają o zdrowie.
Grzanki z jajkiem sadzonym, bekonem i pietruszką
Składniki:
- Ciabatta pszenna
- Boczek wędzony, surowy, cienko krojony
- Jajko
- Natka pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję):
- Energia: 400 kcal
- Białko ogółem: 15,8 g
- Tłuszcz: 17,3 g
- Węglowodany ogółem: 45,3 g
- Błonnik pokarmowy: 1,7 g
- Sód: 398,5 mg
- Witamina A: 206,4 µg
- Witamina D: 1,1 µg
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 5,5 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8,0 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,6 g
- Cholesterol: 214,8 mg
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Boczek smaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na tej samej patelni usmaż jajko, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
- Ciabattę przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się zrumieni.
- Na podpieczoną ciabattę ułóż najpierw plastry bekonu, następnie jajko sadzone, a na końcu posiekaną natkę pietruszki.
Magiczny składnik:
Bekon, mimo że jest wysokokaloryczny, dostarcza znaczące ilości białka i witamin z grupy B. Jajka są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a także zawierają witaminy A i D, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pietruszka dodaje świeżości i jest źródłem witaminy C oraz żelaza.
Nasza propozycja: Grzanki z pomidorem, awokado i bazylią
Składniki:
- 1 pomidor malinowy (200 g)
- 4 cienkie plasterki awokado (35 g)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (15 g)
- 6 liści bazylii + 2 do dekoracji
- Pieprz do smaku
- 1 bułka żytnia lub grahamka
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega 3 (6 g)
Wartości odżywcze (na porcję):
- Energia: 289,2 kcal
- Białko ogółem: 8,8 g
- Tłuszcz: 10,6 g
- Węglowodany ogółem: 39,2 g
- Błonnik pokarmowy: 8,3 g
- Sód: 328,8 mg
- Witamina A: 291,9 µg
- Witamina D: 0,5 µg
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 2,0 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 5,9 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,9 g
- Cholesterol: 0 mg
Przygotowanie:
- Natnij pomidora na krzyż u góry i na dole, zanurz we wrzątku. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki. Łyżeczką usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę.
- Z awokado odetnij 4 cienkie plasterki.
- Posiekaj cebulę jak najdrobniej.
- Opłucz bazylię, porwij na kawałki.
- Wymieszaj pomidor, cebulę i bazylię, dopraw do smaku pieprzem.
- Bułkę przekrój na pół. Podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się ładnie zrumieni.
- Przygotowane grzanki posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na wierzch nałóż pomidory z cebulą i bazylią oraz plasterki awokado. Udekoruj listkami bazylii.
Komentarz dietetyka:
Dodanie do kanapki awokado jest świetną alternatywą na uzupełnienie korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.